Sid Meier's Civilization V

Spotlight

Civilization V

Nog ťťn beurt?

VideoSid Meier's Civilization V launch trailer

Nu in de winkelrekken verkrijgbaar.

FeatureLead designer John Shafer over Civilization V

Een beschaafd gesprek over beschavingen.

Belangrijke events

Civilization V heeft multiplayer patch

Civilization V heeft multiplayer patch

Nieuwe gameplay modi geÔntroduceerd.

Het is inmiddels al weer bijna drie jaar geleden dat Civilization V gelanceerd werd. Het spel werd niet door iedereen goed ontvangen, zeker niet door de diehard fan gemeenschap die gewend waren, meenden zij, aan diepere gameplay zoals in de voorganger Civilization IV. Na lancering heeft het spel flinke updates gekregen waarbij gameplay drastisch werd veranderd. Ook met de eerste uitbreiding, Civilizaion V: Gods & Kings werd de gameplay dieper door onder andere de (her)toevoeging van religie. Over een paar dagen, 9 juli, komt de tweede uitbreiding: Civilization V: Brave New World. Deze belooft nog meer opties.

Eťn aspect van Civilization V kwam echter nooit echt van de grond, namelijk multiplayer. Alhoewel Civilization bekend staat als voornamelijk een singleplayer game, wordt multiplayer steeds populairder - mede dankzij het feit dat in Civilization IV dit stabiel te spelen valt. Multiplayer in Civilization V had echter aanzienlijke gebreken. Zo ontbraken er populaire manieren van spelen die wel aanwezig waren in Civilization IV en speelde de AI nog slechter dan in de singleplayer. Dit laatste is met patches verholpen. Twee dagen geleden is Firaxis met een echte multiplayer patch gekomen.

De nieuwe patch introduceert nieuwe functies en game modi voor multiplayer spellen. Waar het tot voor kort alleen mogelijk was om beurten tegelijk te spelen (een functie om gameplay te versnellen in multiplayer), is het nu ook mogelijk om het spel te spelen zoals singleplayer - namelijk om de beurt. Er is nu een nieuwe mogelijkheid om beurten wel tegelijkertijd te spelen maar wanneer twee spelers oorlog krijgen spelen die spelers elkaar om de beurt - wel zo eerlijk. Ook is de 'Pitboss' geherintroduceerd. Dit is een functie waarbij het spel op een server draait en spelers kunnen inloggen om hun beurt te spelen en vervolgens weer kunnen uitloggen. Opvallend is dat 'Play by Email', een populaire multiplayer variant van Civilization IV nog wel ontbreekt ondanks dat hier binnen de fan gemeenschap wel veel vraag naar was. Deze nieuwe game modi zijn niet de enige veranderingen. Er zijn ook basis functies toegevoegd zoals de mogelijkheid om een speler uit het spel te schoppen. Zie hier voor de volledige lijst van veranderingen (ook voor niet multiplayer gerelateerde zaken).

Lees meer...

Laatste naties bekend voor Civilization V: Brave New World

Speel als VenetiŽ of de Bannock-Shoshone stam.

Nu de nieuwe uitbreiding voor Civilization V, getiteld Brave New World steeds dichter bij komt zijn de laatste paar speelbare civilizations bekendgemaakt door Firaxis. De laatste twee zijn Chief Pocatello, de leider van de Bannock-Shoshone stam, en Enrico Dandolo, de 42ste Doge van VenetiŽ.

Civilization V expansion bevat Marokko en IndonesiŽ

Civilization V expansion bevat Marokko en IndonesiŽ

Brave New World laat spelers met de landen doen wat ze willen.

De nieuwe uitbreiding van Civilization V zal Marokko en IndonesiŽ bevatten. De beide landen maken deel uit van de negen nieuwe facties die Brave New World zal bevatten.

Gaja Mada zal IndonesiŽ leiden met z'n militaire inzicht. De Marokkaanse bevolking wordt geregeerd door Ahmad al-Mansur, een oude sultan uit de zestiende eeuw.

Brave New World zal naast negen nieuwe facties ook zeven nieuwe wonders bevatten. Ook zal de expansion voortbouwen op de reeds vertrouwde spelmechanismen om het verslavende spel weer een frissere feel mee te geven.

Lees meer...

Civilization V: Brave New World waarschijnlijk laatste uitbreiding

Producent Dennis Shirk noemt Civilization V: Brave New World de ultieme Civ 5 ervaring.

Met de naderende release datum van Civilization V: Brave New World komen er steeds meer details over de uitbreiding boven drijven. Zo zijn vijf van de nieuwe beschavingen bekend (Casimir III van Polen, Pedro II van BraziliŽ, Ashurbanipal van het Assyrische rijk, Shaka van de Zulu's en Maria I van Portugal) en zijn er reeds veel details bekend over de nieuwe mechanismen die zich richten op de laatste eeuwen van het spel.

Civilization V: Gods & Kings krijgt releasedatum

Nieuw tijdperk begint 22 juni.

2K Games heeft een releasedatum vastgeprikt voor de eerste Civilization V uitbreiding: Gods & Kings. Vanaf 22 juni zullen fans van de laatste telg in deze grootse reeks hun plezier niet op kunnen, want op papier belooft Gods & Kings voldoende leuke speeltjes in huis te hebben om hen opnieuw voor geruime tijd aan het scherm te kluisteren.

Grammy voor soundtrack Civ IV

Titelsong Baba Yetu gaat met eer lopen.

Ondertussen kennen we allemaal wel de Video Game Awards waarbij journalisten en gamers jaarlijks het beste spel van het afgelopen 365 dagen uitkiezen. Naast categorieŽn als 'Character of the Year', 'Best DLC' en natuurlijk 'Game of the Year' worden er ook steeds prijzen uitgereikt aan spellen met de beste algemene soundtrack en het beste nummer.

Take Two boerde goed in 2010 door RDR

Max Payne 3 nog steeds spoorloos.

Uitgever Take Two maakte onlangs z'n financiŽle resultaten voor het afgelopen kwartaal bekend, waaruit bleek dat Red Dead Redemption nog steeds vlot over de toonbank gaat. En ook de Undead Nightmare DLC wordt als ťťn van de successen genoemd in de periode oktober-december.

FeatureMichaŽl's Favorite Five of 2010

...ťn zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

2010 kan wat mij betreft niet meer kapot. Het was een opwindend jaar vol gamegenot en, euh, andere genotsmiddelen. Ik heb me wat moeten terugtrekken uit de gamewereld dankzij de gigantisch zware werklast die de Vlerick Management School oplegt aan de deelnemers, maar in return sta ik binnen enkele maanden weer paraat om volledig vrijwillig met tal van extra businessskills de Eurogamer & Gamevault combo naar nieuwe hoogtes te sturen.

Civilization V

Civilization V

Nog ťťn beurt?

Van beschaving hebben ze op onze redactie nog niet veel Franse kaas gegeten. De nieuwste Civilization viel in mijn bus zonder enige vorm van waarschuwing. Zomaar, zonder slag of stoot smolten al mijn vrije uren als sneeuw voor de zon. Het fenomeen 'Nog ťťn beurt en dan stop ik' maakte zich weer heer en meester van mijn leven, niet ideaal als je oorspronkelijk andere plannen had...nadruk op had.

Civilization V pakt eerst en vooral uit met enkele gloednieuwe features. Een vernieuwde grafische engine, Hex-grid (waar ik oorspronkelijk wat pejoratief tegenover stond), een nieuw messaging systeem in de interface en uiteraard verbeterde Multiplayer & mods. De kern blijft gelukkig volledig dezelfde.

Je kiest een zogenaamde legende uit de geschiedenis en trekt met zijn/haar volk doorheen de tijd in een leuke allesomvattende wereldwijde dominantiestrijd. Elke cultuur en zijn bijhorende leider hebben unieke voordelen, hoewel die deze keer iets minder uitgesproken zijn dan in de vorige game, Civ IV. Elke cultuur heeft drie voordelen, ťťn uniek gebouw of eigenschap dat bij de bevolking past samen met twee eenheden die een bestaande vervangen. In de vorige Civ-titel leek het aantal mogelijkheden uitgebreider. Er waren inderdaad meer beschavingen en leiders, maar de onderlinge variatie was daar lang niet zo groot. 1-0 dus voor deeltje vijf.

Lees meer...

Demo Civilization V beschikbaar

Een paar dagen voor de game uitkomt.

Ontwikkelaar Firaxis laat in samenwerking met uitgever 2K weten dat er vanaf nu een demo beschikbaar is voor Civilization V. Daarmee maken ze hun gemaakte belofte waar om ons te voorzien van een speelbare testversie rond deze interessante RTS-game.

FeatureLead designer John Shafer over Civilization V

Een beschaafd gesprek over beschavingen.

Eurogamer BelgiŽ kreeg de kans om Jon Shafer te interviewen tijdens de voorbije Gamescom in Keulen. De lead designer sprak met zeer veel overtuiging over zijn laatste game Civilization V die na meer drie jaar ontwikkeling verschijnt op 24 september.

Sid Meier's Civilization V krijgt een demo

Vanaf september te downloaden.

Uitgever 2K en ontwikkelaar Firaxis hebben laten weten dat er een demo voor Sid Meier's Civilization V zal komen. Wanneer we het voorsmaakje precies mogen verwachten is nog niet duidelijk, maar de demo zal ergens in september te downloaden zijn.

Je hebt van die reeksen waarvan je gewoon weet dat ze goed zijn. Civilization is zo'n naam. Het maakt niet uit op welk platform de turn-based strategiegame uitkomt, je weet gewoon dat ze op zijn minst degelijk zullen zijn. Natuurlijk zijn de pc-games altijd subliem, maar ook de handheld- en consoleversies mogen er zeer zeker zijn.

Civ V arriveert in september

Speelbaar op E3.

Uitgever 2K heeft bekend gemaakt dat Civilization V op 21 september in de Verenigde Staten zal verschijnen en drie dagen later hier in Europa. Een aangename verrassing aangezien we het eerder met 'herfst 2010' moesten doen.