Xbox Series X (Xbox Scarlett) - Release, specs, prijs, games en alles wat we weten

X-box, ouwe.

Eind 2020 breekt een spannende periode aan waarin het nodige next-gen geweld losbarst. Naast Sony brengt namelijk ook Microsoft een nieuwe console op de markt. De Xbox Series X, die voorheen als Project Scarlett door het leven ging, wordt volgens Xbox-baas Phil Spencer maar liefst "vier keer krachtiger dan de Xbox One X". Hoog tijd om aan de vooravond van de nieuwe consoleoorlog de feiten van de Xbox One Series op een rijtje te zetten.

Xbox Series X release

Hoewel een concrete datum vooralsnog ontbreekt, heeft Microsoft tijdens de E3 2019 wel bekendgemaakt dat de Xbox Series X release tijdens de feestdagen van 2020 plaatsvindt. In de Verenigde Staten betekent dat eind november tot en met het einde van het jaar. Het is echter niet ondenkbaar dat de console al iets vroeger in de schappen ligt. Of dat ook voor Europa geldt, is nog maar de vraag.

Xbox Series X prijs

Er is op dit moment nog geen informatie over de prijs van de Xbox Series X. Naar verwachting zal de nieuwe Xbox tussen de 400 en 500 euro op de markt gebracht worden, maar dat is koffiedik kijken. Het is tevens afwachten hoeveel Sony's PlayStation 5 zal kosten.

Xbox Series X games

Microsoft heeft tot nu toe alleen Halo Infinite en Senua's Saga: Hellblade 2 als launchgames aangekondigd. Verder komen ook Watch Dogs: Legion, Gods & Monsters, Dying Light 2, Rainbow Six Quarantine, Starfield en Everwild op de nieuwe Xbox uit. Het is echter niet duidelijk of die games dit jaar nog op Microsofts next gen console verschijnen.

Verder heeft Matt Booty laten weten dat Microsoft in de 'early years' geen Xbox Series X-exclusieve games zal uitbrengen. Het hoofd van Xbox Game Studios bedoelt daarmee dat games uit de Microsoft-stal - naast de pc - voorlopig ook nog voor de Xbox One (X) uitkomen. Je hoeft dus niet halsoverkop de Xbox One de deur uit te doen om bijvoorbeeld Halo Infinite te kunnen spelen. Dat is overigens geen garantie dat third-party studio's in dezelfde periode voor zowel de huidige als de volgende generatie Xbox zullen ontwikkelen.

Xbox Series X specs

Microsoft heeft het ontwerp van de Xbox Series X al gepresenteerd. Het uiterlijk van de console lijkt opvallend veel op dat van een pc. De case is namelijk een vierkante tower met aan de bovenkant ventilatiegaten, terwijl de traditionele Xbox-ontwerpen doorgaans relatief plat zijn. Net als de vorige drie generaties is de Xbox Series X matzwart van kleur. Naar schatting is de console 30 (hoogte) bij 16 (lengte) bij 16 (breedte) centimeter groot en neemt het qua volume een stuk meer ruimte dan voorheen in. Verder heeft Microsoft geen concrete informatie over de afmetingen gegeven.

Qua hardware is de Xbox Series X een stuk krachtiger dan zijn voorganger. Zoals eerder vermeld is die zelfs "vier keer krachtiger dan de Xbox One X". Microsoft vermeldt dat de console een custom op AMD Zen 2-gebaseerde processor (CPU) en een custom op AMD Navi-gebaseerde videokaart (GPU) bevat. Volgens geruchten heeft de next-gen Xbox maar liefst twaalf teraflops aan rekenkracht en een 16 GB DDR6-werkgeheugen, hoewel de fabrikant zelf daarover nog geen informatie heeft vrijgegeven.

Microsoft richt zich primair op een 4K-resolutie met minimaal 60 en maximaal 120 frames per seconde, maar er is ook ondersteuning voor een 8K-resolutie. Verder bevat de console een SSD die laadtijden "zo goed als elimineert". Tot slot heeft Microsoft laten weten dat de nieuwe Xbox onder meer nieuwe grafische innovaties en inputtechnieken zoals ray tracing, variable rate shading, auto low latency mode en dynamic latency input ondersteunt.

Xbox Series X (backwards) compatibility

Microsoft heeft aangekondigd dat de Xbox Series X backwards compatibility ondersteunt. Zo moet de nieuwe console het platform voor "duizenden van je favoriete games uit vier generaties gaming" worden. Hoe dat er allemaal er in de praktijk uitziet, is echter nog niet duidelijk. Als Microsoft opnieuw zijn succesvolle strategie voor de Xbox One backwards compatibility volgt, zou het betekenen dat je schijfjes van oude games in je nieuwe console steekt, er een kleine update voor downloadt en vervolgens aan de slag kunt. Veel Xbox- en Xbox 360-games kregen bovendien ook grafische verbeteringen, met als hoogtepunt de 4K-update die Red Dead Redemption op de Xbox One kreeg. Hopelijk trekt Microsoft de zeer succesvolle lijn door.

Verder is bekend dat alle Xbox One-accessoires en de Xbox Game Pass beschikbaar zijn. Vooral de abonnementsdienst Game Pass is tot nu toe een waar succesverhaal geweest voor Microsoft. Het 'Netflix voor games'-model wordt naar alle waarschijnlijkheid de standaard op de volgende generatie, en het is afwachten of Sony erin slaagt om het stroeve en dure PlayStation Now om te vormen naar een waardige concurrent. Naar verwachting maakt ook Microsofts streamingdienst xCloud uiteindelijk zijn opwachting op de console.

Xbox Series X vs PS5

Hier zou je al wat kunnen schrijven over hoe we precies weer bij de start van het Xbox 360 vs PS3 tijdperk zijn. Sony heeft een hypersuccesvolle console achter de rug, maar technologisch dreigt het bedrijf de boot te missen (PS4 Pro was vele malen zwakker dan de One X; PlayStation Now werkt bijlange niet zo goed en is heel duur vergeleken met Game Pass; en de streamingtechnologie van PS Now is eveneens ondermaats, waar Microsoft met xCloud het verschil kan maken) en het lijkt weer de 'overconfident' tour op te gaan vergeleken met underdog Microsoft.

ADVERTENTIE

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Yvo Kieviet

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread