Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ZeniMax: 'John Carmack stal documenten voor ontwikkeling Oculus Rift'

Drama in virtual reality-land.

Het Amerikaanse bedrijf ZeniMax beschuldigt ontwikkelaar John Carmack van diefstal. De huidige technisch directeur van Oculus heeft volgens het bedrijf duizenden bestanden gestolen om de Oculus Rift te kunnen ontwikkelen.

In 2014 beschuldigde ZeniMax oud-werknemer Carmack er al van de Oculus Rift te hebben ontwikkeld met behulp van technologie van ZeniMax. De gestolen technologie is volgens het bedrijf gebruikt om de Oculus Rift-headset te kunnen ontwikkelen.

Deze aanklacht is ondertussen gewijzigd. ZeniMax beschuldigt Carmack nu van het stelen van bestanden zelfs nadat zijn arbeidsovereenkomst bij ZeniMax was beëindigd.

"Voordat hij ZeniMax verliet, heeft Carmack op illegale wijze duizenden bestanden van zijn computer bij ZeniMax naar een USB-apparaat gekopieerd. Deze nam hij vervolgens mee naar Oculus."

"Nadat hij zich bij Oculus had aangesloten kwam Carmack terug en nam zonder toestemming gereedschap mee dat hij samen met andere werknemers van ZeniMax had ontwikkeld", aldus ZeniMax.

Het bedrijf stelt dat de samenwerking tussen Carmack en Oculus-oprichter Palmer Luckey in april 2012 is begonnen. Een maand later is de VR headset tentoongesteld op de E3-beurs. ZeniMax beweert dat de Oculus Rift vóór de beurs 'slechts een prototype' was.

"Het prototype had nog geen hoofdsteun, VR-specifieke software, geïntegreerde bewegingssensoren en andere noodzakelijke onderdelen. Carmack ontving een kopie van het prototype van Luckey."

"Vervolgens heeft Carmack samen met andere ZeniMax-werknemers aan het prototype gewerkt. Ze hebben de Rift samen verbeterd door fysieke hardwarecomponenten en speciale software te ontwikkelen en implementeren."

Zenimax noemt het tevens 'onzin' dat Palmer Luckey de Oculus Rift als tiener heeft ontwikkeld in de garage van zijn ouders." Hij had de expertise, training, kennis en materialen niet om een VR technologie te ontwikkelen."

"Zijn programmeervaardigheden waren minimaal en hij was volledig afhankelijk van de code en games van ZeniMax. De VR technologie van de Rift is volledig door ZeniMax ontwikkeld, zonder enige bijdrage van Luckey", aldus ZeniMax.

Verder beschuldigt het bedrijf Luckey, Carmack en Oculus-baas Brendan Iribe ervan dat zij niet wilden meewerken toen Carmack aan een VR headset werkte in dienst van ZeniMax.

"Luckey informeerde Iribe en anderen over de geheimhoudingsverklaring die hij heeft getekend. Deze bevestigt onder andere dat de VR technologie die gebruikt wordt door Oculus eigendom is van ZeniMax."

"Oculus werd steeds geheimzinniger en wilde niet in discussie met ZeniMax betreffende een compensatie voor de technologie en ondersteuning hiervan. Er is tot op heden nog geen oplossing gevonden. ZeniMax is nooit gecompenseerd door Oculus."

Oculus zelf laat weten dat 'dit slechts het eenzijdige verhaal van ZeniMax' is. "Deze rechtszaak is voor niemand goed en wij gaan tegen alle aanklachten in."

Eerder dit jaar gaf Oculus aan dat de Oculus Runtime hardware check is verwijderd.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Dave Rapmund avatar

Dave Rapmund

Redacteur

Dave schrijft en speelt games. Verder doet hij ook nog iets met websites. Nintendo-fanboy van het eerste uur.

Reacties