Skip to main content

Zelda: Breath of the Wild - Paard en Epona temmen, registreren en band verhogen

Trouwste viervoeter.

Het is het eerste wat bij elke Zelda-fan door het hoofd gaat zodra Hyrule zich voor hen opent: waar is mijn paard? In The Legend of Zelda: Breath of the Wild ben je voor het eerst niet beperkt tot één paard. Zodra je de Vergeten Hoogvlakte verlaat, kom je uitgestrekte graslanden tegen waar je kuddes wilde paarden ziet grazen. Elk van die paarden kan het jouwe zijn, en ze zijn allemaal anders.

Op deze pagina leren we je hoe je in The Legend of Zelda: Breath of the Wild een paard krijgt door ze te temmen. Hoe je vervolgens het paard bij een stal registreert. En hoe je een band met ze opbouwt en ze steeds bij je zijde roept.

Helemaal onderaan de pagina leggen we ook nog even snel uit hoe je Epona in Breath of the Wild krijgt.


Nog meer algemene Zelda: Breath of the Wild tips en walkthroughs:

Zelda: Breath of the Wild - Snel Rupees en geld verdienen
Alles wat je in Breath of the Wild wilt ondernemen, kost geld. Daarom is het belangrijk dat je een goede bron van inkomsten hebt.

Zelda: Breath of the Wild - Koken: ingrediënten combineren en vuur maken
Lekker eten levert in Breath of the Wild ook unieke bonussen op.

Zelda: Breath of the Wild - amiibo ondersteuning
Breath of the Wild ondersteunt maar liefst 13 verschillende amiibo. We zetten op een rij wat ze allemaal precies doen.

Zelda: Breath of the Wild - Foto's en herinneringen: locaties en beloningen
Vind alle 12 locaties van de herinneringen in je fotoalbum en ontdek het volledig verhaal van de game.

Zelda: Breath of the Wild - Feeënbronnen en Grote Feeën locaties, Kleding upgraden
Ook deze lieve dames zijn weer terug en deze keer kunnen ze zelfs je uitrusting verbeteren.

Zelda: Breath of the Wild - Korok-zaadjes en Korok-woud vinden, inventaris uitbreiden
Vind de thuis van de Koroks en ruil de zaadjes voor meer plaats in je inventaris.

Zelda: Breath of the Wild - Toren locaties, wereldkaart invullen
Om een idee te krijgen van hoe groot de kaart is, moet je alle torens beklimmen.

Zelda: Breath of the Wild - Meesterzwaard (Master Sword) krijgen
Natuurlijk zit dit iconische wapen ook in Breath of the Wild, maar je moet er wel goed naar zoeken.

Zelda: Breath of the Wild - Dark Link outfit uit Ocarina of Time krijgen
Je kunt niet tegen je schaduwkant vechten, maar wel zijn outfit krijgen.

Zelda: Breath of the Wild tips en walkthrough
Alles wat je over de game moet weten, van basistips tot een complete walkthrough van hoofdmissies en tempels.


Paarden temmen

Om een paard te vangen, moet je eerst het paard besluipen. Dat doe je door de linkerstick in te drukken zodat je hurkt. Paarden reageren op geluid en beweging, dus je kunt niet zomaar naar ze toe rennen en erop springen. Zodra je teveel geluid of te bruuske bewegingen maakt, galopperen ze weg. Om je sluipen te verbeteren, kun je een van de vele drankjes of gerechten eten die je stiller maken. In Karariko Village verkopen ze ook een outfit die je stiller maakt.

Sluip naar een paard toe en benader het langs achteren. Met de A-knop kun je op zijn rug springen en de controle krijgen. Dat betekent echter niet dat het paard zomaar elk bevel van je zal gehoorzamen. Elk paard heeft zijn eigen temperament, en een temperamentvol paard zal je zo van zijn rug werpen. Ze zullen soms ook niet de kant opgaan die je wilt.

Wees voorzichtig en geduldig wanneer je paarden besluipt.

Door op het juiste moment op de L-knop te drukken, aai je je paard. Op die manier beloon je het paard wanneer het een van je bevelen goed opvolgt. Zo kun je het paard langzaam aan je gewend doen worden, en schep je een band met het dier. Meer daarover lees je verder op deze pagina.

Eenmaal je paard je vertrouwt, kun je erop rijden. Het dier zal automatisch de hoofdwegen volgen terwijl je erop rijdt. Zo kun je rustig van het landschap genieten of pijlen naar vijanden schieten.

Een andere manier om een paard te vangen, is door het luchtruim te kiezen. Als je met je zweefzeil over een kudde paarden vliegt, kun je je val zo mikken dat je op de rug van een paard terechtkomt. Zo vang je het meteen.

Tip: gevlekte paarden zijn zachtaardiger en gemakkelijker te temmen dan paarden met één kleur.

Paard registreren bij een stal

Heb je eenmaal een prachtig paard gevonden, dan registreer je dat ook best. Als je je paard niet bij een stal regstreert, dan ben je het kwijt zodra je er te ver van wegloopt. Om een paard te registreren, moet je naar een van de stallen gaan. Er zijn er verschillende in Hyrule, maar de eerste die je tegenkomt is waarschijnlijk die bij de Tweelingberg, op de weg naar Karariko.

Om een paard te registreren moet je een kleine som van 20 Rupees betalen. Vervolgens geef je het dier een naam en kun je alle statistieken bekijken zoals het uithoudingsvermogen en de snelheid. Elk paard heeft verschillende statistieken, dus probeer zeker verschillende paarden te vangen.

Band met paard verhogen

Zelfs wanneer je het paard gekalmeerd hebt en rustig rijdt, kan het zijn dat het paard af en toe zijn eigen willetje laat zien en probeert uit te breken. Dan moet Link zijn zachte hand tonen en het paard nog eens belonen met de L-knop.

Elk paard heeft een Band met jou, die je kunt lezen in de stallen wanneer het dier geregistreerd is. Dat cijfer geeft aan hoe sterk het dier je vertrouwt en geneigd is je bevelen op te volgen. Bij de maximale waarde van 100 zal je paard nooit een bevel van je in twijfel trekken en je tot het uiterste volgen.

Tip: naast het dier aaien met de L-knop wanneer het een bevel van je opvolgt, kan je het ook wortelen en appels geven. Dat doe je door in de buurt van je paard te staan en vervolgens in je inventaris een appel of wortel vast te houden.

In een stal zie je de verschillende statistieken van je paarden, waaronder de Band.

Paard naar je locatie roepen

Als je een paard in een stal geregistreerd hebt, kun je altijd aan de waard vragen het paard naar je toe te brengen. Ben je in het veld ver weg van een stal, dan kun je altijd op de D-pad naar beneden drukken. Link zal dan fluiten en als je paard in de buurt is, komt het naar je toe gerend. Als je paard te ver weg is, dan krijg je daar een melding van. De enige manier om dan nog aan je paard te komen is door er zelf naartoe te gaan of het in een stal te gaan halen. De locatie van je paard staat ook altijd op je kaart en mini-map aangeduid.

Dood paard opnieuw tot leven brengen

Het is belangrijk om te weten dat je paard kan sterven. Het kan zichzelf een beetje beschermen door met zijn achterste benen te stampen, maar doe er toch alles aan om het buiten gevaar te houden. Als je paard alsnog het loodje legt, kun je het echter doen herleven. Daarvoor moet je in de Faron-regio in het zuiden van Hyrule naar de Bron van Malanya zoeken. Die vind je ten oosten van de Brug en het Meer van de paardengod.

De locatie van Malanya.

Malanya is de beschermer van alle paarden en kan ze zelfs opnieuw tot leven brengen. Haar prijs is wel hoog: je moet namelijk eerst duizend Rupees betalen voordat je haar diensten kunt gebruiken. Dat moet je wel maar één keer doen. Daarna doet Malanya je paarden herleven zoveel als je wilt.

Epona in Breath of the Wild vinden

Voor zover we weten is dit legendarische paard uit Ocarina of Time, Majora's Mask en Twilight Princess enkel in Breath of the Wild te verkrijgen via een amiibo. Als je de Link amiibo uit de Super Smash Bros.-reeks activeert, dan krijg je Epona. Vanzelfsprekend heeft Epona perfecte stats en heb je ook meteen een band van 100 met het dier. Epona ziet er ook gewoonweg prachtig uit!

Tip: ga eerst naar een stal en roep Epona dan pas op. Zo kun je haar meteen registreren en loop je het risico niet haar kwijt te spelen. Je kunt haar namelijk maar één keer per save-bestand oproepen.

Read this next