Thrustmaster T150 Force Feedback review

Veelzijdige middenklasser.

Hoewel de vierde generatie PlayStation inmiddels twee jaar op de markt is, zijn er nog niet veel racesturen voor de console beschikbaar. Gebruikte je voorheen nog een wheel voor DiRT of Gran Turismo op de PlayStation 3, dan is de kans groot dat je dat niet op de PlayStation 4 kunt gebruiken. Door het geringe aanbod heb je eigenlijk maar twee keuzes: goedkoop of duur. Daarom komt Thrustmaster met een stuur dat qua prijs en prestaties tussen de low-end T80 en high-end T300 zit.

De Thrustmaster T150 Force Feedback is speciaal voor de PlayStation 3 en PlayStation 4 ontworpen. Dat komt in de designkeuze duidelijk naar voren. Zo pronkt het PlayStation-logo op het hart van het stuur, terwijl rechts daarvan de vier karakteristieke face buttons aanwezig zijn. Zowel het wheel als de pedalen zijn overwegend zwart, met uitzondering van de blauwe grip op het stuur. Qua looks voldoet het dus volledig aan de huisstijl van PlayStation: strak en simpel.

Het stuur voelt stevig aan. Het heeft een diameter van 28 centimeter en een draaihoek van 270 tot en met 1080 graden. Hoewel 'hard mount'-bevestigingsmateriaal ontbreekt, zit er wel een klem bijgeleverd. Hiermee bevestig je de behuizing gemakkelijk muurvast aan je bureau- of tafelblad. De klem koppel je net zo eenvoudig weer los, waardoor het racestuur mobiel is. Hoewel het stuur net als de low-end wheels compleet uit plastic bestaat en niet erg dik is, zorgen de rubberen handgrepen voor meer houvast. Zeker voor wie zweethandjes heeft is dat prettig, om zo niet letterlijk en figuurlijk uit de bocht te vliegen.

Aan het stuur zitten twee metalen schakelpanelen. De robuuste flippers zijn aangenaam groot, waardoor je zelfs tijdens heftig sturen niet snel de controle over het schakelen verliest. Daarnaast zijn (met uitzondering van de touchpad) alle knoppen van de PlayStation 3- en 4-controller vertegenwoordigd. Tijdens het rijden zijn alleen de directional pad en de face buttons lastig met je duim bereikbaar. Die gebruik je echter hoofdzakelijk in het menu, dus dat levert tijdens zenuwslopende races geen problemen op.

Force feedback is normaal alleen voor de high-end wheels bestemd, maar Thrustmaster breekt met de T150 die trend. Tijdens het driften door een bocht in WRC 5 of een ongepland ritje door de grindbak in Driveclub, geeft het stuur op 100 procent flink verzet. Je stuurkunsten worden dus behoorlijk op de proef gesteld. Is het allemaal wat te veel voor je, dan kun je de force feedback ook terugschroeven. Het racestuur reageert soms wat wild in WRC 5 en Driveclub, maar dat is meer aan de games dan aan de Thrustmaster T150 te wijten. De force feedback is hoe dan ook een sterke troef.

Zeker vanuit de cockpit-view van games zit je helemaal in je race-element. Vooral met Project CARS is het een heerlijke race-ervaring. Het wheel is inmiddels ook in de instellingen van de game opgenomen en tot in detail aanpasbaar. Denk hierbij aan voor de hand liggende aspecten als de draaihoek en intensiteit van de force feedback, maar ook aan deadzones en soft clipping. Je kunt jezelf in de zoektocht naar de perfecte instellingen gemakkelijk verliezen, aangezien elke auto weer anders reageert. Vooral in deze realistische racesimulator komt de kracht van het stuur naar boven.

Hoewel er vrijwel niets op het stuurwiel aan te merken is, geldt dat niet voor de pedalen. Geen stoere metalen pedalen, maar wel een tweedelige set geheel van plastic. De behuizing is licht waardoor het ondanks de rubbertjes aan de onderkant gemakkelijk verschuift. De pedalenset doet voor de rest naar behoren zijn werk, maar is duidelijk van een lagere kwaliteit. Het blijkt uiteindelijk het offer dat voor de lage prijs gemaakt moet worden.

stuur1

Mochten de pedalen je echt niet zinnen, dan is er wel een alternatief voorhanden. De T150 is namelijk compatibel met andere accessoires van Thrustmaster. Zo kun je onder meer de T3PA-PRO pedalenset aansluiten, zodat je naast een gas- en rempedaal ook een koppeling hebt. Of je sluit de TH8A Shifter aan waarmee je middels een versnellingspook handmatig schakelt. Zo kun je om het racestuur heen een complete sportieve setup bouwen, maar lopen de kosten wel flink omhoog.

Het racestuur is makkelijk aan te sluiten. De stroomkabel is met zijn 2 meter wel iets aan de korte kant. Buiten dat is het een kwestie van plug-and-play. Het wheel is daarnaast ook met de pc compatibel. Je hoeft hier alleen een driver voor te installeren. Met de software kun je vervolgens ook het nodige instellen. Het racestuur is dus veelzijdig door zijn beschikbaarheid op drie verschillende platformen.

Met de T150 komt Thrustmaster zijn beloften na: een relatief betaalbaar racestuur dat niet aan veelzijdigheid inboet. Hoewel er duidelijk op de pedalen bezuinigd is, is het stuur met zijn mechaniek en mogelijkheden van een hoge kwaliteit. De fabrikant overbrugt daarmee de goedkopere en duurdere wheels op de markt. Natuurlijk is 180 euro nog steeds een flink bedrag. De Thrustmaster T150 is daarentegen wel een mooi instapmodel als je force feedback wilt, maar de kosten tegelijk laag wilt houden.

De Thrustmaster T150 Force Feedback is momenteel verkrijgbaar voor de PlayStation 3 en PlayStation 4, maar is ook compatibel met de pc.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Yvo Kieviet

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread