Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Zo ziet de gecensureerde versie van Wolfenstein: The New Order er uit

Video: vergelijking tussen onze versie en die van Duitsland.

In Duitsland en Oostenrijk is Wolfenstein: The New Order gecensureerd. Nazistische symbolen in videogames zijn daar verboden en de enige manier waarop de first-person shooter daar uit mag komen is dan ook door deze te verwijderen.

Het gevolg: The New Order is de eerste officiële Wolfenstein-release in Duitsland ooit. Maar hoe groot is de impact van de censuur op de game? Eurogamers YouTube-editor Ian Higton legt de internationale versie naast de Duitse versie om de vergelijking te maken in onderstaande video.

Zo is te zien hoe hakenkruizen veelal zijn vervangen door Wolfenstein-logo's, zowel in de omgevingen als op de mouw van de Nazi-vijanden. Daarbij worden Nazi's nooit als dusdanig benoemd. In Duitsland neem je het op tegen 'das Regime.' 'Heil Hitler' is daarnaast vervangen door 'Vielen dank' in een bepaalde scene.

Wolfenstein: The New Order is sinds kort uit voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Verwacht binnenkort een recensie op Eurogamer Benelux.

Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties