Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Het ontstaan van Rome

De centrale stad in Assassin's Creed: Brotherhood.

Er is geen stad in de wereldgeschiedenis met een rijker verleden dan Rome. Velen legenden en sagen dwalen rond in deze stad, die vele hoogte- en laagtepunten heeft gekend. Stof genoeg voor een artikel ter gelegenheid van Assassin's Creed: Brotherhood. Ik stap in dezelfde teletijdmachine die Edelbert al zo mooi beschreef en reis doorheen verschillende tijdperken om voor jullie de waarheid naar boven te brengen.

Volgens de mythe werd de stad aan de Tiber opgericht in de 7de eeuw voor Christus door Romulus en Remus, een tweeling die ter wereld kwam na een relatie tussen de Romeinse god Mars en een Vestaalse maagd Rhea Silvia. De nakomelingen van de verstoten koning Numitor vormden een bedreiging voor zijn broer, koning Amelius. Al gauw gaf Amelius het bevel om beiden te verdrinken in de Tiber.

De dienaren van Amelius kregen de daad niet over hun hart en lieten de tweeling te water in een mandje. De twee werden echter gevonden door een wolvin (of prostituee). Jaren later en na vele omzwervingen kwamen zij achter hun ware afkomst en onttroonden Amelius ten voordele van hun grootvader Numitor. Nadien beslisten ze om een eigen stad op te richten, Rome.

Ze vonden een stichtingsplek aan de Tiber, aan een oversteekplaats van de rivier. Meer bepaald op een eiland in het midden, gezien dit de ideale plaats leek voor een stad. Maar wie zou koning worden? Beiden zagen tekens van de goden om aanspraak te maken op de titel. Romulus begon aan de bouw van een stadsomwalling, maar telkens één kant klaar was stortte de andere kant in. Remus kon de spot niet laten en sprong telkens over de afgebrokkelde muren. Zijn broer trok een zwaard in al woede en stak Remus in zijn borstkas.

Archeologen beweren echter dat de stad al ouder is. Daarbij zouden er nederzettingen gebouwd zijn in de 10de eeuw voor Christos op twee van de zeven heuvels die Rome zou kennen. Twee eeuwen later kwamen er nog extra nederzettingen en werd er een extra heuvel bebouwd. Weer twee eeuwen later vielen de Etrusken binnen en werden alle nederzettingen samengevoegd tot één stad. Het zou nog twee eeuwen duren voor alle heuvels deel uitmaakten van het gebied en de zeven heuvels omringd werden door een muur. Hier wordt voor de eerste keer echt gesproken over de echte stad Rome.

Van circa 500 voor Christus tot en met 27 voor Christus is er sprake van de Romeinse republiek. Om daarna voor een periode van meer dan 400 jaar onder leiding te staan van de Romeinse keizers waar Julius Caesar vaak onterecht wordt bijgerekend. Dit waren allemaal periodes van grote bouwwerken zoals de aquaducten en heerbanen.

In 80 na Christus werd bijvoorbeeld het Colloseum of Flavische amfitheater voltooid. Het was keizer Vespasianus die de bouw van dit grootse amfitheater beval. Het was echter zijn zoon Titus die de macht had tijdens de openingsceremonie van 100 dagen. Er waren grootse gladiatorenspektakels - met daarin ook vrouwelijke gladiatoren - en dierengevechten te aanschouwen. Naar verluidt was het gevecht tussen vier olifanten een waar spektakelstuk. Het zou zowat het enigste goede ding worden uit zijn twee jaar durende regeerperiode. Italië werd tijdens zijn ambt getroffen door de eruptie van de Vesuvius, een pestepidemie en de grote brand in Rome.

Het Colloseum kreeg het echter hard te verduren want zowel in 847 als 1349 sloegen twee aardbevingen keihard toe. In de 12de eeuw werd de ruïne ook ingenomen door de familie Frangipani en omgebouwd tot een fort. Zij haalden talrijke bouwmaterialen weg en zowat al het marmer en ijzer verdween. Pas in 1749 zou paus Benedictus XIV (nee, niet die van de Hitlerjugend) het monument uitroepen tot een historische site.

De traditie van keizers zou nog blijven bestaan tot het ontstaan van het West-Romeinse Rijk en Oost-Romeinse Rijk in 395. Al in 476 kwam het West-Romeinse Rijk ten val en velen plaatsen hier dan het begin van de middeleeuwen in Rome. Door de talloze invallen van de Barbaren en later de Byzantijnen ging de stad ten onder aan verval en werd het slechts een schim van wat het ooit geweest was.

Ubisoft legt het Rome uit Brotherhood uit

Het verhaal van Assassin's Creed: Brotherhood speelt zich vooral af in de 16de eeuw, een periode van opleving. De renaissance was nog volop aan de gang. Hierop wordt ingespeeld door de ontwikkelaars door Ezio en de Brotherhood mee verantwoordelijk te maken voor de opleving van Rome. Jij moet investeren in diverse bouwprojecten om zo bepaalde buurten weer te laten opleven. Als je weet dat enkele van de mooiste gebouwen uit deze periode stammen, weet je alleszins wat je kan tegenkomen. Zo zijn er de Sixtijnse kapel, de Sint-Pietersbasiliek en talrijke prachtige Palazzo's om te ontdekken in de nieuwe Assassin's Creed.

Als je weet wat Ubisoft Montreal bracht in Assassin's Creed II met Firenze en Venetië kijk ik zeker uit naar Rome. Het wordt de grootste stad ooit uit de serie en wordt met evenveel details gebracht als het voorgaande deel. Maak je dus op voor een geschiedenisles zonder het besef te hebben dat je daadwerkelijk iets leert.

Assassin's Creed: Brotherhood ligt nu in de winkels voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Een PC-versie verschijnt in de loop van volgend jaar.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed: Brotherhood

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties