Beste gaming headset 2021 voor PS5, Xbox Series X/S, pc en Switch

De beste bedrade en draadloze hoofdtelefoons in 2021.

Wat is de beste gaming headset in 2021 voor PS5, PS4, pc, Xbox Series X/S en Switch? Een goede gaming headset kopen kan grote gevolgen hebben voor je gameprestaties. In competitieve games zoals Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty Warzone, PUBG en Rainbow Six Siege maakt audio het verschil tussen leven en dood. Dat geldt ook voor je woonsituatie, want je huisgenoten kunnen ongetwijfeld je bloed drinken als je zonder headset speelt.

Daarom hebben we deze lijst met de beste gaming headset 2021 modellen opgesteld. Bovendien hebben we rekening gehouden met je beschikbare budget, en of de headset bedraad of draadloos (wireless) is. Ook vermelden we steeds duidelijk of de headset in kwestie bruikbaar is op de PlayStation 5 of 4, Xbox Series X en S of One, Switch, of pc, of zelfs op allemaal.

Voor elk gebruik en elk systeem valt er wel een goede gaming headset te vinden die stukken beter zijn dan de ingebouwde speakers van je tv of monitor. We bespreken zowel open als gesloten headsets: die eerste heeft een bredere soundscape die helpt bij het lokaliseren van tegenstanders, terwijl die laatste aangenamer is voor je huisgenoten of medependelaars.

In onze lijst komt comfort op de eerste plaats, want een headset die niet comfortabel is draag je niet veel - al is hij nog zo goed. Geluidskwaliteit staat uiteraard ook bovenaan de lijst, want je wilt elke voetstap zo duidelijk mogelijk horen en volledig in je game kunnen opgaan. Communicatie met je teamgenoten is ook belangrijk, dus een goede ingebouwde microfoon die je stem oppikt in plaats van achtergrondgeruis is ook essentieel.

Beste gaming headset in 2021

Wil je een gaming headset kopen, maar ben je niet zeker waar je op moet letten of wat bepaalde termen betekenen? Geen zorgen! Wij leggen je alles zo kort en duidelijk mogelijk uit.

Nu je weet waar op te letten en wat alles betekent, vind je hier onze volledige lijst met de beste gaming headsets in 2021:

Beste draadloze gaming headset: SteelSeries Arctis 7X en 7P

7x7p
Beste gaming headset 2021 - De SteelSeries Arctis 7X en 7P vallen draadloos niet te kloppen.

De Arctis 7X and Arctis 7P zijn de beste gaming headset modellen die je op dit moment kunt kopen, met comfortabel design, uitstekende duurzaamheid en fantastische geluidskwaliteit. Deze nieuwe modellen zijn nog beter dan de Arctis 7 uit 2019: de batterij gaat maar liefst 24 uur mee, de headsets zijn bruikbaar op de next-genconsoles en bovendien hebben ze bijbehorende looks per console. De 7P is wit en blauw voor PlayStation, de 7X is zwart en groen voor Xbox.

Het draagcomfort van deze headset is uitstekend vanwege de superieure materialen. Elke oorschelp heeft bovendien toetsen om het algemene volume te wijzigen. De 7X heeft nog een coole functie waarbij je de audiomix tussen gamegeluiden en chat kunt aanpassen via een knop op de oorschelp, maar de 7P ondersteunt dit niet en gebruikt dit knopje in de plaats voor sidetone. De headset heeft zowel goeie bassen als treble en mids, en de microfoon klinkt enorm helder.

Je verbindt de headset via een 2.4GHz draadloze verbinding met zeer lage latency (zie onderaan dit artikel uitleg over alle headset technische termen) naar een USB-C-dongle, die je dan in je next-genconsoles, pc of Switch en Android-smartphones plugt. Dit omvat wel enkel apparaten met een volle USB-A-poort, gezien een USB-C- naar USB-A-adapter in de doos zit. Je kunt ook een 3.5mm-kabel gebruiken om op die manier bijvoorbeeld naar muziek te luisteren. Een minpunt is wel dat opladen via USB-C niet ondersteund wordt, zodat je een ouderwetse Micro USB-kabel moet blijven gebruiken.

Zoals gezegd zijn de X en P respectievelijk voor Xbox en PlayStation bedoeld, maar we raden je toch aan om eerder voor de 7X te gaan. Die is namelijk compatibel op beide consoles zonder meerprijs en heeft de extra mixknop op de oorschelp, zoals vermeld. Het enige kleine minpunt is dat de USB-C-dongle van de X ietsje groter is.

Hier kun je de SteelSeries Arctis 7 kopen op Bol.com

Als je de Arctis 7 te duur vindt of als onze commerciële partners deze gaming headset niet meer op voorraad hebben, dan kunnen we je nog steeds het vorige model aanraden: de SteelSeries Arctis 5. Dit blijft een fantastische headset, die eveneens geweldige audio, een degelijke batterijduur en prima draagcomfort biedt. De Arctis 7 doet alles gewoon een tikje beter, maar dat doet er niet aan af dat je met de Arctis 5 nog steeds een bijzonder goeie headset in huis haalt.

Hier kun je de SteelSeries Arctis 5 gaming headset kopen op Bol.com

Een waardig alternatief is de Corsair Void RGB Elite Wireless. Deze headset is ook enorm comfortabel en sterk gebouwd dankzij metalen onderdelen. Qua audiokwaliteit kun je goeie bas- en middentonen verwachten, met uitstekende hoge tonen en een brede soundstage. Waarom de Void Elite toch moet onderdoen voor de Arctis 7-reeks? Door het nogal zware design is de headsset niet ideaal om overal mee te dragen. Ook isoleert deze headset geluid van buitenaf minder goed dan de Arctis 7 en is de microfoon van iets mindere kwaliteit. Uiteindelijk blijft het echter een sterke headset en een zeer goed alternatief voor de Arctis 7-reeks.

Hier kun je de Corsair Void RGB Elite Wireless kopen op Bol.com

Beste bedrade gaming headset: Razer Blackshark V2

blacksharkv2
Beste gaming headset 2021 - De Razer Blackshark V2 is de beste gaming headset met draad.

De Razer Blackshark V2 is de beste gaming headset met draad die we hebben getest. Zowel voor gaming als muziek is deze headset een plezier om te gebruiken, met een breed geluid en zeer accurate effecten gebaseerd op de nieuwe 50mm-drivers van Razer. Dit is een stereoheadset, wat we je kunnen aanraden voor competitief te spelen, maar er is ook een '7.1 surround sound mode' met "THX Spatial Audio" voor wie zich echt volledig wil onderdompelen in een game. De microfoon is ook degelijk, maar als je wilt streamen valt het toch aan te raden om iets te zoeken met een nog betere geluidskwaliteit.

Het design van deze headset is ook subliem. De oren zijn zodanig goed bedekt dat achtergrondlawaai volledig wordt uitgesloten. De oorschelpen bestaan uit memory foam die zorgen voor een geweldig draagcomfort en het zeer geringe gewicht van deze headset - amper 262 gram - zorgt al helemaal dat je deze headset uren aan een stuk kunt dragen. De linker oorschelp heeft een volumeknop en de microfoon kan ook verwijderd worden. Razer is goed in volwassen design zoals de review van de Razer Blade Pro-gaminglaptop ook al aantoonde en deze headset volgt eveneens die designfilosifie. Er is geen RGB-belichting - wat wij persoonlijk een goeie zaak vinden - en enkele de twee groene kabels en het mooie Razer-logo verraden dat dit een gamingheadset is.

Qua verbinding heb je drie opties: dual 3.5mm (voor pc), een single 3.5mm (voor pc, mobiele apparaten, Switch, PS4 en Xbox One) en USB-A (voor PS4 en pc). Je kunt deze headset dus erg veelzijdig gebruiken. USB wordt geleverd via een dongle die 7.1 simuleert, en ook settings voor je microfoon toevoegt (zoals een noise gate en side tone) en compatibel is met de Razer Synapse-software. Interesseren die snufjes je niet, overweeg dan de Blackshark V2 X, die de geluidskaart achterwege laat om een scherpere prijs aan te bieden.

Hier kun je de De Razer Blackshark V2 X kopen op Bol.com

gprox
Beste gaming headset 2021 - De runner-up voor beste gaming headset met draad is de Logitech G Pro X.

Onze vorige topper was de Logitech G Pro X en ook nu blijft dit een geweldig apparaat. Ten eerste klinkt deze headset geweldig, met een brede soundstage en goede imaging dankzij de goed getunede 50mm-drivers. We raden aan om het bij stereogeluid te houden voor competitief gamen maar gesimuleerd 7.1 surround sound is ook beschikbaar als je meer betrokken wilt worden in de game (besef wel dat het geluid minder realistisch zal zijn). De microfoon van de G Pro X is een van de allerbesten die we ooit getest hebben.

Het design van de Logitech G Pro X verdient complimenten. De schelpen sluiten goed aan op je hoofd zodat ze storend omgevingsgeluid goed blokkeren; altijd handig als je de laatste overlevende bent in Counter-Strike of snel werk gedaan moet krijgen in de universiteitskantine. De (fake) leren oorschelpen blijven dankzij de memory foam en het lichte gewicht van de headset urenlang comfortabel op je hoofd zitten. Je kunt de leren oorschelpen ook vervangen door een paar velours oorschelpen die mee in de doos komen. Deze zijn iets zachter en doen het geluid een tikje anders klinken. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Qua aansluitingen zit je ook goed: je opties zijn dual 3.5mm (in en out apart), een eenvoudige 3.5mm (in en out gecombineerd) en USB. Je kunt deze headset dus gebruiken op je smartphone, op je pc en op je consoles, thuis of onderweg.

Als de G Pro X te duur is kun je ook kiezen voor de standaard Logitech G Pro. Deze heeft geen gesimuleerd surround sound en ook geen extra velours oorschelpen waardoor de prijs aanzienlijk lager ligt.

Hier kun je de Logitech G Pro X kopen op Bol.com

Beste gaming headset die waar geeft voor je geld: Fnatic React

react
Beste gaming headset 2021 - Het is zeer indrukwekkend hoe goed de Fnatic React is voor zijn prijs

Fnatic is niet enkel een esportsteam met een rijke geschiedenis, maar ook een bedrijf dat een lijn van goeie gamingapparatuur produceert. Een daarvan is een headset die speciaal voor competitief gamen is ontworpen en waar we echt fan van zijn: de Fnatic React. Als startpunt voor het design van de React gebruikte Fnatic de populaire HyperX Cloud-lijn gamingheadsets, met hun stevige metalen frame en comfortabele pluchen oorschelpen. Toch hadden we bij het testen het gevoel dat de React iets minder stevig gebouwd is dan de Hyper X Cloud-lijn. Bij het zachtjes draaien van de headset merkten we namelijk al wat gekraak, iets wat niet het geval is bij eender welke HyperX-headset.

Het design van de Fnatic React komt misschien bekend voor, maar qua audio is dit een volledig ander apparaat. Fnatic besluit namelijk de hoge tonen en midtonen te benadrukken en de lage tonen te onderdrukken. Daardoor heeft deze headset een heldere sound signature die het gemakkelijker maakt om bijvoorbeeld voetstappen te horen, wat je een voordeel oplevert in games als CS:GO en PUBG. Door de goede afsluiting van de pluchen oorschelpen heb je ook een uitstekende passieve 'noise isolation', waardoor je tijdens matches of immersieve games niet gestoord wordt door de buitenwereld. De kwaliteit van de microfoon is ook verbazend goed, en deze kan eveneens verwijderd worden als je liever een afzonderlijke microfoon gebruikt.

Alles opgeteld is de React dus perfect afgesteld op competitieve multiplayergames, en dat voor een mooie prijs. Gezien hoe vaak onze redactie Rainbow Six Siege speelt, zou deze headset wel eens een vast plaatsje op ons bureau kunnen krijgen.

Hier kun je de Fnatic React kopen op Amazon

cloud
Beste gaming headset 2021 - De HyperX Cloud heeft een betere bouwkwaliteit

Als je de look van de Fnatic React wel leuk vindt, maar liever een stevigere bouwkwaliteit hebt of een meer gebalanceerd geluid zoekt, dan is de HyperX Cloud-lijn ook ideaal. Sommige versies van deze lijn hebben ook gesimuleerd 7.1 surround sound, wat een enorme bonus is voor singleplayergames. We hebben wat links geplaatst naar goede HyperX-modellen hieronder, inclusief de Cloud Alpha S. Die is duurder dan de React maar heeft wel een slider waarmee je de bass kunt aanpassen, een USB-dongle met 7.1 surround sound, game en chat mixing en dual chambers drivers die het een waardig alternatief maken als je er het geld voor hebt.

Hier kun je de HyperX Cloud Alpha Pro kopen op Bol.com

Hier kun je de HyperX Cloud II Pro kopen op Bol.com

Beste goedkope gaming headset: Roccat Elo X

roccat
Beste gaming headset 2021 - Heb je een klein budget, dan is de Roccat Elo X perfect

De Roccat Elo X is goedkoop maar goed. Via een simpele 3.5mm draad kun je het verbinden met een ruim scala aan apparaten. Deze headset is erg licht en blijft voor lange tijd comfortabel dankzij de oorschelpen van memory foam. Het nadeel van dit lage prijspunt is vooral dat de audiokwaliteit lager ligt dan de meeste andere apparaten op deze lijst, maar dankzij de 50mm drivers is dit nog steeds veel beter dan zo goed als alle tv luidsprekers.

Hier kun je de Roccat Elo X kopen op Bol.com.

hs35
Beste gaming headset 2021 - De Corsair HS35 is goedkoop, maar zeker kwalitatief!

Ook nog steeds een aanrader is de Corsair HS35. Je verbindt deze headset met de Xbox One, PS4, Switch, pc en smartphones met een simpele (bedrade) 3.5mm-verbinding en kunt de microfoon loskoppelen. De headset zit ook verbazend comfortabel op je hoofd dankzij de schelpen van memory foam. De geluidsisolatie is ook vrij goed, dus storende geluiden van de buitenwereld bereiken je oren niet en vice versa zullen je medepassagiers op de bus of trein geen kwade blikken naar je werpen. Voor deze prijs kan je natuurlijk niet de allerbeste audiokwaliteit verwachten, maar de 50mm-drivers van de HS35 (hoger dan gemiddeld) zorgen er nog steeds voor dat het geluid beter is dan wat je haalt uit de meeste ingebouwde tv- en monitorspeakers, en zelfs beter dan wat de meeste headsets hebben voor die prijs. Een winnaar voor wie op zijn centen moet letten dus.

Hier kun je de Corsair HS35 kopen op Bol.com

Als je iets meer budget hebt, dan kun je ook de gelijkaardige Corsair HS60 Pro Surround overwegen. Deze bedrade headset zit even comfortabel als de HS35, ondersteunt surround sound en is ook steviger gebouwd dan zijn kleine broertje. Deze headset ziet er ook iets minder 'budget' uit, met mooie gele accenten in de versie die we getest hebben.

Hier kun je de Corsair HS60 Pro kopen op Bol.com

Beste premium bedrade gaming headset: SteelSeries Arctis Pro + GameDAC

arctis_pro_gamedac
Beste gaming headset 2021 - Heb je een groot budget, kies dan zeker voor de SteelSeries Arctis Pro + GameDAC

De Arctis Pro + GameDAC heeft het beste geluid van eender welke pc- of PS4-gamingheadset op de markt. Dat komt omdat de goed getunede 40mm-headset gepaard wordt met een DAC (digital-to-analogue converter) van hoge kwaliteit. Die DAC vervangt de vaak middelmatige DAC's die ingebouwd zijn in je moederbord of gameconsole. Daardoor kan de Arctis Pro + GameDAC uitstekende geluidskwaliteit laten horen op een heel arsenaal aan apparaten, van standaard gameaudio tot hi-res lossless-muziek. Die zijn bovendien allemaal gemakkelijk te tunen via een ingebouwde grafische equalizer en mixer. Een klein nadeel is wel dat de GameDAC je niet meer toelaat om het volume rechtstreeks op je pc aan te passen. Je moet daarvoor het volumewiel op de GameDAC of je headset gebruiken. Uiteindelijk is dit maar een klein euvel voor een headset die zo'n wonderlijke audiokwaliteit aanbiedt.

Naast de geluidskwaliteit is de Arctis Pro ook gewoon ontzettend comfortabel, met dezelfde stoffen hoofdband die de rest van de Arctis-lijn heeft. De verlengbare microfoon is ook van goede kwaliteit en heeft zelfs een optie om een lampje te doen branden wanneer deze muted is. Zo weet je altijd wanneer je in-game te horen bent en wanneer niet. Als je portemonnee de kostprijs kan dragen en je vindt het niet erg dat je vast hangt aan een draad, dan is de Arctis Pro + GameDAC de beste gamingheadset die we ooit gehoord hebben.

Hier kun je de Arctis Pro + GameDAC kopen op Bol.com

Beste premium draadloze gaming headset: EPOS Sennheiser GSP 370

gsp370
Beste gaming headset 2021 - De EPOS Sennheiser GSP 370 blinkt uit in batterijduur; tot wel 100 uur!

De EPOS Sennheiser GSP 370 is een bijzonder capabele draadloze gamingheadset, met een stevig design, realistisch geluid en een batterij die tot wel 100 uur meegaat. De sound signature is warm en uitnodigend, met goede geluidsprojectie en een soundstage die breder is dan wat je zou verwachten van een gesloten headset. De microfoon is ook goed, al zouden we een USB- of XLR-microfoon aanraden als je van plan bent om content te maken in plaats van gewoon met je vrienden op Discord te praten.

De GSP 370 is aan de zwaardere kant met 285 gram, maar is voldoende gebalanceerd en comfortabel dat het niet stoort om voor lange periodes te dragen. De verbinding loopt via een 2.4Ghz USB-dongle, zonder optie voor Bluetooth of een 3.5mm-input. Hierdoor kan je de headset enkel gebruiken op een pc of PS4. Voor smartphones is dat niet erg, want de GSP 370 is te groot en zwaar om zomaar overal mee te dragen, maar voor Xbox One-eigenaars is het erg jammer om uit de boot te vallen. De GSP 370 is een goede keuze om te gamen, en dankzij de batterijduur is het gemakkelijk om deze aan te raden.

Hier kun je de Sennheiser GSP 370 kopen op Bol.com

gsp670
Beste gaming headset 2021 - De EPOS Sennheiser GSP 670 is het duurdere broertje

De duurdere EPOS Sennheiser GSP 670 is ook de moeite. De batterij gaat hier maar 15 uur mee en het apparaat weegt maar liefst 400 gram, maar de GSP 670 klinkt enorm veel beter en heeft bovendien Bluetooth, waardoor hij op meer apparaten aangesloten kan worden. Of dit het prijskaartje goed maakt, is aan jou om te overwegen.

Hier kun je de Sennheiser GSP 670 kopen op Bol.com

Beste Xbox Series X en S headset: SteelSeries Arctis 9X

arctis_9x
Beste gaming headset 2021 - De SteelSeries Arctis 9X is ideaal om op Xbox te gamen.

De SteelSeries Arctis 9X is de beste gamingheadset die we al getest hebben voor de Xbox One, met uitstekende, neutrale audioreproductie, groot draagcomfort dankzij de geweldige SteelSeries-hoofdband en een lange batterijduur van zo'n 20 uur. De kwaliteit van de microfoon is ook goed, met een uitschuifbaar design dat je ook gemakkelijk kunt positioneren. Dankzij de handige besturing voor volume, game/chat-balans en connectiviteit is deze headset een droom om te gebruiken.

De Arctis 9X gebruikt Xbox Wireless (2.4GHz) om zonder dongle met de Xbox Series X en S, alsook Xbox One te verbinden, maar de headset bevat ook Bluetooth; erg handig als je op je smartphone naar muziek wilt luisteren of wilt telefoneren tijdens het gamen. De 9X kan ook gebruikt worden met een Windows pc als je een Xbox Wireless Adapter in huis hebt.

Hier kun je de SteelSeries Arctis 9X kopen op Bol.com.

Beste PS5 en PS4 headset: SteelSeries Arctis 9

arctis_9
Beste gaming headset 2021 - Als PlayStation-speler is de SteelSeries Arctis 9 op je lijf geschreven

De Arctis 9 is verwant aan de Arctis 9X die we hierboven al besproken voor Xbox Series X en S. Net als zijn broer heeft ook deze headset een zeer comfortabele hoofdband, een stevig metalen frame, een microfoon die terug te trekken is en zeer goeie oorschelpen die ademen. Het is nog onduidelijk hoe de 3D-audio van de PS5 precies in zijn werk gaat, maar als het een surround sound effect toevoegt aan stereoheadphones zoals Windows Sonic dat doet voor pc en Xbox, dan ondersteunt de Arctis 9 dit ook. Op pc heb je dan toegang tot DTS 'Headphone:X v2.0' surround sound.

De beste audiokwaliteit krijg je door deze headset via 2.4GHz draadloze USB-dongle aan te sluiten op een pc, PS5, PS4 of Switch in docked modus, maar er is ook Bluetooth om te verbinden met smartphones en tablets. Dat is erg handig, gezien deze headset makkelijk mee onderweg te nemen valt. Je kunt trouwens twee bronnen tegelijk aansluiten, zodat je je smartphone voor Discord kunt gebruiken terwijl je ook op PlayStation speelt, bijvoorbeeld. De batterij gaat ongeveer 20 uur mee, al moet je wel opladen via Micro USB in plaats van USB-C.

Hier kun je de SteelSeries Arctis 9 kopen op Bol.com.

Beste Switch headset: SteelSeries Arctis 1 Wireless

arctis_1
Beste gaming headset 2021 - Op Switch is de SteelSeries Arctis 1 Wireless de uitblinker.

De Arctis 1 Wireless is opnieuw een sterke gamingheadset van SteelSeries, een simpelere versie van het gebruikelijke design dat de firma gebruikt, zonder elastische hoofdband maar mét de atletische schuimen oorschelpen. De hoofdband maakt deze headset iets minder comfortabel dan de varianten van SteelSeries, maar het design wordt er wel lichter door waardoor het aangenamer is om deze langere tijd te dragen.

De Arctis 1 Wireless onderscheidt zich via zijn connectiviteit: er is een 2.4GHz draadloze verbinding via een USB-C-dongle die heel discreet onderaan je Nintendo Switch of Android-smartphone zit. Dankzij de dongle heb je geen last van de gebruikelijke onzin die hoort bij Bluetooth verbindingen en ligt de latency ook lager, wat cruciaal is voor gamen of zelfs het kijken van een film. Je kunt de dongle ook op pc's, PS4 en oudere laptops aansluiten dankzij de USB-C- naar USB-A-convertor die bij in de verpakking zit. Daarbovenop heb je ook nog een simpele 3.5mm-kabel om met draad aan te sluiten op zowat alle apparaten.

Over het geluid zijn we iets minder enthousiast. Muziek, films en games klinken prima, helder en verstaanbaar, maar het is niet echt rijk aan detail of bastonen. De microfoon is eveneens meer dan voldoende om met je teamgenoten op Discord te praten, maar is lang niet de beste die we al gebruikt hebben. Maar door de lage kostprijs, het comfort en het gebruiksgemak, is dit geen spelbreker.

Hier kun je de SteelSeries Arctis 1 Wireless kopen op Bol.com

go2.4
Beste gaming headset 2021 - Voor meer budget kun je de Asus ROG Strix Go als beste op de Switch vinden.

Als je wat meer budget hebt om te spenderen, dan is de beste premium Switch-headset die we getest hebben de ASUS ROG Strix. Deze headset heeft dezelfde essentiële features als de Arctis 1 Wireless, met dezelfde connectiviteit, een lichtgewicht design, maar het onderscheidt zich wel op andere vlakken.

Het belangrijkste is dat de Strix Go stukken comfortabeler is dan de SteelSeries door de uistekende balans tussen design en de gevulde lederen oorschelpen. De audiokwaliteit is ook beter, met 40mm-drivers die een beter basgeluid afleveren en een warmer klankprofiel laten horen. De microfoon heeft ook betere passieve geluidsonderdrukking. De Strix Go is zonder twijfel de betere headset, maar het prijsverschil met de Arctis 1 Wireless is wel aanzienlijk.

Hier kun je de ASUS ROG Strix GO kopen op Bol.com

Beste open-back gaming headset: Astro A40 TR with MixAmp Pro

astroa40
Beste gaming headset 2021 - Qua open-backs is de Astro A40 TR with MixAmp Pro onze favoriet.

De Astro A40 TR with MixAmp is onze nieuwe favoriete open-backgamingheadset. Deze bedrade headsets zijn enorm comfortabel dankzij hun oorschelpen van memory foam en lichte design. Ook zijn deze bijzonder aangenaam voor wie een bril draagt.

De standaard audiosettings zijn erg warm, met een nadruk op lage en low-mid tonen, maar als je die wilt veranderen is de Astro Command Center-software erg makkelijk te gebruiken voor een meer neutrale EQ-setting. Je hebt ook de optie om zowel stereo als gesimuleerd 7.1 surround sound te gebruiken.

Typisch voor open-backheadsets is dat geluid natuurlijk wel naar buiten glipt en ook een klein beetje naar binnen glipt. De microfoon is trouwens van goede kwaliteit en kan naar beide kanten van de headset gebracht worden, of zelfs volledig verwijderd worden.

We raden je aan om de versie te kopen waar MixAmp in een bundel zit. Die geeft je namelijk makkelijke toetsen om het volume en de balans tussen game en chat aan te passen, compatibiliteit met de Astro Command Center-software, en zeer eenvoudige verbindingen met pc en Xbox One of PS4, afhankelijk van welke variant je hebt gekocht.

Hier kun je de Astro A40 TR met MixAmp kopen

hd58x
Beste gaming headset 2021 - Ook de Sennheiser HD 58X Jubilee is een geweldige open-back.

Een waardig alternatief is de Sennheiser HD 58X Jubilee, een open headsets die een brede soundstage, neutrale geluidsreproductie en een fantastisch comfortabele fit heeft dankzij diens lage gewicht en velours oorschelpen. De bas is ook verbazend sterk voor een open headset. Zoals met alle open headsets isoleert de HD 58X Jubilee niet zo goed, dus je omgeving zal kunnen meeluisteren en omgevingsgeluid is ook hoorbaar. Vooral aan te raden in stille omgevingen dus.

De HD58X Jubilee heeft geen ingebouwde microfoon, dus je zou deze moeten combineren met een goede gamingmicrofoon zoals de ModMic of een Blue Yeti.

Hier kun je de Yeti Nano USB microfoon kopen op Bol.com.

Beste noise cancelling gaming headset: Nuraphone

nuraphones
Beste gaming headset 2021 - Je kunt de Nuraphone niet verslaan qua geluidsonderdrukking

Nuraphone is een bizarre headset, maar wel eentje die fenomenaal klinkt. Het gebruikt in-ear drivers voor treble en mids, en over-ear drivers voor de bas. Tot slot is er zowel actieve als passieve noise cancellation. Wanneer je de headset voor het eerst wilt gebruiken, vraagt het je om een app te gebruiken waarmee het een EQ op jouw maat aanmaakt. Het is een speciaal proces, maar volledig de moeite waard. De Nuraphone heeft namelijk een onvoorstelbaar gedetailleerd geluid en een heerlijke bas. Gecombineerd met een geweldig draagcomfort en de beste noise cancelling die we tot nog toe hebben gezien, is dit een uitstekende keuze.

Ook de moeite waard is de aparte Gaming Microphone add-on. Je verbindt deze via een 3.5mm kabel met je pc en de kwaliteit van de microfoon is werkelijk subliem. Dit is simpelweg een van de allerbeste gaming microfoons beschikbaar op de markt.

Je kunt de Nuraphones wireless gaming headset kopen op Bol.com

Beste gaming headset die tegen een stootje kan: EPOS Sennheiser GSP 600

gsp600
Beste gaming headset 2021 - Stevig en robuust; dat is de EPOS Sennheiser GSP 600.

Als je headsets constant breken omdat je bijvoorbeeld steeds met je bureaustoel over de draad rijdt, of de slechte gewoonte hebt om je headset op je bureau te smijten als je verliest, dan heb je misschien een extra stevig model nodig. De gamingheadset met de beste bouwkwaliteit die we in handen kregen is de EPOS Sennheiser GSP 600.

De audiokwaliteit van deze headset is ook geweldig. De geluidsisolatie is onvoorstelbaar goed, dankzij dikke oorschelpen. Het geluid benadrukt bas waardoor cinematische singleplayergames geweldig klinken. Subtiele hoge tonen en mids kunnen wel verloren gaan, waardoor dit niet de perfecte headset is voor competitieve multiplayergames zoals CSGO, Warzone en Valorant. Met een microfoon die gemakkelijk bijgesteld kan worden en een volumewieltje op de rechteroorschelp is dit een zeer toegankelijk apparaat.

De Epos Sennheiser GSP 600 kopen op Bol.com

virtuosose
Beste gaming headset 2021 - Ook de Corsair Virtuoso SE kan tegen een stootje.

Onze vorige favoriet was de Corsair Virtuoso SE. Deze variant op de normale Virtuoso vervangt het plastiek door aluminium, waardoor het normaal al stevige design praktisch onbreekbaar wordt. Andere kleine aanpassingen zoals opladen via USB-C en subtiele ledverlichting doen de headset ook modern aanvoelen. De Virtuoso SE is ook draadloos, dus je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken dat je over de draad zal rijden. Naast een goed design, werkt de Virtuoso SE ook gewoon goed, met een heldere sound signature, een redelijke microfoon en een batterijduur van 20 uur. Het enige nadeel is dat deze headset in het begin nogal klemt op je hoofd, maar dat gaat weg naarmate je de headset langer gebruikt. En de prijs is helaas ook niet mals. Desondanks is dit wel een sterk product.

Hier kun je de Corsair Virtuoso SE kopen op Bol.com

Beste surround sound bij gaming headset: JBL Quantum One

quantumone
Beste gaming headset 2021 - Zoek je naar goeie surround, geef dan vooral de JBL Quantum One een kans.

Ben je geïnteresseerd in sterke surround sound en de nieuwste snufjes op vlak van audio, dan is de JBL Quantum One een aanrader. Behalve active noise cancellation, heeft deze headset ook een 'HRTF surround sound'-modus. Deze past zich aan aan de gebruiker gebaseerd op metingen die gebeuren via een speciale in-earmicrofoon tijdens de setup. Wij hadden wat problemen toen we dit eerst uitprobeerden, met zeer luide geluiden die storend werkten. Uiteindelijk slaagden we er toch in om de modus te activeren, maar het klonk niet veel beter dan de standaardsetting.

De andere surroundmodus werken veel beter, en we kunnen je aanraden om de head-trackingfeature zeker eens te proberen. Qua audiokwaliteit is dit ook een sterk apparaat, hoewel het zware gewicht het wel moeilijk maakt om in lange sessies te gamen.

Hier kun je de JBL Quantum One kopen op Bol.com

Gaming headset kopen: waar moet ik op letten?

Is het de moeite om 5.1 of 7.1 surround sound te gebruiken? Dat hangt er van af. Als je jezelf helemaal wilt onderdompelen in een game of film, dan is de virtual surround sound mode die veel gamingheadsets hebben heel aangenaam. Je kunt zelfs surround sound processing toevoegen aan headsets die het niet ondersteunen op pc's met Windows 10 of de Xbox One door gebruik te maken van Windows Sonic of Dolby Atmos for Headphones. Als je echter een competitief voordeel wil hebben, dan raden we aan om surround sound uit te schakelen. Het technische proces dat surround sound maakt, maakt het veelal moeilijker om voetstappen en andere stille audio cues te horen. Bovendien zit er vertraging op de effecten en zijn ze veelal minder gedetailleerd. In de plaats raden we je aan om te kijken naar headsets met een brede audio stage, zoals vele open headsets, aangezien dit het effectief gemakkelijker zal maken om voetstappen van vijanden te plaatsen in je virtuele omgeving.

Moet ik een draadloze headset kopen? Draadloze headsets geven je vrijheid. Je kunt lekker een boterham smeren in de keuken of in de verste zetel gaan zitten zonder dat je rekening moet houden met de lengte van de draad van je headset. Maar een draadloze headset heeft wel een batterij, en batterijen moeten opgeladen worden elke zoveel dagen of weken. Het kan best irritant zijn als je geluid ineens weg valt in het midden van een vuurgevecht. Als je de neiging hebt om in veel verschillende posities te zitten of te verplaatsen tijdens het gamen, of je vindt het ergerlijk dat je vastzit aan je bureau, dan is draadloos gaan een goede keuze. Maar zoniet, dan spaar je best je geld uit en ga je gewoon lekker voor een bedrade headset.

merken
Beste gaming headset 2021 - De SteelSeries maken verschillende keren hun opwachting op onze lijst.

Welke merken moet ik in het oog houden? Dit is geen volledige lijst maar de headsets van SteelSeries, Razer, HyperX, en EPOS / Sennheiser zijn erg goed voor gaming. Logitech, Turtle Beach en Astro hebben ook een aantal sterke modellen op de markt gebracht, maar er zitten ook wat missers in hun catalogus. Uiteindelijk is het het beste om gewoon model per model te kijken en niet zo hard op merken te letten.

Waarom werken sommige headsets wel op PS4 en pc maar niet op Xbox One? De PS4 en pc ondersteunen bepaalde verbindingsopties die de Xbox One niet heeft. Zo heb je op de PS4 en op pc een 3.5mm-connector, een optical ingang, Bluetooth en USB. De Xbox One daarentegen had op de eerste generatie Xbox One-controllers geen 3.5mm-ingang, waardoor je een Xbox One Stereo Headset Adapter moest kopen. De Xbox One werkt ook enkel met gecertifieerde USB-apparaten en heeft in plaats van Bluetooth een gespecialiseerde draadloze verbinding. Je moet dus headsets vinden die specifiek vermelden dat ze Xbox One-compatibel zijn. De laatste optie is je headset verbinden via optical (S/PDIF) maar de modellen die dat kunnen zijn zeldzaam. We hebben in ons overzicht hierboven telkens vermeld op welke platformen je een headset kunt gebruiken.

dac
Beste gaming headset 2021 - De GameDAC van SteelSeries voor gaming headsets.

Hoe kan ik het geluid van mijn huidige headset verbeteren? Uitstekende vraag! Het komt veelal neer op persoonlijke smaak natuurlijk, maar wij schakelen 'extra features' zoals gesimuleerde surround sound en agressieve equaliser settings bijna altijd uit. Idealiter wordt het geluid namelijk zo min mogelijk bewerkt door algoritmes in extra software. Vertrouw in het kunnen en de inzicht van de vakmannen die de games gemaakt hebben en de ingenieurs die de headset gebouwd hebben. Wat je wel kunt doen is een DAC (Digital-to-Analogue Converter) kopen, die de audio processing van je pc overneemt en het werk beter doet, zonder vertraging of onbetrouwbare software. Een DAC zoals de Audioengine D1 kost echter al snel 100 euro, en als je een écht goede wil, ben je veel meer geld kwijt.

Gaming headset kopen: de technische termen uitgelegd

DAC (Digital-to-Analogue Converter): Dit apparaat neemt de audio processing van je pc over en doet het werk beter, zonder vertraging of onbetrouwbare software.

Bass / treble / mid: Dewe termen verwijzen naar de frequenties van tonen die je hoort. Met 'bass' (of bas in het correct Nederlands) worden lage tonen bedoeld; denk in games vooral aan explosies. 'Treble' verwijst naar scherpere tonen, zoals hoge piepen. 'Mid' verwijst dan weer naar het middenregister. Afhankelijk van jouw persoonlijke smaak kun je kiezen voor headsets die zich specifiek focussen op een van de drie, ofwel een balans zoeken tussen alles.

mids
Beste gaming headset 2021 - Een illustratie van frequenties.

Latency / 2.4 GHz draadloze verbinding: De term 'latency' verwijst in de context van gaming headsets naar de tijd die er zit tussen een gebeurtenis in de game en het wanneer het geluid daarvan je oren bereikt via de headset. Idealiter zit er uiteraard geen vertraging op. Verbindingen zoals Bluetooth zijn echter te traag voor de snelheid waarmee games zich afspelen, zeker in het geval van competitieve games zoals Counter-Strike. Daarom hebben premium draadloze gaming headsets een 2.4 GHz draadloze verbinding nodig, waarmee het geluid instant wordt overgedragen. Pas erg goed op als je een draadloze gaming headset wilt kopen maar die enkel over Bluetooth beschikt!

USB-A / USB-C: Hoewel beide types USB-poorten in essentie hetzelfde doel hebben, is USB-C de nieuwe standaard aan het worden. Specifiek in de context van gaming headsets zorgt ondersteuning voor USB-C ervoor dat de gaming headset veel sneller opgeladen kan worden.

3.5mm kabel / jack: Veel gaming headsets die met draad werken maken gebruik van een 3.5mm kabel (de bijhorende ingang wordt een 3.5mm 'jack' genoemd). De meeste laptops en oudere smartphones beschikten over een 3.5mm ingang. Meer recente smartphones laten die ingang echter achterwege.

3.5mm
Beste gaming headset 2021 - Voorbeeld van een 3.5mm kabel.

Surround sound: In essentie probeert 'surround sound' het realisme en detail van geluid te verhogen. In cinemazalen gebeurt dat door speakers rondom de kijkers te plaatsen. Gaming headsets met surround sound proberen je zoveel mogelijk onder te dompelen door eveneens de ervaring te simuleren dat geluid vanuit verschillende richtingen rond je heen komt.

Spatial audio / binaural audio: Spatial audio is een nieuwe evolutie in audio-technologie en eigenlijk een vorm van surround sound. Het idee is dat geluiden op verschillende digitale plekken worden geproduceerd, maar dat die plekken vast blijven zelfs als jij rondbeweegt. Zo probeert spatial audio een nog meer immersieve ervaring neer te zetten. Om dat effect te bekomen maken dit soort gaming headsets gebruik van 'binaural rendering', een techniek waarbij geluiden digitaal worden aangepast om je beide oren te bereiken op zo'n manier dat het lijkt alsof ze uit een specifieke richting komen. Op dit moment is spatial audio nog een relatief zeldzame feature voor gaming headsets, maar dat wijzigt ongetwijfeld in de nabije toekomst.

g733
Beste gaming headset 2021 - De Logitech G733 gaming headset heeft RGB.

RGB: De afkorting voor 'red green blue', ofwel de basiskleuren waarmee bijna oneindig veel andere kleuren gemaakt kunnen worden. Gaming headsets hebben soms RGB belichting zodat ze meer opvallen en zodat de dragen hun kleurprofielen kan personaliseren. De kleuren kunnen ook immersief werken.

Noise cancelling: 'Noise cancelling' gaming headsets zijn uitgerust met een speciale feature waarbij er een constante toon wordt afgespeeld die externe geluiden probeert te onderdrukken zodat je volledig kunt focussen op de audio van de game. Dit is vooral handig in publieke ruimtes, waar achtergrondlawaai storend kan werken. Belangrijk is om noise cancelling gaming headsets te onderscheiden van zogenaamde 'passieve' gaming headsets; noise cancellation is een 'actieve' digitale techniek, terwijl passieve headsets gebruikmaken van analoge technieken zoals zeer dikke isolatie.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread