Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Yakuza: Like A Dragon breekt de gevestigde orde

Beurtelings beukwerk.

Vanaf 10 november 2020 is Yakuza: Like A Dragon verkrijgbaar en SEGA heeft ons de kans geboden om alvast een kijkje te nemen naar dit excentrieke nieuwe deel. In de hands-onpreview was er een relatief klein onderdeel van de game te spelen maar het is meteen duidelijk dat Yakuza: Like A Dragon inzet op innovatie, zonder zijn identiteit te verliezen.

In Yakuza: Like a Dragon speel je niet langer als de iconische Kazuma Kiryu, maar als nieuwkomer Ichiban Kasuga. Deze aan games verslingerde Yakuza-rekruut wordt door zijn patriarch voor achttien jaar de gevangenis in gestuurd, om te boeten voor een misdrijf dat hij niet gepleegd heeft. De loyale Ichiban doet dat met liefde, maar zodra hij eindelijk de gevangenis verlaat is zijn clan verraden door diezelfde patriarch. Hij zint op wraak en al gauw raakt hij verzeild in een dieper complot. Maar voordat je vermoedt dat dit een Yakuza-game als alle andere is , dan kom je bedrogen uit. Yakuza: Like A Dragon heeft behoorlijk wat nieuws onder de rijzende zon.

.
Cover image for YouTube videoYakuza: Like a Dragon - The Quest Begins | PS4

Mochten Kamurocho en Sotenbori totaal geen geheimen meer voor je hebben, is er in elk geval goed nieuws: er is een volledig nieuwe stad om te verkennen. Ijincho is gebaseerd op een district in Yokohama en is, afgezien van wat typische trekpleisters, totaal anders dan de iconische steden uit de voorgaande delen. Het district is erg divers en oogt een stuk groter, waardoor je eindelijk weer een beetje wordt uitgedaagd om alle verborgen steegjes te ontdekken. Dat Kamurocho weer een rol krijgt in de game laat zich haast wel raden, maar Ijincho voelt in ieder geval ideaal aan om de virtuele toerist in uit te hangen.

Naast het hoofdverhaal is er meer dan genoeg te doen in Yokohama. Zoals je gewend bent van de Yakuza-reeks staat de stad bol van zijmissies en minigames, met een dikke knipoog. Je helpt een zwerver door zijn kreeft terug te vinden, fietst door de straten om lege blikjes te verzamelen en doet mee aan een Extreme Karting-toernooi. Je krijgt zelfs de opdracht om een snoepwinkel weer winstgevend te maken en schrijft je in bij een heus superheldenbureau. En ja, uiteraard kun je in de karaokebar voluit Baka Mitai zingen. Yakuza: Like A Dragon lijkt opnieuw een serieus verhaal te koppelen met knotsgekke humor en doet dat met een passie die vergelijkbaar is met Yakuza 0.

Waarin dit nieuwe deel in de reeks zich volledig van de rest onderscheidt is zijn combatsysteem. Dat is namelijk een turn-based RPG-systeem, compleet met statistieken en party members. Wonderwel staat dat de vlotte actie van de reeks niet in de weg. De snelheid van de combat ligt hoog en bovendien kun je met de auto-combat zwakke vijanden met gemak wegvagen. Er lijkt echter wel genoeg diepgang te zijn. De personages hebben letterlijk en figuurlijk een job met unieke vaardigheden en karakteristieken, zoals chef-kok, muzikant of bodyguard. Bovendien kun je bij een uitzendbureau je job veranderen. Wanneer je dat doet, behoud je wel een aantal vaardigheden van je voorgaande job, dus er is meer dan genoeg ruimte om te experimenteren.

Het nieuwe RPG-DNA gaat buiten de combat ook verder. Je groepsgenoten zijn net als Ichiban volwaardige personages, en met hen praten is van groot belang. Neem je hen mee naar restaurants, dan versterk je de banden en als je later een biertje met hen drinkt, dan krijg je inzicht in hun achtergrondverhaal. Door ze met hun persoonlijke problemen te helpen verhoog je Ichibans statistieken, zoals Kindness, Passion en Intellect. Die zijn op hun beurt weer van invloed op je skills. Kindness versterkt bijvoorbeeld Ichibans healing. De veranderingen in de gameplay lijken uitstekend verweven te zijn in wat je van een Yakuza-game kan verwachten, waardoor iedereen zich meteen thuis kan voelen.

Een hoofdstuk van een Yakuza-game kan tegelijk veel en weinig zeggen. Aan de ene kant laat de game zich van zijn sterkste kant zien en belooft het naast een hoop innovatie dankzij de RPG-systemen en de nieuwe locatie ook weer een steengoede game in de reeks te zijn. Anderzijds is een hoofdstuk slechts een fractie van de game en is het maar de vraag of de game van begin tot eind sterk blijft. Dat gezegd zijnde lijkt het erop dat Yakuza: Like A Dragon een frisse wind door de reeks gaat blazen.

Yakuza: Like A Dragon is vanaf 10 november beschikbaar op de pc, PlayStation 4, Xbox One en Xbox Series S en X. Vanaf 2 maart 2021 is de game ook op de PlayStation 5 beschikbaar.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Yakuza: Like a Dragon

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties