E3 2011-vooruitblik: Square Enix

Meer dan RPG's alleen!

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Square Enix voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Square Enix

De E3 van 2010 zal voor Square Enix de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarop ze voor het eerst titels mochten tonen die eigenlijk niet door hen, maar door Eidos gemaakt werden. Sinds 11 november 2009 is de Japanse grootmacht namelijk eigenaar van de oorspronkelijk Londense ontwikkelaar, en dat zorgde er tijdens de vorige editie van de Electronic Entertainment Expo voor dat Square Enix niet enkel en alleen rollenspellen aan de aanwezige pers kon laten zien.

Begrijp me niet verkeerd: er waren wel degelijk RPG's van Square Enix op de E3 te zien! Vooral fans van Kingdom Hearts kwamen volop aan hun trekken met aankondigingen rond de PSP-game Kingdom Hearts: Birth by Sleep, Kingdom Hearts Re:coded en zelfs Kingdom Hearts 3D, een titel die ze nét na de onthulling van de 3DS konden voorstellen. Spijtig genoeg was er vorig jaar geen enkel spoor te bekennen van Kingdom Hearts III, maar wie weet maakt Square Enix dat dit jaar wel goed...

Opvallend was dat er vorig jaar bitter weinig Final Fantasy games aanwezig waren in Los Angeles. Final Fantasy XIII was reeds uitgekomen, en de legendarische onthulling van deeltje veertien dateerde alweer van de E3 uit 2009. Toch spendeerde Square Enix nog aandacht aan Final Fantasy XIV, zelfs al verscheen de MMORPG al enkele maanden na de beurs. Verder was ook Final Fantasy: 4 Heroes of Light te zien, terwijl we ook de eerste glimp van Chocobo Racing 3DS konden opvangen. Niet bepaald spannend dus. Andere typisch Japanse games van deze uitgever waren Front Mission Evolved en The Third Birthday - best leuk, maar niets speciaals.

Gelukkig waren er de titels van Eidos om de wat magere en weinig verrassende Aziatische line-up goed te maken. Allereerst kregen we te zien hoe Crystal Dynamics de Tomb Raider reeks zou vernieuwen met Lara Croft and the Guardian of Light, terwijl we ook de eerste informatie over het door Obsidian Entertainment ontwikkelde Dungeon Siege III mochten ontvangen. Wat minder spannend was de aanwezigheid van Kane & Lynch 2, maar dat vergeet je al snel wanneer je weet dat Square Enix voor het eerst ooit presentaties gaf rond het veelbelovende Deus Ex: Human Revolution. De uitgever maakte haar wat slabakkende E3-line-up daarmee in één klap een stuk interessanter.

De E3 van 2011 voor Square Enix

De vorige sectie kwam ten einde met deze titel, en laten we dan ook meteen hier opnieuw beginnen met Deus Ex: Human Revolution. De game zal slechts een kleine drie maanden na de E3 2011 in de winkelrekken te vinden moeten zijn, maar toch verwachten we dat Square Enix ook dit jaar - voor de laatste keer dan - aandacht gaat besteden aan deze topper-in-wording. En eigenlijk zijn we daar helemaal niet boos om, want elke reden is goed genoeg om nog eens aan de slag te gaan met deze cyberpunk-action/adventure!

Nog twee titels die de sprong van vorig jaar naar 2011 zullen maken zijn Kingdom Hearts 3D (nu beter bekend als Dream Drop Distance) en Chocobo Racing 3DS. Eigenlijk verwachten we vooral veel nieuwe informatie rond die eerste titel, gezien Square Enix in 2010 eigenlijk niet meer dan een vroege trailer kon tonen en de 3DS als bijkomend pluspunt ondertussen al in de winkelrekken ligt. Wat we van Chocobo Racing 3DS moeten verwachten? Wie in 1999 ooit het origineel op de PlayStation speelde weet dat het gaat om Mario Kart, maar dan met personages uit het universum van Final Fantasy. Voer dus voor iedereen wie nog steeds met een pop van Cloud Strife in z'n bed slaapt.

Qua 3DS-materiaal kijken we eigenlijk veel meer uit naar Final Fantasy 3D (werktitel). Op dit moment weet nog niemand wat voor een titel dit gaat worden, maar er zijn volgens ons drie mogelijkheden. De meest voor de hand liggende optie is dat Square Enix een 3DS-deel in de Crystal Chronicles- of Tactics-serie uitbrengt. Beide franchises verschenen reeds op de DS, dus een verderzetting lijkt ons logisch. Wat ook zou kunnen is dat we een 3D-remake van een FF-game uit de oude doos op ons bord krijgen. Wat zeg je Square Enix, je vraagt welke klassieker wij graag op de 3DS willen zien? Het legendarisch goede Final Fantasy VI potverdomme, make it happen! Optie drie is een compleet unieke RPG binnen de serie voor de 3D-handheld, maar eigenlijk lijkt ons dat redelijk onwaarschijnlijk. Wat het ook moge zijn, we kijken ernaar uit!

Nu we toch over Final Fantasy aan het praten zijn kunnen we daar maar beter mee doorgaan. Als er een titel binnen de serie is die zonder twijfel op de E3 te zien gaat zijn, dan is dat Final Fantasy XIII-2 wel. Het is al een tijdje bekend dat het avontuur van Lightning en haar vrienden nog een staartje zou krijgen, en de E3 zou wel eens het moment kunnen worden waarop we meer informatie daarover ontvangen. Nog leuker zou het zijn mocht Square Enix beslissen om groots uit te pakken met het langverwachte Final Fantasy Versus XIII. De uitgever onthulde de titel alweer op de E3 van 2006, en nu lijkt de tijd toch echt wel rijp om eens met een releasedate op de proppen te komen! Ook verwachten we een speelbare versie van Final Fantasy Type-0 (het vroegere Agito) voor de PSP in onze handen gestopt te krijgen, terwijl we ons luidop afvragen of er nog met één woord gerept zal worden over het MMORPG-miskleuntje Final Fantasy XIV. Komt er nog een versie voor de consoles, of is die voorgoed naar de prullenbak doorverwezen? En zou de tijd nu al rijp zijn om het publiek te voorzien van een eerste blik op Final Fantasy XV? Ons lijkt het nog te vroeg daarvoor, maar je weet het nooit...

Final Fantasy achter de rug, over naar die andere RPG-gigant! We lieten het jullie al in onze vooruitblik naar de E3 2011 van Nintendo weten, maar Square Enix brengt Dragon Quest X exclusief naar de Nintendo Wii. Het is een beetje vreemd dat we tot nu toe nog geen beelden van het spel gezien hebben, terwijl het bestaan van het tiende deel al langer dan vandaag bekend is. Wie weet krijgen we dit jaar te horen dat Dragon Quest X niet voor de huidige console van Nintendo, maar voor Project Cafe (de opvolger voor de Wii) verschijnt. Zou Square Enix plannen hebben voor die next-gen machine? En nu we het toch over nieuwe hardware hebben: mogen we wat vers RPG-genot op de aankomende NGP-handheld van Sony verwachten? Grote vragen die momenteel nog geen antwoord krijgen.

Even gigantische vraagtekens duiken al jaren op rond Kingdom Hearts III. Keer op keer weet Tetsuya Nomura, de man verantwoordelijk voor de franchise, verwarring te zaaien wanneer hij zijn mond opentrekt om over het langverwachte derde deel te spreken. Wij willen duidelijkheid Nomura-san, en liefst nog dit jaar op de E3!

Wie niet zo'n fan is van al die Japanse videogames zal dit jaar - zo mogelijk nog meer dan vorig jaar - terecht kunnen bij Square Enix, en dat allemaal door hun Europese poot in de vorm van Eidos. We hadden het eerder in dit artikel al over Deus Ex: Human Revolution, maar dat is slechts klein bier bij wat er zo mogelijk nog allemaal op de E3 zal opduiken. Zo lijkt de tijd aangebroken om de complete reboot van Tomb Raider op ons los te laten. Wat we tot nu toe zagen doet ons geloven dat Lara in ware sandbox-stijl een eiland mag verkennen, vol met Lost-achtige mysteries en nog nooit eerder geziene vijanden. Klinkt niet slecht als je het ons vraagt!

En dan is er nog de terugkeer van Agent 47, beter bekend als de kale ster uit de Hitman reeks. We kwamen zopas te weten dat Square Enix de domeinnaan Hitman: Absolution heeft laten vastleggen, wat mogelijk wil zeggen dat de voorbereidingen voor de onthulling van de vijfde game uit de reeks volop aan de gang zijn. Ons hoor je niet klagen gezien de laatste Hitman alweer in 2006 uitkwam in vorm van Blood Money. E3 2011 reveal confirmed!

Minder zeker zijn we over het al dan niet opduiken van Thief 4 (of Thi4f - we haten dit soort titels) op de E3 van 2011, alweer zo'n terugkerende klassieke PC-serie. Eidos-Montréal zou in het geheim het vierde sluipavontuur aan het ontwikkelen zijn, terwijl men in interviews rond het spel regelmatig de woorden "triple-A" en "ambitieus" laat vallen. Daardoor denken we dat Square Enix de onthulling van Thief 4 misschien zal opsparen tot de E3 van 2012. Want zeg nu zelf, met al twee gloednieuwe avonturen voor Agent 47 en Lara Croft in het verschiet kunnen we niet bepaald klagen!

Voorspelling

Vorig jaar kregen we vooral veel informatie rond Kingdom Hearts, maar een echt spannende Final Fantasy titel ontbrak. Eidos maakte veel goed met de downloadbare Tomb Raider game en Dungeon Siege III, maar Square Enix moest het in 2010 vooral hebben van Deus Ex: Human Revolution. Dit jaar keert die laatste titel samen met opnieuw een (groter) avontuur voor Lara Croft terug, plus een nieuwe game rond Hitman en eventueel nog een onthulling van Thief 4. Tel daarbij op dat er drie nieuwe FF-games aanwezig zullen zijn (mogelijk zelfs vier als Versus erbij is), Dragon Quest X grootst aanwezig zal zijn, en we hebben de lang uitgestelde aankondiging van Kingdom Hearts III zelfs niet meer nodig...schrap dat: we willen die game wél zien! Toch lijkt het ons zeker dat Square Enix zichzelf sowieso op de aankomende E3 zal overtreffen!

E3 2011 > E3 2010

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Philip Cremers

Philip Cremers

Editor in Chief @ Eurogamer Benelux

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread