Tales from the Borderlands - Zer0 Sum review

Terug naar de Telltale-roots.

Wanneer je aan Borderlands denkt, denk je aan gekken met hockeymaskers, dozen vol explosieve apparatuur en monsters met meer armen dan gemiddelde herseninhoud. Je denkt niet direct aan morele dilemma's en lange gesprekken. Toch is dat het uitgangspunt van Tales from the Borderlands, een samenwerking tussen Gearbox Software en Telltale Games.

Gearbox Software ken je van de Borderlands-games en Telltale Games heeft onder meer The Walking Dead en The Wolf Among Us op het palmares staan. Een weinig voor de hand liggende combinatie, dus. De laatste paar Telltale games zijn sombere bedoeningen waar elk sprankeltje humor vaak ver te zoeken is, terwijl Borderlands juist om zijn humoristische situaties bekend staat. Telltale heeft echter wel een geschiedenis met comedy. Games zoals Homestar Runner en Sam & Max konden maar moeilijk een publiek vinden, maar de humor was er wel degelijk.

Telltale zelf ziet Tales from the Borderlands dan ook als een terugkeer naar de roots. Dat merk je ook al snel. Hoofdpersonage Rhys wordt dankzij agressieve onderhandelingen (en een luchtsluis) van een welverdiende promotie beroofd. Daarna smeedt hij samen met zijn kompanen een plan om zijn nieuwe baas een hak te zetten. Iets wat in ware Borderlands-stijl onmiddellijk uit de hand loopt. Het moment waarop Rhys en zijn beste vriend de oppervlakte van Pandora voor de eerste keer bereiken en onderweg wat fauna en flora van de weg maaien, blijft je gegarandeerd bij.

Humor mag dan niets nieuws zijn voor Telltale Games, de twee hoofdpersonages zijn dat wel. Je kruipt afwisselend in de huid van enerzijds Rhys en anderzijds Fiona. Rhys is een medewerker van Hyperion, het bedrijf dat voor de gebeurtenissen in Borderlands 2 verantwoordelijk is. Fiona is een zwendelaar, geboren en getogen op Pandora en meer dan bekend met de vreemde lotgevallen die de planeetbewoners zoal tegenkomen. De manier waarop ze zich tot elkaar verhouden is interessant? Ze vertellen allebei hun kant van hetzelfde verhaal en wijzen voortdurend op elkaars overdrijvingen en leugens. Zo ontstaat er een spannende dynamiek tussen de personages, al blijven de ware gebeurtenissen soms vaag.

De personages hebben elk hun eigen karakter, waar je in ware Telltale-stijl een eigen draai aan kan geven. Bij de voorgaande projecten van de ontwikkelaar kon je de eikel uithangen en dat is hier ook het geval. In tegenstelling tot The Walking Dead maakt de setting van Tales from the Borderlands het echter veel gemakkelijker om in die rol te stappen. Iedereen rond je is een klootzak, waarom jij ook niet? Je kan natuurlijk ook de brave toerist uithangen en de bewoners van Pandora reageren daar gepast op.

Tales from the Borderlands bevat meer actie dan je van een Telltale-game gewend bent. De ontwikkelaar heeft veel tijd besteed om de actiesequenties leuk te maken. Het zijn nog altijd de quick time events die je van de studio gewend bent, maar de actie is hectischer en veel meer in lijn met de chaos van Borderlands. Tussen alle explosies en rondvliegende ledematen door blijft er ook altijd plaats voor een komische noot. Het moment waarop Rhys een bandiet op slinkse wijze probeert uit te schakelen, is daardoor ongetwijfeld het hoogtepunt van de aflevering.

2

Heb je veel ervaring met games van Telltale, dan merk je dat onder het extra laagje Borderlands nog altijd hetzelfde systeem van The Wolf Among Us en The Walking Dead verborgen zit. De animaties en gezichtsuitdrukkingen zijn verzorgd, maar zien er wat gedateerd uit wanneer je ze met andere recente games vergelijkt. De Telltale-games hebben altijd al houterige personages gehad en daarin is nog geen verbetering gebracht. De game draait op een heleboel platformen, maar dat is nog geen excuus om niet van de grafische mogelijkheden van nieuwe consolegeneratie en de pc gebruik te maken.

Telltale Games wil de humor en actie van Borderlands combineren met de dialogen en keuzes die je van de studio gewend bent. In deze eerste aflevering is het team daar zeker in geslaagd. De keuzes die de game je voorschotelt, zijn nog altijd lastig. Maar de resultaten lokken vaak eerder een bulderlach uit dan een traan. De eerste aflevering van Tales from the Borderlands smaakt dan ook zeker naar meer.

De eerste episode van Tales from the Borderlands (Zer0 Sum) is nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Een cijfer voor het totaalpakket volgt zodra alle episodes zijn uitgebracht.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Kenneth De Muyt

Kenneth De Muyt

Redacteur  |  kennethDMT

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread