Het lijkt ondertussen zo goed als zeker: 2019 wordt het jaar waarin de Modern Warfare-reeks terugkeert. De signalen die worden uitgestuurd zijn namelijk moeilijk te negeren. De vraag is niet of er weldra een Call of Duty: Modern Warfare 4-reveal plaatsvindt, maar eerder wanneer.

In 2007 veranderde de allereerste Modern Warfare voor altijd het shooterlandschap en hoewel het betwijfelbaar is of Call of Duty ooit nog diezelfde impact gaat hebben, zal Modern Warfare 4 ongetwijfeld inslaan als een bom. Hier vertellen we je alles dat we al kunnen weten over de game.

Inhoud

Mocht je twijfelen aan ons oordeel dat de Call of Duty die in 2019 uitkomt Modern Warfare 4 is, dan willen we vooral benadrukken dat het erop of eronder is voor ontwikkelaar Infinity Ward. De eens legendarische studio die eigenhandig Call of Duty uit de grond stampte, zit namelijk in slechte papieren. Stichters en visionairen Jason West en Vince Zampella zijn ondertussen al tien jaar weg uit de studio, en hebben met Respawn Entertainment voor flinke concurrentie gezorgd in de vorm van Titanfall en Apex Legends. Bovendien heeft Infinity Ward na Modern Warfare 3 twee flops afgeleverd. Zowel Call of Duty: Ghosts als Infinite Warfare werden namelijk slecht onthaald en verkochten ondermaats.

Sequels op beide zijn zo goed als uitgesloten, zeker nadat interne bronnen lekten dat het geen Ghosts 2 betreft. Activision bevestigde echter wel dat Call of Duty 2019 opnieuw een singleplayercampaign krijgt die "sterk gegrond is in de geschiedenis van de reeks". Als dat al geen overtuigende hint is, neem dan ook in rekening dat dit zo goed als de laatste kans is voor Infinity Ward om uitgever Activision tevreden te houden. Het is daardoor zo goed als onvermijdelijk dat Infinity Ward teruggrijpt naar de succesformule waarmee de gamewereld op zijn grondvesten daverde: de Modern Warfare-reeks. Alleen al de naamsbekendheid van deze spin-off heeft het potentieel om verkoopsrecords te doen sneuvelen.

Modern Warfare 4 release

cod1
Modern Warfare 4 - De Modern Warfare 4 release vindt waarschijnlijk eind dit jaar plaats.

Hoewel Activision de Call of Duty: Modern Warfare 4-release nog niet heeft bevestigd - of überhaupt het bestaan van de game erkend heeft - krijgen Call of Duty-games normaliter elk jaar een release in november.

Het is zelfs mogelijk om een nog preciezere schatting te doen. Het is dit jaar exact tien jaar geleden dat Modern Warfare 2 uitkwam. Die blockbuster kwam namelijk uit op 10 november 2009. Het zou dus goed kunnen dat Activision de Modern Warfare 4 release zo dicht mogelijk daarmee wil laten samenvallen. 10 november 2019 is weliswaar een zondag, dus wellicht zal de Modern Warfare 4 release dan vallen op vrijdag 8 november.

Wat betreft de release moet er wel een kanttekening gemaakt worden, want Black Ops 4 was de eerste Call of Duty sinds jaren die in oktober uitkwam; om heel precies te zijn op 12 oktober 2018. Die keuze werd waarschijnlijk gemaakt om conflicten met andere grote titels uit de weg te gaan, specifiek om de release van het gigantische Red Dead Redemption 2 voor te zijn.

Modern Warfare 4 pre-order en special editions

cod2
Modern Warfare 2 Remastered - Gaat er dit jaar een Modern Warfare 2 Remastered release plaatsvinden?

Aangezien Activision het bestaan van de game nog niet heeft bevestigd, is er ook nog geen sprake van speciale edities. Toch is het mogelijk om een tamelijk accurate gok uit te brengen op wat zo'n speciale editie zou kunnen bevatten. Ten eerste hebben deluxe-edities van vorige Call of Duty's vaak de Season Pass, die toegang geeft tot extra maps. Maar om te spreken over de speciale editie van Call of Duty: Modern Warfare 4 moet er teruggegrepen worden naar Infinite Warfare, die als bonus Modern Warfare Remastered bevatte.

Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat de Modern Warfare 4 release gepaard gaat met de langverwachte Modern Warfare 2 Remastered release. Er gaan al heel lang geruchten rond omtrent een remaster van de game. Zo zou Modern Warfare 2 Remastered geen multiplayer hebben. Op een bepaald moment was het zelfs zo goed als zeker dat Modern Warfare 2 Remastered op 30 april 2018 ging uitkomen, aangezien Amazon Italy dat per ongeluk postte. Opvallend: Modern Warfare 2 Remastered zou geen multiplayer hebben. Is Activision misschien van plan om Modern Warfare 3 ook te remasteren, en de multiplayermodi van de drie games allemaal samen te voegen?

Het zou niet verwonderlijk zijn mocht het dit jaar eindelijk gebeuren. Zoals gezegd blaast Modern Warfare 2 dit jaar tien kaarsjes uit. Bovendien was Modern Warfare Remastered een succes. De aanwezigheid van Modern Warfare 2 Remastered zou ook de verkoopcijfers van Modern Warfare 4 een fikse duw in de rug kunnen geven, vergelijkbaar met Activisions strategie bij Infinite Warfare.

Modern Warfare 4 singleplayer

Black Ops 4 was de allereerste Call of Duty zonder singleplayer campaign. Hoewel de game daar niet per se onder leed, werd dat wel op veel kritiek onthaald. Activision heeft ondertussen bevestigd dat Call of Duty 2019 een singleplayercampaign heeft, die bovendien 'sterk gegrond is in de geschiedenis van de reeks'. Als dat niet klinkt als een hint naar een sequel op de Modern Warfare-trilogie...

Het verhaal van die trilogie leent er zich ook perfect toe. Waar de eerste Modern Warfare in 2007 focust op Russische rebel Imran Zakhaev die het Westen bedreigt, vertelt Modern Warfare 2 een veel bombastischer verhaal. Na een complot ontketent Zakhaevs pupil Vladimir Makarov namelijk een invasie van Russische troepen in de Verenigde Staten. In Modern Warfare 3 verspreidt het conflict zich over de gehele wereld, met onder andere conflicten in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Sierra Leone. Uiteindelijk wordt Makarov gedood, maar niet vooraleer ook zowat alle hoofdpersonages behalve Captain Price het loodje leggen.

Al sinds de release van Modern Warfare 2 doen er geruchten de ronde dat er ooit een Call of Duty-game komt met personage Ghost in de hoofdrol. Die iconische soldaat sneuvelt in Modern Warfare 2, maar is altijd al een fan-favorite geweest. Een game met hem in de hoofdrol zou dan ook een prequel betekenen, die zich afspeelt voor Modern Warfare 2.

Ook mogelijk en waarschijnlijker is dat Call of Duty: Modern Warfare 4 voortbouwt op het einde van deel 3. Met enkel Captain Price als overlevende heeft Infinity Ward de vrijheid om een nieuw verhaal te vertellen en eventueel zelfs een volledig nieuwe trilogie te starten.

Modern Warfare 4 multiplayer

cod4
Modern Warfare 4 - Geen Call of Duty zonder multiplayer

Wie Call of Duty zegt, zegt ook competitieve multiplayer. De allereerste Modern Warfare tekende al in 2007 het sjabloon uit waarop elke Call of Duty sindsdien verdergaat. Relatief kleine maps, waarbij spelers op voorhand hun loadout selection bepalen en extra beloningen kunnen verdienen door goed te spelen.

De stabiele 60 frames per seconde en bliksemsnelle gevechten die nog geen seconde duren zijn daarbij de handelsmerken bij uitstek geworden van de reeks. Call of Duty: Modern Warfare 4 zal daar moeiteloos op doorgaan. Het is wel de vraag of de game ook de keuzes van Black Ops 4 zal implementeren, zoals een fog of war op de kaart en het verdwijnen van automatisch healen.

Modern Warfare 4 battle royale

cod5
Modern Warfare 4 - Battle royale is zo goed als gegarandeerd.

Call of Duty: Black Ops 4 - Blackout was het antwoord van Activision op de battleroyalehype waarmee games als PlayerUnknown's BattleGrounds en Fortnite massale successen werden. Blackout maakte indruk met een enorm gepolijste ervaring die ook erg spannend en gebalanceerd was, al heeft de modus sinds release wel kritiek gekregen vanwege de zeer karige updates die Treyarch heeft doorgevoerd. Het staat in schril contrast met de fenomenale wijzigingen die Fortnite constant krijgt.

Het lijkt wel zo goed als onvermijdelijk dat Activision het succes van Blackout wil herhalen, door deze keer de Modern Warfare-reeks in een battleroyalejasje te gieten. Wat betreft de map kan er opnieuw naar Blackout worden gekeken ter inspiratie: die was een verzameling van allerlei befaamde Black Ops-maps. De Modern Warfare-reeks heeft zo mogelijk nog meer iconische maps, die naadloos zouden passen in een grote battleroyale-ervaring.

Modern Warfare 4 co-op: Special Ops of Zombies

cod6
Modern Warfare 4 - De Special Ops waren hoogtepunten in Modern Warfare 2 en 3; komen ze ooit terug?

Call of Duty: Modern Warfare 4 zal onvermijdelijk ook een co-opmodus krijgen, maar hier is er flink ruimte voor speculatie. Hoewel de Zombies-modus de afgelopen paar jaren trouw aanwezig was en eveneens een formule voor succes is, begint de traditie toch wat roest te vertonen. Dat kon je al lezen in de Call of Duty: Black Ops 4 Zombies review.

Dit is dan ook de ideale gelegenheid om terug te grijpen naar een unieke co-opmodus die Modern Warfare 2 introduceerde: Special Ops. Dat zijn korte missies waarbij spelers onderling moeten coördineren om een pittige opdracht te voltooien. Hoe beter je het doet, hoe meer sterren je krijgt en daarmee speel je vervolgens de rest van de missies vrij.

Special Ops was een extreem verslavend en sterk uitgewerkt element van zowel Modern Warfare 2 als 3, en het is bijzonder jammer dat de reeks er voorts nooit van heeft gebruikgemaakt. De missies waren bovendien zeer uitdagend, waardoor het een plezier was om ze samen met vrienden opnieuw en opnieuw te spelen, tot je de hoogst mogelijke score wist te halen.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Meer artikels van Carl Vander Maelen