Jij bezit licenties, geen games, op de Xbox One

Microsoft bepaalt met wie, wat, waar en hoe lang je speelt.

Enkele weken geleden onthulde Microsoft de opvolger van de Xbox 360: de Xbox One. De onthulling ging gepaard met multimedia applicaties en, helaas voor gamers, weinig spellen. Of zoals het internet de onthulling gevat samenvatte: tv, tv, tv, sports, sport, sport, Call of Duty, Call of Duty, Call of Duty.

Direct na de presentatie ging de gamepers op onderzoek: hoe gamet de gebruiker op de Xbox One? Vooraf gingen geruchten de rondte en zowel de pers als de consument wilde hier het fijne van weten. Speelt de Xbox One tweedehands spellen? Moet de console altijd internetverbinding hebben? Microsofts antwoorden bleven vaag, verschillende woordvoerders spraken elkaar tegen en de onduidelijkheid duurde voort.

Gisteren zette Microsoft een pagina online die connectiviteit, licenties en privacy op de Xbox One uiteenzet. De aandachtige lezer ziet het al snel maar zelfs de minder aandachtige lezer kan er niet omheen: Microsoft behoudt Xbox One spellen, ondanks dat jij ervoor betaalt. De belangrijkste punten staan hieronder:

 • Je bezit de games niet die je koopt. Je koopt enkel de licentie (i.e., het recht) ze te gebruiken.
 • Discs installeren het spel. Je speelt ze met dank aan de licentie. Je bezit de disc en de licentie maar je bezit de game niet.
 • Een spel dat jij hebt geïnstalleerd kan, op jouw Xbox One, door anderen gespeeld worden, zelfs als jouw account niet in gebruik is.
 • 10 familieleden kunnen, via de Cloud, het spel spelen op hun eigen Xbox One, maar slechts één persoon tegelijk.
 • Uitgevers bepalen of spellen ingeruild kunnen worden. Zij kunnen hier extra geld voor vragen.
 • Uitgevers beslissen ook of je spellen gratis mag weggeven aan andere Xbox One bezitters. Dit kan alleen aan mensen die langer dan 30 dagen in jouw Xbox One vriendenlijst staan.
 • Jouw account bezit de licentie om een spel te spelen. Je kan dus met je account op een andere Xbox One inloggen en je hebt jouw complete bibliotheek aan spellen beschikbaar.
 • De Xbox One moet elke 24 uur verbinding maken met het internet, anders kan je geen games spelen.
 • Op een andere Xbox One dan jouw eigen, moet elk uur verbinding zijn met het internet.
 • Deze eis geldt niet voor live televisie, DVDs en blu-rays.
 • Het uitlenen en huren van spellen is niet direct mogelijk maar wellicht later. Microsoft onderzoekt haar opties.
 • Microsoft kan dit beleid en deze reglementen op elk moment aanpassen.
1
Lacht Microsoft ook na de response op haar Xbox One?

De kogel is door de kerk: Microsoft staat de gebruiker niet of nauwelijks toe de Xbox One naar eigen inzicht te gebruiken. Het bedrijf houdt nauwlettend in de gaten wie de game speelt, hoeveel mensen naar de film kijken en of het spel in de console niet eerst van iemand anders is geweest. Vriendjes en vriendinnetjes kunnen geen games meer uitlenen. Als een spel tegenvalt, heb je de kans dat je deze niet kan inruilen, of tegen een toeslag. Als je over een spel twijfelt, kan je deze niet goedkoop tweedehands uitproberen - winkels zullen hier waarschijnlijk meer geld voor vragen dan tegenwoordig omdat ze een deel aan de uitgever en aan Microsoft moeten afstaan. Een filmlicentie voor vijf personen start niet op als Kinect zes mensen in de kamer registreet.

De vrijheid om spellen te spelen en te ruilen maakt plaats voor de (financiële) belangen van Microsoft en uitgevers. Het zijn uiteraard belangen die niet genegeerd mogen worden: zonder welvarend fabrikanten en uitgevers heeft de liefhebber geen consoles en games om van te genieten. Maar de belangen van consument en producent moeten in balans zijn, en daar lijkt het vooralsnog niet op. Ten opzichte van de Xbox 360 krijgt de consument enkel meer restricties opgelegd voor een console die, om te gebruiken, meer geld eist voor haar functies.

Het blijft afwachten of de gemiddelde consument hier problemen mee heeft. Voorlopig melden Asda en Blockbuster, twee Britse winkelketens, dat Xbox One bestellingen records breken. Hier hoort wel een kantekening bij: de prijs van de Xbox One is nog niet bekend en de klant hoeft enkel £20 vooruit te betalen. De bestelling heeft dus een lage drempel wat het succes (in ieder geval deels) verklaart.

2
Vindt Sony's Kaz Hirai dit vermakelijk of vreest hij voor dezelfde reacties die Microsoft krijgt?

Het is onzeker hoe Sony's PlayStation 4 precies werkt. Het Japanse bedrijf houdt haar lippen stijf op elkaar. Durft Sony niets te zeggen omdat de PlayStation 4 dezelfde beperkingen oplegt, of geniet het bedrijf van de perikelen van haar concurrent? Sony heeft inmiddels gemeld dat de PlayStation 4 offline werkt - hoewel het bedrijf haar gebruiker graag online ziet, is connectiviteit geen vereiste. Maar of de PlayStation 4 gebruikte games speelt, weet nog niemand. Sony vertelt hier op de E3 hopelijk meer over.

Microsoft heeft inmiddels gemeld geen rondetafelsessie met de pers te houden. De enige Xbox One informatie die je op de E3 krijgt, komt uit Microsofts mond. Misschien moet de next-gen console fanaat wederom enkele weken wachten tot Microsoft onduidelijkheiden verheldert.

Om een weloverwogen beslissing te maken wat betreft je volgende next-gen console, is momenteel dus te weinig informatie beschikbaar. Met een fantastische internetverbinding zie je misschien geen problemen in de eis voor periodieke internettoegang. Speel je vooral tweedehands spellen of spellen die je leent van vrienden? Dan wacht je wellicht gespannen de PlayStation 4 informatie af.

Toch lijken de toevoegingen aan de Xbox One momenteel vooral beperkingen. En dat is jammer. Iedereen bepaalt uiteraard zelf wat hij of zij koopt. Maar koop je een Xbox One, dan bepaalt Microsoft met wie, wat, waar en hoe lang je games speelt.

Oh, sorry, gelicenseerde games.

Advertentie

Ga naar comments (1)

Over de auteur

Dirk Schuit

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (1)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread