Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

YouTuber veroordeeld voor het aanzetten tot illegaal gokken

Fout gegokt.

De Britse gokcommissie veroordeelt YouTuber Craig 'Nepenthez' Douglas voor het aanzetten van minderjarigen om te gokken. Nepenthez zelf krijgt een boete van 105.000 euro, voor zijn zakenpartner is dat 200.000 euro.

Nepenthez bezit een YouTubekanaal met bijna 1,5 miljoen abonnees, dat hoofdzakelijk filmpjes over voetbalgame FIFA publiceert. Vorig jaar kwam de YouTuber echter in opspraak, nadat hij in een aantal filmpjes reclame had gemaakt voor online gokplatform FUT Galaxy.

Op dit platform kunnen gamers virtueel geld uit FIFA 17 gebruiken om te wedden op echte voetbalmatches. De gemaakte winst kan via externe sites nadien ingeruild worden voor echt geld.

In december 2016 volgde een officiële aanklacht tegen Nepenthez. De YouTuber had nergens aangegeven dat hij zelf aandeelhouder van het gokplatform is, met belangenvermenging tot gevolg.

Daarnaast maakte hij zich volgens de aanklagers ook schuldig aan het aanzetten van minderjarigen om te gokken. Een groot deel van Nepenthez' abonnees is minderjarig en kon via deze weg echt geld verwedden en dus ook verliezen.

De Britse gokcommissie geeft de aanklagers nu gelijk. Nadat Nepenthez en zijn zakenpartner gisteren al schuldig pleitten om een gevangenisstraf te ontlopen, krijgen ze nu samen boetes voor een totaal van meer dan 300.000 euro.

Vorige week maakte Electronic Arts bekend dat FIFA 18 het vervolg van FIFA: The Journey bevat.

Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC nog gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties