Skip to main content

AGON by AOC en Philips Evnia willen de gaming display markt domineren

Een blik achter de schermen.

Het verbaast je vast niet om te horen dat gaming ‘big business’ is. Niet enkel software, maar ook gaming hardware verkoopt als zoete broodjes. De COVID-19 pandemie heeft daar zeker toe bijgedragen: plots had iedereen een obsessie met meerdere schermen om efficiënt thuis te werken.

Vandaar dat het Spaanse eiland Mallorca het toneel was voor een groot persevent van AGON by AOC en Philips Evnia, waarbij de bedrijven hun nieuwe lijn producten voorstelden. Zon, zee en gamingschermen – een ideale combinatie?

Een Philips Evnia monitor

AGON by AOC en Philips Evnia: Hoe verschillen ze van elkaar?

Het event stelde nieuwe producten van AGON by AOC en Philips Evnia voor. Mochten deze namen je nog niet bekend zijn: ze zijn beide submerken van moederbedrijf TPV Technology, dat een wereldwijd marktaandeel van meer dan dertig procent op displays heeft. De kennis opgebouwd via gamingdisplays is daarbij essentieel. Volgens Xeni Bairaktari (global marketing lead & senior brand manager Philips Europe, MMD en AOC) heeft 25 procent van alle displays op de markt nu een refresh rate van 100 Hz of hoger. Dat geldt ook voor commerciële displays. Ervaren gamingmerken kunnen dus een graantje meepikken van de huidige trends.

AGON by AOC is een ervaren rot in het veld. Het geldt als een door-en-door gamingmerk, met felle kleuren, opvallende vormen, en monitors met extreem hoge specificaties. Philips Evnia is daarentegen de ‘new kid on the block’. Het schuift eveneens monitors met ijzersterke technische features naar voren, maar gaat voor een meer sober, haast hypermodern design dat niet eens uit de toon zou vallen in een kantoor. Het is bedoeld om het merk Philips een voet tussen de deur te geven wat betreft gaming én het stroomlijnt alle vorige producten. Oude lijnen zoals Philips Gaming of Philips Momentum gaan volledig op de schop: Philips Evnia blijft als enige merk over.

De AGON PRO-lijn.

Maar hoe zorg je er dan voor dat beide merken elkaar niet beginnen te kannibaliseren? Bairaktari geeft toe dat het een delicate evenwichtsoefening is. “Je kunt het wiel niet blijven heruitvinden,” lacht ze. Het grote onderscheid draait dan uiteindelijk om de stijl. Wil je gaan voor een typische gamerlook, dan vind je vast je meug bij AGON by AOC. Wil je voor een sobere stijl gaan, dan is Philips Evnia misschien eerder je ding. Beide merken hanteren namelijk ook een drieledig onderscheid in hun producten tussen budgetvriendelijke basisapparatuur, de middenweg voor enthousiastelingen die hogere specificaties en esthetische touches willen, en high-end apparatuur die naar de allerhoogste specs streeft. Voor Philips Evnia heten die categorieën respectievelijk de 3000 Series, de 5000 Series, en de 7000-8000 Series. Voor AGON by AOC gaat het over AOC Gaming, AGON, en AGON PRO.

Philips Evnia gaat zich bovendien ook aan randapparatuur wagen. Op het previewevent waren er muizen en toetsenborden te zien, die voor dezelfde stijlvolle, witte en hypermoderne ‘look’ gaan als de monitors van het merk. “Die lanceren in de herfst,” vertrouwt Bairaktari me toe met een knipoog. Wordt vervolgd…

Bekijk op YouTube

AGON by AOC en Philips Evnia: Nieuwe displays

De tweede helft van het persevent stond volledig in het teken van zes nieuwe modellen die een plek in de schijnwerpers kregen. De AG276QZD gaat voor een origami-achtig design, dat tot uiting komt in de opvallende achterkant met een pentagonale backlight. De stand is herontworpen om ervoor te zorgen dat de voet zo min mogelijk plaats inneemt, dat je het kunt gebruiken voor kabelmanagement én zodat je ook een headset achterop je monitor kunt bewaren. Het scherm heeft een refresh rate van 240 Hz en een anti-glare coating. Met een prijspunt van 999 euro maakt deze demonstratie van de AGON PRO filosofie indruk.

De AG405UXC is een nieuwe 40 inch monitor. Het IPS paneel belooft een 144 Hz refresh rate en 1 ms motion blur reduction. Er is volledige USB-C ondersteuning: je kunt het gebruiken voor DP Alt, data transfer, en als stroomtoevoer. Zowel een USB hub als een KVM zijn ingebouwd; met die laatste kun je twee pc’s besturen met een enkele set randapparatuur. Deze monitor ondersteunt bijgevolg ook HBR3 om de bandbreedte volledig open te gooien. Het prijspunt is 699 euro.

De AGON PRO-lijn in actie

AOC Gaming komt ook aan de beurt via de goedkope Q24G2A/BK. Deze heeft een prijspunt van 249 euro. Toch belooft het bedrijf indrukwekkende specs: het display heeft een resolutie van 1440p, een refresh rate 165 Hz, een responstijd van 4ms, en een maximumhelderheid van 350 nits. Qua input-outputopties (IO) moet je het weliswaar doen met een enkele HDMI 2.0 en één DP1.2 poort.

Ook is er de nieuwe AOC GH501 koptelefoon. Deze kun je met apparaten verbinden via een 2.4 GHz draadloze verbinding inclusief dongel, Bluetooth of een 3.5 mm kabel. Het is bedoeld voor alle platformen, zo zegt AOC, maar daar komt meteen de kanttekening bij dat er geen draadloze verbinding mogelijk is met Xbox. Daarvoor moet je de 3.5 mm kabel verbinden met de controller. De koptelefoon heeft on-ear controls en vervangbare oorschelpen: meegeleverd in de doos vind je namelijk stoffen en lederen schelpen, voor je comfort naar keuze. De richtprijs is 99 euro.

Philips Evnia doet tot slot een duit in het zakje met twee aankondigingen. De 25M2N5200P is deel van de 5000 Series. Het heeft een frameless design, ook een houder voor een headset achterop, een refresh rate van 280 Hz, 0.5 ms motion blur reduction, een 1080p display met een responstijd van 1ms, AdaptiveSync en een USB hub. Het meet 24.5 inch. Het equivalent in de 3000 Series is een 240 Hz scherm, met 0.5 ms Motion Blur Reduction (MPRT), opnieuw een responstijd van minder dan 1ms, een 1080p resolutie, en een contrast van 3000:1. Voor amper 219 euro is het een bijzonder interessant voorstel.

De stijl van Philips Evnia maakt indruk

AGON by AOC en Philips Evnia: Conclusie

Het persevenement toonde een bedrijf dat blaakt van zelfvertrouwen. Het is er zich van bewust dat AGON by AOC en Philips Evnia in dezelfde vijver vissen, maar het probeert de consument in de juiste richting te duwen door de esthetische verschillen in de verf te zetten.

De verschillende presentaties merkten ook enkele markante trends op. Steeds hogere refresh rates zijn onvermijdelijk en het bedrijf gelooft dat 360 Hz op termijn het nieuwe streefdoel wordt. 1440p lijkt nu al de nieuwe standaardresolutie bij monitors. Tegelijk zijn ultrawides populairder dan ooit, begint OLED meer en meer in schermen geïncorporeerd te worden, en begint ook MiniLED zijn draai te vinden. 8K kwam opvallend genoeg niet aan bod. Volgens de presentators wordt die resolutie pas nuttig vanaf een scherm groter dan 55 inch.

Heeft TVP Technology het met de nieuwe strategieën voor AGON by AOC en Philips Evnia bij het juiste eind? De tijd zal het uitwijzen. Wij ‘monitoren’ de situatie in elk geval.

De kosten van vervoer en accomodatie werden betaald door MMD.

Read this next