Spider-Man: Shattered Dimensions (hands-on)

Vierdimensionaal.

Er is een superheld die steevast in games blijft verschijnen: Spider-Man. Hoewel de titels zelden echt hoogstaand zijn, valt er voldoende plezier te beleven met Spidey. En ook dit jaar zal de webslingeraar een nieuw avontuur beleven in Spider-Man: Shattered Dimensions.

Ditmaal speel je echter niet met één versie van de held. Zoals de naam al doet vermoeden vindt het verhaal plaats in verschillende dimensies of verhaallijnen, hoe je wil. In totaal zul je met vier alter-ego´s van Peter Parker spelen: je neemt de rol op je van The Amazing Spider-Man (ofwel de ´normale´ versie uit de cartoon en films). Een versie uit de toekomst: Spider-Man 2099, een variant met het pak van de kwaadaardige Carnage en een Noir Spider-Man.

Met dit viertal zul je dan ook vier verschillende verhalen doorlopen, die elk een eigen thema hebben en op een andere manier moeten spelen. De Carnage-variant speelt als een bezetene en ziet er ook zo uit, je kunt je armen ver uitstrekken en grove slagen uitdelen. Je kunt je vijanden ook op een spectaculaire manier met je spinnerag vastpakken om ze vervolgens op te tillen en neer te smijten. Spider-Man 2099 (zal voor de fans van de comics geen verrassing zijn) heeft een futuristisch blauwe outfit en speelt wat soepeler dan de Carnage-variant.

De Noir Spider-Man sprong er het meest uit. Zoals de naam al zegt is de setting in deze dimensie als een film noir, zwart-wit,duister en met veel schaduw. Die schaduw is belangrijk want in deze tijdslijn draait het om stealth-actie. Wij speelden een level waarin we een aantal burgers moesten bevrijden uit afgesloten treinwagons op een station, terwijl er overal gewapende vijanden rondliepen. In tegenstelling tot de vorige twee Spideys kun je hier je tegenstander niet head on in elkaar beuken. Je moet ongezien rondslingeren en over muren kruipen om achter vijanden te komen om ze vervolgens met een druk op de knop vast te spuiten tegen een muur bijvoorbeeld.

Deze laatste dimensie voelde als de beste Spider-Man ervaring, juist omdat je in een enigszins grote omgeving kunt slingeren en over muren kunt kruipen. De levels in de andere dimensies die we speelden (The Amazing Spider-Man werd niet getoond), vonden plaats in afgesloten ruimtes waar het meer speelde als een beat-em-up. De besturing versterkt dat idee: je hebt een knop om te springen, lichte stoot, zware stoot en een knop om je tegenstanders (á la Scorpion) met een draad te pakken.

Daarnaast kun je je Spidey Sense gebruiken om objectives en vijanden te zien en een ultieme kracht gebruiken, waardoor je tijdelijk een stuk sterker bent. Het zijn allemaal hele veilige keuzes maar ze konden weinig echt vernieuwende elementen ontdekken. Een leuke feature was wel dat het beeld op bepaalde momenten van derde persoon naar eerste persoon wisselt. Zo vielen we tijdens het spelen van een hoog plateau waarna je kijkt vanuit de ogen van Spider-Man en je kort de tijd hebt om een ´nooddraad´ te schieten om je weer omhoog te hijsen.

In een ander geval moesten we aan het eind van een level het opnemen tegen Carnage. In een cut-scene kregen we hem tegen de grond gewerkt waarna je in eerste persoons perspectief verder gaat. In de stijl van Punch-Out moest je met de beide sticks klappen verkopen aan Carnage en door beide omlaag te houden kon je zijn aanvallen ontwijken.

Shattered Dimensions zal uit drie hoofdstukken bestaan met dertien levels. Elk hoofdstuk bestaat uit vier levels, voor elke dimensie één. Over het precieze verhaal kon niet veel worden losgelaten en hetzelfde geldt voor de manier waarop de verschillende dimensies met elkaar verbonden zijn, maar het is maar de vraag of dit ook daadwerkelijk van groot belang zal zijn. Wel is het bekend dat Mysterio de main villain zal zijn. Daarnaast neem je het nog op tegen een groot scala aan bekende tegenstanders van Spider-Man, zoals Scorpion, Carnage en Archangel. Ook elke tegenstander is aangepast aan het thema van zijn dimensie, zo zagen we een futuristische versie van de Hobgoblin in de toekomstige tijdlijn.

Grafisch zag de game er prima uit. De stijl sluit zeer goed aan bij het onderwerp, het is zeer kleurrijk en doet denken aan een comic. Toch wist Spider-Man Shattered Dimensions ons niet helemaal te overtuigen. De game lijkt nergens echt iets vernieuwend te doen maar lijkt voort te borduren op het principe van de meeste van haar voorgangers: lekker beuken met Spidey. Dit wil echter niet zeggen dat dit niet vermakelijk kan zijn.

Spider-Man Shattered Dimensions komt op 17 september uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Advertentie

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread