Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Elden Ring classes: Wat is de beste starting class in Elden Ring?

Vagabond, Warrior, Astrologer... of toch maar Wretch?

Kiezen wat de beste class is om te starten in Elden Ring is de eerste grote beslissing die je moet maken in de game. Je keuze bepaalt hoe de eerste uren van de game zullen aanvoelen.

Net als bij andere Soulsborne games bepaalt je starting class wat voor builds je kan maken. Stats verschillen sterk tussen de verschillende classes, dus kijken naar welke het meeste past bij jouw speelstijl is wel belangrijk. Het zal je ook heel wat hoofdpijn besparen tijdens het levellen.

Als je de network test hebt gespeeld, is het ook belangrijk dat er een aantal zaken veranderd zijn.

En dat niet alleen, je zal ook een Keepsake moeten kiezen. Dat is ook een starting item, en dus nog een andere moeilijke beslissing die je moet maken voordat je start met Elden Ring.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoELDEN RING Review - Koning der Souls?

Hoe belangrijk zijn classes in Elden Ring?

Wat de beste class voor je is in Elden Ring is sterk afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Sommige classes zijn het beste als vechtersbazen met enorme schilden of longswords. Andere classes zijn dan weer beter in magic of behendigheid (agility).

Als je een specifiek doel hebt voor je personage of van plan bent een bepaalde build te maken, dan zal de class die je kiest de fundamenten zijn. Met welke wapens je start en welke stats je hebt maken het grote verschil. Daardoor is dit ook zo'n moeilijke keuze.

Maar weet ook dat, wat je ook kiest, je keuze je character niet definieert of bepaalt wat je kan doen. Uiteindelijk kan elke class alle wapens, items of abillities gebruiken als je je stats in de juiste richting duwt. Maar die weg kan lang zijn als je met de verkeerde class start. Daarom is het best om meteen een starting class te kiezen die je al op weg helpt naar je doel.

Elden Ring classes lijst

Er zijn in totaal 10 starting classes om uit te kiezen in Elden Ring. De lijst van alle classes met hun stats kan je hieronder zien. Op smartphone kan je opzij scrollen!:

ClassLevelVigorMindEnduranceStrengthDexterityIntelligenceFaithArcane
Astrologer691598121679
Bandit51011109139814
Confessor1010131012129149
Hero7149121697811
Prisoner61112118141469
Prophet710148111071610
Samurai91211131215988
Vagabond91510111413997
Warrior811121110161089
Wretch11010101010101010

Elke class heeft andere wapens en armour, maar deze stats beïnvloeden wel wat je kan doen in het begin van de game. Laten we even kijken naar onze beste opties.

Wat zijn de beste starting classes in Elden Ring?

Zoals hierboven gezegd definieert je class niet meteen wat je character kan gebruiken of casten op lange termijn. Wel bepaalt het hoe snel je toegang krijgt tot bepaalde zaken. Als je dus een specifieke speelstijl hebt, of een build wil maken, bereik je die zo veel sneller. Samengevat: er is geen 'slechtste class' in Elden Ring. Toch zijn er een paar die we als minder goed beschouwen dan anderen.

Als je niet zeker bent waar te beginnen, dan is de Vagabond een goede algemene keuze. Zijn stats zijn goed verspreid en ook start hij met een goed wapen en armour set waarmee je de eerste paar optionele dungeons in het begin van de game kunt overleven.

Als je van plan bent om voornamelijk met melee wapens te spelen, dan is de Warrior een goede optie voor voornamelijk één reden:zijn hoge Dexterity stat. Dankzij de hoge Dexterity kan hij meer verschillende wapens gebruiken vanaf het begin, waaronder het beste wapen in het begin van de game.

Weet wel dat, welke class je ook kiest, onze eerste keuze, de Twinblade, sowieso niet te gebruiken is. De Warrior heeft echter maar twee extra punten nodig in Dexterity om deze te kunnen gebruiken. Een stuk sneller dan de rest dus!

Als je magic wil gebruiken, wat de veiligste manier is om in combat te gaan, dan raden we de Astrologer aan. Dit is de enige class met magic die meteen vanaf het begin goed is, en aangezien staffs moeilijk te vinden zijn in het begin van de game, maakt dat de Astrologer meteen een goede keuze.

En ten laatste springt er nog één class bovenuit: de Wretch. Op eerste zicht lijkt dit misschien een grap, aangezien deze Class start zonder armor en met enkel een Club als wapen. De Wretch heeft echter wel 10 punten in elke stat vanaf het begin, en start op level 1 waardoor je wel meer ruimte hebt om te groeien zoals je zelf wil. Daardoor is dit best een goede basis om te starten. Oké, het begin zal even doorbijten zijn, maar je zal al snel betere wapens en armour vinden.

Uiteindelijk kan je altijd nog je stats levellen in een andere richting, zolang je maar genoeg Runes hebt natuurlijk!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Elden Ring

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties