Beste gaming muis 2021: de beste draadloze en bedrade gaming muizen

De beste muizen voor elk budget.

Wat is de beste gaming muis op de markt? Welke zijn de beste gaming muizen voor eSports? En maken 'trendy' technieken zoals 'ultra-light' gaming muizen en wireless gaming muizen echt een verschil?

Er zijn zoveel verschillende merken en modellen van gaming muizen op de markt dat je ongetwijfeld overdonderd bent. Geen zorgen: wij hebben doorheen de jaren dozijnen gaming muizen uitgeprobeerd. In dit gedetailleerde overzicht leggen we je niet alleen uit wat de beste gaming muis in 2021 is, maar ook welke de beste prijs-kwaliteit heeft, wat de meest comfortabele gaming muis is, en veel meer.

De beste gaming muizen in 2021:

Ben je in de war door de technische termen of weet je niet goed waar je op moet letten? Lees dan zeker:

De beste gaming muis: Glorious Model O

modelo

Glorious is een nieuwkomer wat betreft gaming muizen, maar het bedrijf weet met de Glorious Model O de beste gaming muis van het moment af te leveren. De Model O is een zogenaamde 'ultra-light' gaming muis, die amper 68 gram weegt dankzij het unieke honingraatdesign. Toch voelt deze muis stevig in de hand. Tijdens onze tests zorgde deze combinatie van extreem licht maar tegelijk robuust design ervoor dat we makkelijker dan ooit headshots behaalden in Counter-Strike.

Ook de kabel van de Model O is geweldig: het is bijna een paracord in plaats van het rubber of de gevlochten kabel die je bij zoveel andere muizen hebt. Daardoor voelt deze muis bijna draadloos. De optische sensor is een PixArt 3360 (de standaard voor een gaming muis), het muiswiel is zacht en aangenaam, de Omron knoppen zijn heel stevig en er is zelfs RBG belichting. De dimensies zijn 128mm op 63mm en het heeft een symmetrisch design (behalve de zijknoppen) waardoor het zoveel voor links- als rechtshandigen een goeie keuze is. Met zoveel uitstekende kwaliteiten en aan zo'n lage prijs, is de Glorious Model O dan ook zonder discussie onze aanrader bij uitstek.

Glorious Model O 3200 DPI kopen op Bol.com

Glorious Model O 12000 DPI kopen op Bol.com

De tweede beste gaming muis: SteelSeries Aerox 3 Wireless

aerox3

De Aerox 3 Wireless heeft een uitgebreide lijst aan indrukwekkende features voor een gaming muis die weliswaar 121mm bij 60mm is, maar amper 66 gram weegt. De optische sensor is een 'TrueMove Air' en de draadloze verbinding is 'Quantum 2.0' 2.4GHz, met Bluetooth en ook een draadloze modus met een USB-kabel als alternatieven mocht de normale draadloze verbinding niet lukken.

Met 66 gram is dit opnieuw een ultra-light gaming muis, maar er is ook aandacht voor de batterij van deze draadloze muis. Dankzij de efficiënte sensor heb je namelijk ongeveer 80 uur aan batterijleven - zelfs wanneer je de 2.4GHz verbinding gebruikt (met extreem lage latency) en de RGB belichting. Switch je naar Bluetooth en schakel je de belichting uit, dan kun je die batterijduur nog verder strekken. De muis opladen is erg handig dankzij de USB-C techniek en diens snelle laden. Volgens SteelSeries kun je na amper 15 minuten laden 40 uur lang draadloos spelen.

De Aerox 3 is inwending zelfs bestand tegen water en stof, waardoor deze gaming muis normaliter jarenlang mee kan en zijn duurdere prijs waard is. En wil je toch een muis die wat goedkoper is en bovendien nog minder weegt, dan kun je altijd de bedrade versie van de Aerox 3 overwegen. Zowel draadloos als bedraad is dit een bijzonder sterk model.

SteelSeries Aerox 3 wireless kopen op Bol.com

SteelSeries Aerox 3 met draad kopen op Bol.com

De beste goedkope gaming muis: SteelSeries Rival 3

rival3

De Rival 3 is simpelweg de beste gaming muis voor wie een beperkt budget heeft. Dit is ook de muis bij uitstek voor wie kleine of middelgrote handen heeft. Opnieuw is dit een lichtgewicht: met amper 77 gram en een aangename vorm voor elke vorm van grip, is dit een zeer comfortabele muis. De optische sensor is een TrueMove Core die even accuraat is als de PixArt 3330. Deze muis heeft ook RGB belichting en zes knoppen: zeer indrukwekkend voor een budgetmuis.

Er zijn wel een paar minpuntjes. De muis is op zich geschikt voor zowel links- als rechtshandigen, maar de zijkanten zitten enkel aan de linkerkant en zijn bovendien erg klein. De kabel van deze muis is jammer genoeg ondermaats: het rubber is erg rigide, waardoor je best wat creatieve oplossingen zoekt om ervoor te zorgen dat je bewegingen niet beperkt worden.

SteelSeries Rival 3 kopen op Bol.com

Nog een goeie muis voor wie een beperkter budget heeft is de Logitech G203 Lightsync. Dit model lijkt op de Prodigy-lijn van voordien maar heeft betere RGB belichting. Voorts krijg je een erg goeie optische sensor, een aangenaam stevig klikgevoel en een comfortabele platte vorm (vergelijkbaar met de G102, G203, G305 en G Pro). Perfect voor wie kleine of middelgrote handen heeft.

Logitech G203 Lightsync kopen op Bol.com

De beste premium gaming muis: Logitech G Pro Wireless

gpro

De G Pro Wireless is de beste draadloze gaming muis op de markt, met responstijden die net zo goed zijn als bedrade muizen. Deze muis is ook erg licht (80 gram) en de batterij gaat 48 uur mee met de RGB belichting aan - en ongeveer het dubbele zonder die belichting. De optische sensor is ook extreem accuraat.

Maar er is natuurlijk één groot probleem: de kostprijs. Vergeleken met de vele andere muizen die soortgelijke features aanbieden, is de prijs uiteraard een struikelblok. Nochtans is deze muis een waar plezier om te gebruiken. De middelgrote omvang (125mm x 63.5mm) maakt het ook perfect voor bijna iedereens handen.

Logitech G Pro Wireless kopen op Bol.com

De meest comfortabele gaming muis: Logitech G502 (Lightspeed)

g502

De Logitech G502 is al langer een favoriet onder gamers en met recht en reden. De vorm lijkt bizar maar is uiterst ergonomisch, waardoor je zelfs na uren nog comfortabel gamet. Bovendien is het muiswiel een zogenaamde 'infinite' wheel en zijn er elf programmeerbare knoppen. De uitstekende Hero optische sensor en Lightspeed draadloze technologie zorgen ervoor dat deze muis steeds uitstekend presteert.

Met 114 gram is dit een ietwat zwaardere muis, maar daar geraak je na enkele uren gebruik meteen gewend aan. De batterij gaat 48 uur mee als je RGB belichting gebruikt en 60 uur zonder. Vijf minuten opladen geeft je 2.5 uur batterijduur. Meer dan genoeg features die van de G502 Lightspeed een topper maken. En ook de bedrade G502 Hero is door die features de prijs meer dan waard.

Logitech G502 Lightspeed (draadloos) kopen op Bol.com

De beste gaming muis voor kleine handen: Razer Viper Mini

vapermini

Heb je kleine tot middelgrote handen, dan is dit de ideale gaming muis voor jou. Met afmetingen van 118mm x 62mm en een gewicht van amper 60 gram, een PixArt 3359 optische sensor en accurate 1:1 tracking, is dit een erg sterke keuze voor competitief gamen.

De Viper Mini heeft ook een geweldige kabel die bijna draadloos aanvoelt. Deze muis is responsief en comortabel onder alle omstandigheden. De RGB belichting is ook smaakvol: een belicht logo en een achterlicht dat veranderd kan worden via de erg goeie Razer Synapse software. Een geweldige gaming muis dus, die bovendien relatief goedkoop is.

Razer Viper Mini kopen op Bol.com

De beste gaming muis voor grote handen: Razer DeathAdder V2 (Pro)

deathadderv2

De DeathAdder is al langer een van de meest populaire gaming muizen op de markt en heeft nu met de V2 een sterke update gekregen. Deze muis weegt 82 gram en is daardoor flink wat lichter dan zijn voorganger. De superflexibele kabel is vergelijkbaar met de Razer Viper. Elke knop heeft ook optische schakelaars waardoor elke muisklik onvoorstelbaar responsief is. Je moet het zelf eens proberen om echt te begrijpen.

De V2 Pro is de draadloze versie van deze muis. Met 88 gram is dit ietsje zwaarder en de batterijduur is erg afhankelijk van de RGB belichting. Als back-up heb je ook een Bluetooth verbinding die bijna 120 uur mee gaat, maar voor competitief gamen gebruik je beter de low-latency wireless modus. Raakt de batterij toch op, dan kun je nog steeds de superflexibele kabel gebruiken die wordt meegeleverd bij aankoop.

Razer DeathAdder V2 kopen op Bol.com

De beste MMO gaming muis: Corsair Scimitar RGB Elite

scimitarrgbelite

De Corsair Scimitar RGB Elite is ideaal voor wie veel MMOs speelt en dus nood heeft aan veel verschillende knoppen voor verschillende skills en spells. Met maar liefst twaalf knoppen aan de zijkant die elk verschillende texturen hebben, en de mogelijkheid om deze knoppen naar voor of achter te schuiven, is dit simpelweg de muis bij uitstek voor MMO-gamers.

De muis is 120mm lang, wat redelijk gebruikelijk is, maar wel 78mm wijd. In combinatie met het zwaardere gewicht (122 gram) is dit niet de meest precieze muis, maar de PixArt 3391 optische sensor doet zijn best om dat te compenseren. De software van Corsair is bovendien extreem gedetailleerd, waardoor je deze muis volledig kunt aanpassen naar wens.

Corsair Scimitar RGB Elite kopen op Bol.com

Onze andere aanrader is de Razer Naga Trinity. Deze muis heeft vervangbare zijpanelen die het meer geschikt maken voor FPS gaming. Ook eentje om rekening mee te houden.

Razer Naga Trinity kopen op Bol.com

De beste gaming muis voor op kantoor: Microsoft Pro IntelliMouse

prointellimouse

Als je op zoek bent naar een gaming muis die je ook in een professionele setting kunt gebruiken, dan is de Microsoft Pro IntelliMouse de muis bij uitstek. Deze muis combineert de PixArt 3389 optische sensor met het legendarische design van de IntelliMouse. Het resultaat is een stijlvolle muis met perfecte tracking (zeker vergeleken met de ondermaatse Classic IntelliMouse).

De muis wordt bovendien geleverd met degelijke software waarbij je de gevoeligheid kunt instellen, het achterlicht van kleur kunt doen veranderen en ook de twee knoppen op de zijkant kunt programmeren. Hoewel de subtiele vorm van die twee zijknoppen wat oefening vergt, raak je er uiteraard aan gewend en zijn ze naadloos in het design gegoten.

Microsoft Pro IntelliMouse kopen op Bol.com

De beste RGB gaming muis: Corsair Dark Core RGB Pro

darkcorergb

Corsair is een marktleider qua RBG belichting en de Dark Core RGB Pro heeft maar liefst negen RGB zones. Die kun je tot in detail aanpassen in de iCUE software van het bedrijf. Maar belangrijker dan looks zijn natuurlijk de prestaties, en ook hier is de Dark Core RGB Pro een indrukwekkende muis. Hoewel de omvang en het gewicht ervoor zorgen dat dit geen muis is voor snelle, competitieve shooters, is dit een erg comfortabele muis met maar liefst acht extra knoppen.

Je hebt de keuze tussen twee zijgrepen. Er is een comfortabel 'gevleugeld' design of een rechte rand voor snellere reflexen. Het zijpaneel kan ook verwijderd worden om een compartement te onthullen voor de 2.4GHz draadloze dongle die mee wordt geleverd bij aankoop. De 2.4GHz draadloze verbinding deed het ook uitstekend in onze tests, met een input lag en responstijd die gelijk is aan bedrade muizen. De PAW3392 optische sensor is ook enorm accuraat. Batterijduur is uitstekend en een USB-C kabel zorgt voor snelle oplaadtijden;

Corsair Dark Core RGB Pro kopen op Bol.com

Waar moet je op letten wanneer je een gaming muis koopt?

Jouw speelgedrag en de juiste gaming muis. Anders dan bij vele andere technische snufjes, hangt de meest geschikte muis heel hard af van persoonlijke voorkeur. Je kunt ook zien in deze lijst dat we daar rekening mee proberen houden. Speel je vaak competitieve shooters, dan ga je best voor een lichte muis die je snel kunt rondbewegen. Speel je veel MMOs, dan is het handig als je muis extra knoppen heeft voor shortcuts. Speel je vaak heel lange sessies, overweeg dan zeker om een ergonomische muis te kopen. Stem dus altijd je speelgedrag en muiskeuze op elkaar af.

De grootte van je hand. Wel een objectieve factor bij het kiezen van een muis is de grootte van de muis. Die moet overeenkomen met de grootte van je hand. Druk je vingers tezamen en meet de afstand van je langste vinger tot aan je pols. Is de afstand minder dan 170mm, dan overweeg je best kleinere muizen. Tussen 170mm en 195mm is middelgroot. Groter dan 195mm betekent dat je beter zoekt naar grotere muizen. De stelregel is dat je het beste zoekt naar muizen die ongeveer 60 percent van jouw afmetingen in beslag nemen. Meet je hand 200mm x 100mm, dan zoek je dus best naar een muis die 120mm x 60mm is.

hand
Zorg dat de grootte van je hand en die van de muis overeenstemmen.

Met of zonder draad. Dit is een belangrijke keuze om te maken. Draadloos games is geweldig vanwege de mobiliteit en flexibiliteit die het je geeft. Tijdens competitieve games heb je dan bijvoorbeeld geen risico meer dat je kabel ietsje blijft hangen en je een schot mist. Tegelijkertijd hebben sommige draadloze muizen problemen om hun bewegingen snel genoeg te doen registreren op je pc (zogenaamde 'input latency', wat een gigantisch probleem is bij competitieve games) en vaak hebben ze geen geweldig batterijleven. Daarom zijn draadloze muizen dus wel te overwegen: lage latency en geen issues met batterij.

Ultra-light of niet? De nieuwste trend bij gaming muizen is 'ultra-light' om snellere reacties te kunnen bereiken. Wanneer behoort een gaming muis nu precies tot die categorie? De meeste muizen wegen ongeveer 100 gram; wat ons betreft weegt een ultra-light gaming muis minder dan 80 gram. Daarvoor zie je vaak dat producenten naar honingraat design grijpen. Opnieuw: denk echter goed na of dit soort muis bij jouw speelstijl past. Ultra-light is vooral handig voor ultrasnelle shooters. Game je uren en uren aan een stuk, dan is het misschien handiger om voor een meer robuste, zwaardere muis te gaan.

csgo
Ultra-light gaming muizen zijn vooral handig bij competitieve games zoals Counter-Strike waar snelheid maar ook accuratesse enorm belangrijk zijn.

Vorm. De vorm van een muis is ook cruciaal, maar het is moeilijk om vooraf te zeggen of de vorm van een gaming muis je zal liggen of niet. Sommige muizen zijn plat, terwijl andere een gebolde curve hebben. Sommige zijn recht, andere hebben dan weer een curve die de lijn van je hand volgt (zoals de Microsoft Pro IntelliMouse). Wees zeker niet bezorgd als de eerste keer proberen wat onwennig voelt, want muisvormen vergen vaak wat wenning. Tot slot belangrijk: de meeste muizen zijn ontworpen voor rechtshandigen. Ben je linkshandig, doe dan zeker goed research of er een linkshandig model bestaat, of dat de muis voor beide handen geschikt is.

Optische sensor versus laser sensor: Je hebt deze discussie misschien al voorbij zien komen op fora. Maar de discussie is niet helemaal accuraat: een laser sensor is namelijk een type van optische sensor. De echte discussie draait rond of je voor een LED sensor gaat of een VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser). Beide soorten gebruiken CMOS sensors om constant duizenden kleine foto's te nemen om de bewegingen en afstanden van je muis in te schatten. Laser sensors houden echter iets teveel rekening met het type materiaal waarop ze werken, waardoor het mogelijk is dat ze vertragen of versnellen wanneer dat niet je bedoeling is. Daarom is het dus aangeraden om voor puur LED optische sensors te gaan. Mechanische muizen zijn ondertussen relieken van weleer, met hun rubberen of metalen bal die je bewegingen registreert.

valorant
Degelijke sensoren zijn essentieel om competitief te gamen in titels zoals Valorant.

Gaming muis technische termen uitgelegd

Ultra-light gaming muis: De meeste muizen wegen ongeveer 100 gram of meer. Een ultra-light gaming muis weegt wat ons betreft 80 gram of minder. Ze zijn vooral handig voor snelle, competitieve shooters. Zie ook de uitleg hierboven.

Sensor (optisch of laser): De sensor van je muis is in feite een camera onderaan die constant foto's neemt om te bepalen wat de plaatsing van je muis is. Op die manier worden bewegingen geregistreerd. Je hebt optische en laser sensors; zie de uitleg hierboven voor het verschil. Er zijn heel veel verschillende merken en modellen van sensors, maar zowat het meest voorkomende merk qua sensors is PixArt. Er zijn heel wat verschillende types PixArt sensors, maar enkele gerespecteerde modellen zijn de 3330, 3335, 3360, 3391. Op dit moment is de PixArt 3389 een van de absolute topsensors. Merken van gaming muizen hebben vaak ook hun eigen sensoren. Zo heeft Steelseries zijn eigen 'TrueMove' sensors en Logitech zijn 'Hero'-lijn aan sensors.

sensor
Logitech gebruikt zijn eigen lijn aan sensors.

DPI / CPI: DPI staat voor "dots per linear inch". Het drukt uit hoeveel pixels de cursor op je scherm beweegt afhankelijk van hoeveel inches je de muis rondbeweegt. In essentie drukt het dus de gevoeligheid van je muis uit. Een alternatieve manier om die waarde uit te drukken is CPI of "counts per inch". Is het nuttig om een muis met een hoge DPI-waarde te kopen? Dat hangt ervan af. Het is fijn om tot in detail te kunnen bepalen hoe gevoelig je muis beweegt, maar op een bepaald moment is de snelheid zodanig hoog dat het weinig nuttig is. In competitieve games moet je immers snel kunnen reageren, maar ook accuraat zijn en dat is best moeilijk met een hoge DPI. Veel Overwatch eSporters hebben hun DPI waardes bijvoorbeeld tussen de 800 en 1600 DPI. Bepaal dus vooral voor jezelf wat je nuttig en comfortabel vindt. Er zijn ook interessante tools beschikbaar, zoals deze 'DPI calculator'.

RGB: De afkorting voor 'Red Green Blue', ofwel de basiskleuren waarmee je bijna eindeloze combinaties kunt vormen. Wanneer er wordt vermeld dat een gaming muis RGB belichting heeft, betekent het dus dat er kleuren kunnen oplichten. Meestal kun je deze ook naar wens instellen. Het is een mooie manier om je apparaat wat persoonlijker te maken.

Draadloze verbinding: Draadloze muizen moeten uiteraard verbinding maken met een toestel om te functioneren. Bij competitief gamen is natuurlijk de grootste bezorgdheid dat het signaal van de draadloze muis niet meteen naar het scherm wordt vertaald, gezien er geen draad is die het signaal instant doorstuurt. De tijd die er zit tussen het bewegen van een muis en de registratie daarvan op het scherm heet 'input latency'. Hoe hoger deze waarde (uitgedrukt in ms), hoe trager de reactie. Voor competitieve games ligt deze waarde best zo dicht mogelijk bij 0. Om dat mogelijk te maken werken hoogwaardige gaming muizen met een 2.4GHz draadloze verbinding die speciaal is bedoeld om zo goed als geen latency te hebben. Meestal hebben deze muizen ook een Bluetooth modus, maar deze zijn vooral bedoeld voor als je niet gamet gezien de input latency beduidend hoger is via Bluetooth.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread