Problemen met performance PSN-versie Grand Theft Auto V

Digital Foundry vergelijkt de disc-versie met de downloadbare versie.

De PlayStation Netwerk-versie van Grand Theft Auto V lijkt niet zo goed geoptimaliseerd als de versie die je in de winkels op een Blu-ray Disc koopt. Onze Britse collega's van Digital Foundry leggen beide versies naast elkaar en stuiten op problemen in de performance.

De proloog-sectie werkt naar behoren. Hier zijn geen abrupte pop-in van gebouwen of textures te zien en de achtervolging door het besneeuwde landschap vertoond tevens geen problemen. Het is pas vanaf het moment dat het openingsfilmpje start, dat er duidelijke verschillen zijn te merken in de performance.

Digital Foundry merkt op dat de digitale versie problemen heeft met de montagescene, waarin verschillende plekken van Los Santos elkaar in rap tempo opvolgen. Grond-textures laden een halve seconde te laat in, net zoals schaduwen en andere objecten als gras. De disc-versie heeft daar minder last van. Digital Foundry benadrukt hier dat de PSN-versie wel beter draait dan de Xbox 360-versie, wanneer daar beide discs op zijn geïnstalleerd - wat Rockstar overigens ook om die reden afraadt.

Op gameplaygebied lijkt de performance in orde tijdens de eerste missies, maar na vijf minuten 'los' cruisen door Los Santos worden de problemen duidelijk. Textures laden te laat in en op een gegeven moment verschijnt er een hele wolkenkrabber uit het niets - iets wat niet gebeurd wanneer de game van een disc wordt gespeeld. Hoe dat er uit ziet, zie je in onderstaande video.

De problemen zijn niet constant aanwezig. Deze duiken veelal pas op wanneer je heel hard door drukke gebieden rijdt, en is zo goed als afwezig wanneer je te voet verder gaat. Pop-in van kleine objecten als telefooncellen is ook aanwezig in de disc-versie, maar niet zo erg als in de PSN-versie.

Digital Foundry raadt in dit stadium dan ook aan nog niet te kiezen voor de digitale versie, als je de keuze hebt. Naast de slechtere performance is de prijs ook hoger dan in de meeste fysieke winkels: 69,99 euro in de PlayStation Store van de Benelux.

Sony is op de hoogte van de problemen en werkt aan een oplossing. Eerder rapporteerden veel gebruikers dat ze een foutmelding kregen bij het installeren van de game - dat zou nu opgelost moeten zijn.

Speel jij Grand Theft Auto V al? Misschien heb je dan iets aan onze GTA 5 cheats voor auto's, wapens en geld om Los Santos extra mee op stelten te zetten.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Randolf Bouwma

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread