Skip to main content

XGIMI Horizon Pro 4K projector review - Haarscherp gamen aan 100+ inch

Passieprojector.

Met zijn prijs en design maakt de XGIMI Horizon Pro 4K gamen op het grote scherm toegankelijk. Of je je televisie ook finaal inruilt, valt echter nog te bezien.

De Horizon Pro 4K projector review van Bruce Vandeweyer kijkt of deze gamingprojector een meerwaarde in je huiskamer is.

Projectors waren in het verleden niet altijd de meest logische keuze voor gaming. De voorbije jaren zijn ‘gaming projectors’ echter een unieke subcategorie geworden. Ook het Chinese merk XGIMI doet een duit in het zakje met de XGIMI Horizon Pro 4K LED. Het eindresultaat is indrukwekkend, al zijn er wat punten van kritiek.

XGIMI stelt dat het kwaliteitsvolle projectors voor een redelijke prijs maakt, en daar is de XGIMI Horizon Pro zeker een mooi voorbeeld van: een stijlvol chassis met geronde hoeken, dat bij het vooraanzicht aan het klassieke Leica-design doet denken. De projector is ook erg compact met afmetingen van amper 20.57 x 21.59 x 13.46 centimeter. Toch voelt de bouwkwaliteit bijzonder stevig en kwalitatief aan. Door zijn compacte formaat en tegelijk aangename visuele stijl onderscheidt de Horizon Pro zich van ‘zakelijke’ tegenhangers en wordt het een pronkstuk in je entertainmentset-up.

Horizon Pro 4K projector review - Het design is tegelijk retro en modern.

De XGIMI Horizon Pro 4K LED heeft twee ingebouwde 8 wattspeakers van Harmon Kardon. Die zijn luid genoeg om je helemaal onder te dompelen in een overrompelende actiefilm. Daarnaast geniet je van heldere klank, al is het soms moeilijk om te onderscheiden uit welke richting geluid nu precies komt. Voor een echte cinematische ervaring is het dan ook aangeraden om gebruik te maken van de ‘optical audio’-poort, waarmee je bijvoorbeeld je eigen speakerset-up kunt aansluiten. Klinkt goed, toch?

Het allerbelangrijkste bij een projector is natuurlijk het beeld. Op dat gebied weet de XGIMI Horizon Pro 4K LED voor het grootste deel te overtuigen. De projector heeft een 4K-resolutie, waardoor je steeds haarscherp beeld hebt - zelfs op een projectie van een gigantische 113 inch. Dankzij de HDR10-ondersteuning spatten de kleuren van je muur (of projectiescherm). Het enige minpunt is de lamp van 2200 ANSI Lumens. Die lamp is zeker verdienstelijk, maar is niet sterk genoeg om te verhinderen dat je de kamer volledig moet verduisteren als je van alle details wil genieten. Het is echter een kleine smet op een prachtig beeld.

De XGIMI Horizon Pro zorgt voor een haarscherp beeld, zelfs bij een enorme projectie.

De Horizon Pro is een zogenaamde 'smart projector'. Dat betekent dat het op het Android TV operating system draait en dus zowel apps kan afspelen als deel uitmaken van je smart home. Dankzij streamingapps zoals Amazon Prime, Apple TV+, Disney+, Videoland, VRT Max, Plex en Youtube heb je buiten een stekker geen verdere installatie nodig om van je favoriete tv-series en films te genieten. Dat, plus de ingebouwde speakers en het compacte formaat maken de Horizon Pro in principe erg draagbaar. Een projector meenemen naar je vrienden om samen te genieten van een voetbalmatch? Zeker mogelijk, maar op eigen verantwoordelijkheid voor wie al eens een glas laat vallen. Wat wél een hevige domper is op het streamingfeestje, is het ontbreken van Netflix. 's Werelds populairste streaming service wordt (nog?) niet ondersteund door de Horizon Pro. Een serieus gemis.

Als gamingprojector maakt de XGIMI Horizon Pro indruk, al is er een te betalen prijs. 4K-gaming op een potentieel enorm scherm is absoluut de moeite voor een maximale inleving. Zo wordt het verkennen van de ‘realms’ in God of War: Ragnarok een absoluut feest voor het oog. Daarvoor ruil je echter wel enkele topfeatures van de huidige generatie consoles in. Zo is 60 Hz de maximale refreshrate van de Horizon Pro 4K LED, terwijl de Xbox Series X en PlayStation 5 allebei framerates tot 120 fps ondersteunen. Ook ‘variable refresh rate (VRR)’-technologie, die onevenwichtige framerates vloeiender maakt, wordt niet ondersteund. Twee features die tv’s in dezelfde prijsklasse wel ondersteunen. Tot slot is ook de ‘latency’ (het tijdsverschil tussen wanneer je een signaal uitzendt zoals het indrukken van een knop op de controller, en wanneer je beeld dit signaal weergeeft) met 35 ms hoger dan de 10 ms bij vele andere tv’s. Indrukwekkend voor een projector - toegegeven -, maar ten opzichte van moderne tv’s hinkt de Horizon Pro achterop.

In een vacuüm is de XGIMI Horizon Pro een absolute aanrader. Een stijlvolle, compacte projector met haarscherp beeld, goede ingebouwde speakers en Google TV voor een democratische prijs - zeker als het op projectors aankomt. Hoe je het ook draait of keert, een projectie op groot scherm zorgt altijd voor een totaalervaring, zeker als je dat ook nog eens met een goede geluidsinstallatie combineert. Speel cinematische games op een enorme projectie, en je ontdekt meteen wat ‘cinematic’ echt betekent. Het gebrek aan Netflix, een maximum van 60 Hz en geen VRR maken het echter moeilijk om de tv finaal bij het schroot te zetten.

Read this next