Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

XCOM 2 tips en tricks

Alle XCOM 2 tips en tricks op een rij. Beginner tips, Soldier Abilities, beste basis bouwen, beste research, Psi Operatives unlocken.

De XCOM games gaan aan de oppervlakte over een groepje bikkelharde verzetsstrijders die hun planeet tegen hordes aliens beschermen, maar eigenlijk draait het allemaal rond het beheren van mislukkingen. Het bekampen van eindeloze agressie met een beperkt aantal middelen. Een verlies is permanent en kostelijk.

XCOM 2 is gelukkig net zo onvergevingsgezind als zijn voorganger. Sterker zelfs, Firaxis heeft de game nog moeilijker gemaakt. De turn-based gevechten hebben nu vaak een timer en spelen zich op willekeurige maps af. Het verhaal verbaast je constant met nieuwe vijandelijke units, waardoor je plannen plots helemaal fout lopen.

Iedereen kan dus best een paar goede XCOM 2 tips gebruiken. Of je nu een beginner bent die gewoon een duwtje in de goede richting nodig heeft, of een veteraan die de perfecte basis wilt bouwen of zijn productie van geavanceerde technologie wilt stroomlijnen. XCOM 2 is al moeilijk genoeg. Het is dus geen schande om wat hulp te vragen.

Als je het trouwens geen schande vindt om echt vals te spelen, verwijzen we je graag door naar onze XCOM 2 cheats.


XCOM 2 tips inhoudsopgave


De 10 belangrijkste XCOM 2 beginner tips

XCOM 2 laat je toe om over elk detail in je operatie te beslissen: loadoats van soldaten, tactieken op het slagveld, de layout van je basis en veel meer complexe systemen. De sleutel tot succes is experimenteren. Het ontdekken van een effectieve strategie of dodelijk combinatie van Soldier Abilities is een van de vele pretjes van de game.

Maar om je alvast in de goede richting te wijzen, zetten we even 10 XCOM 2 tips op een rij. Behandel ze als een soort van overlevingsgids voor XCOM 2 beginners.

 • Let altijd op welke route je soldaten nemen
  De lijn tussen je soldaat en zijn eindbestemming geeft de route aan die hij of zij zal volgen. Let er bijvoorbeeld op dat een verborgen strijdkracht niet door een deur of raam springt en zo zijn positie verraadt. Let op de rode symbolen en wees zeker dat je soldaat zich niet als een olifant in een porseleinkast gedraagt.

 • Je weet niet op welke tegels je verborgen soldaten zichtbaar zijn
  Het pad voor je lijkt misschien wel vrij van vijandige ogen, maar dit wil niet zeggen dat er niemand op de loer ligt. Het gezichtsveld van een vijand kom je pas te weten wanneer je ze hebt gevonden. Beweeg dus steeds in kleine stapjes en sprint niet als een gek in het onbekende. Pas ook op voor objecten die je het zicht ontnemen. Het is perfect mogelijk dat je achter de hoek op een groep vijanden stoot.

 • Gebruik steeds overwatch
  Je hebt niet altijd een goed schot, maar toch wil je een ADVENT soldaat vastpinnen. Hopelijk loopt hij vrijwillig in het bereik van je wapens. Overwatch is in dit soort situaties een cruciaal hulpstuk. Het reactieshot heeft dan wel minder kans om raak te zijn, maar het is beter dan een vijand achter beschutting proberen te raken. Onthoud dat herladen maar een van je twee acties kost en je dus meteen daarna in overwatch kunt gaan. Plaats altijd enkele soldaten in overwatch achter je held die het voortouw trekt. Wanneer hij dan ontdekt wordt kan hij veilig terugtrekken. Vijanden die hem volgen worden vervolgens zwaar onder vuur genomen.

 • Explosieven hebben verschillende functies
  Wanneer al de vijanden zich achter cover verschuilen, is het vaak een goed idee om hun beschutting met een granaat op te blazen. Een grenadier in de spits van je aanval is handig om open schietkansen te forceren, bepantsering te verpulveren en overwatch van doelwitten te dwarsbomen. Op die manier kunnen je meer behendige troepen tussen de linies infiltreren. Waarom bijvoorbeeld een deur nemen wanneer je gewoon een gat in de muur kunt blazen? Granaten zijn ook handig wanneer je absoluut zeker wilt zijn dat een gewonde vijand zijn volgende beurt niet haalt. Alles in de ontploffingsradius loopt gegarandeerd schade op.

 • Contact met de resistance cells is cruciaal
  XCOM 2 wordt snel moeilijk. De game verspilt geen tijd door op jou te wachten tot je klaar bent voor een echte uitdaging. Daarom heb je een constante supply flow nodig. Om dit te verzekeren moet je in het resistance network investeren. Je communicatie netwerk met nieuwe gebieden uitbreiden moet je eerste prioriteit zijn. Supplies die overschieten spendeer je het best aan relays die je inkomen verhogen.

 • Denk goed na over 'save scummen'
  Save scummen betekent een oudere save herladen om je fouten en ongeluk uit te wissen. Het is erg verleidelijk wanneer alles mis lijkt te gaan. Maar de brutale onuitwisbaarheid van ongeluk is net wat XCOM zo uniek maakt. Save scummen lost misschien je frustraties op korte termijn op, maar een uiteindelijk overwinning zal ook veel minder zoet smaken. Als je een pure ervaring wilt (maar jezelf toch niet kunt bedwingen), probeer dan eens de Iron Man mode.

 • Crosshair symbolen tonen je wie wie kan zien
  Bovendien vertellen ze ook welke doelwitten je kunt raken wanneer je een geselecteerde bestemming bereikt. Loop dus niet gewoon blind rond, maar gebruik deze symbolen om zorgvuldig te plannen vanaf welke positie je het beste schot hebt.

 • Investeer in rekruten voor je ze nodig hebt
  In XCOM 2 ligt ongeluk altijd op de loer. Je moet dus steeds nieuw bloed klaar hebben om de plaats van je veteranen in te nemen. Denk altijd een stap vooruit. Neem af en toe enkele nieuwelingen mee zodat ze ervaring kunnen opdoen. Niets is zo erg als met een groep onervaren zieltjes de ADVENT bestrijden net nadat je A-team is uitgeroeid. De Guerilla Tactics School helpt je om rookies snel door hun eerste level te krijgen en een ze meteen class toe te wijzen.

 • Een missie verlaten is beter dan alles verliezen
  Het is zuur om je verlies toe te geven, maar soms is het beter om een missie te falen en te hergroeperen in plaats van alles te verliezen. Leer hopeloze situaties te herkennen en annuleer de missie voor je beste troepen het onderspit delven.

 • Accepteer dat je eerste campagne gedoemd is
  In het begin is het makkelijk om een missie te verpesten. Alle strategische beslissingen bij het researchen en het bouwen van je basis zijn aanvankelijk overweldigend. Accepteer dus gewoon dat je eerste poging om de campagne uit te spelen vooral bedoelt is om te leren. Geniet van dit leerproces. Al snel zal je merken dat je steeds beter en beter wordt.


- Het volgende deel van onze XCOM 2 tips en tricks gaat verder met een overzicht van alle Soldier Abilities.

Getagged als

Over de auteur

Redactie avatar

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties

More On XCOM 2

Meest recente artikelen