Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Xbox Series X vs. PlayStation 5 - De grote discussie: welke console is de beste?

Carl, Randolf en Sander kibbelen erop los.

Op 10 november arriveert ein-de-lijk de volgende generatie consoles. De drang naar de nieuwe consoles is torenhoog: zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5 waren in een mum van tijd uitverkocht. Vraag je je af of de consoles iets voor jou zijn, of wil je de consoles bestellen? Dan raden we je aan om onze Xbox Series X koopgids en onze PlayStation 5 koopgids, te lezen. We vertellen je alles over de prijs en beste deals, voor zowel de consoles, als de controllers, games en zelfs de beste 4K HDR-tv's.

Op de redactie hebben we ondertussen al besloten wie er welke console zal kopen. Dat ging gepaard met enkele pittige argumenten, die we jou zeker niet willen onthouden. Misschien kan het je immers inspiratie opleveren als je zelf nog twijfelt! Carl heeft besloten een Xbox Series X te kopen, Sander gaat voor een PlayStation 5 en Randolf twijfelt nog heel hard. Laat ons vooral weten welke console jij van plan bent te halen!


Carl: Ik ga maar met de deur in huis vallen: voor mij is de keuze aan het begin van een generatie nog nooit zo duidelijk geweest. Met de Xbox Series X heeft Microsoft een console afgeleverd die zo goed als alle vakjes afvinkt die mij als gamer interesseren. Een voor de hand liggende maar belangrijke reden: ik wil de console met de beste specs. Niet per se omdat ik geloof dat technologie het kloppende hart is van gaming (dat is voer voor een ander artikel) maar omdat ik een veelvraat ben qua games. Ik wil zoveel mogelijke verschillende series, genres en ontwikkelaars uitproberen. Daarom wil ik simpelweg de console die mij het grootste aantal games in de best mogelijke omstandigheden kan geven, en niet een console die gewoon focust op een paar exclusives. Wanneer je dan hoort dat de Series X een nadruk legt om zoveel mogelijk games aan 120fps te draaien, wat ongehoord is voor een console tot nu toe... Tja, dan weet ik het wel.

Sander: Ik heb er zelf lang over nagedacht maar de keuze valt uiteindelijk toch op de PlayStation 5. Ik vind het nog veel te vroeg om te zeggen dat de Series X per definitie beter gaat presteren. Het gaat namelijk niet om de grootte en de brute specs, maar wat je ermee doet. Vergeet niet dat de 360 de 'zwakkere' console van die generatie is en toch zoveel geliefder dan de PS3. Ik denk dat de SSD-pipeline een grotere impact gaat hebben dan je denkt, en ik verwacht zelf bar weinig verschil tussen de twee consoles. 120 frames per seconde klinkt leuk, maar tot zoverre zie ik maar een handjevol games die er wat mee doen en ik betwijfel of het überhaupt een norm gaat worden. Bovendien, hoe sterk de console ook is, het is uiteindelijk aan de ontwikkelaar om er iets mee te doen. Laat de praktijk spreken, niet de theorie.

Randolf: De Xbox Series X of de PlayStation 5. Had je me deze vraag zo'n twee jaar geleden gesteld, dan wist ik het zeker. Dat wordt de PlayStation 5. Van oudsher ben ik een PlayStation-man. Nintendo 64 of PSOne? PSOne. Xbox, GameCube of PS2? PS2. Xbox One of PS4? PS4. Alleen in de zevende generatie verkoos ik in eerste instantie Microsofts console boven die van Sony. Dat had vooral te maken met de valse start van de PlayStation 3. De Xbox 360 had zeker in het begin de meeste games en ook de beste versies van multiplatformtitels. De PS3 was immers notoir lastig om voor te ontwikkelen, wat een rits aan ondermaatse ports opleverde. Dus ja, voor mij zijn specs ook heel belangrijk.

Sander: Maar is het uiteindelijk niet voor exclusives waarom je een console koopt? En daar heeft Sony simpelweg een ijzersterke line-up aan games en exclusieve ontwikkelaars. Ik zou het niet kunnen verdragen om Naughty Dogs of Guerrillas nieuwste titels van de zijlijn te moeten bekijken. Of nog erger; meer dan een jaar moeten wachten totdat Final Fantasy 16 niet meer exclusief is. Nee, die FOMO is me te sterk.

Carl: Kijk, ik zeg niet dat ik op termijn geen PlayStation 5 wil. Interessante exclusives blijven immers een belangrijk pluspunt voor Sony en ik kijk ernaar uit om de Demon's Souls-remake (een van mijn favoriete games ooit) en de nieuwe Ratchet & Clank te spelen. Maar aan het tempo waaraan ik games speel, valt het voor mij niet te verantwoorden om voor een console te kiezen die minder performant is en waarvoor je bovendien 80 euro per game uitgeeft.

Sander: Games op de PS5 kosten 80 euro, klopt. Maar denk nu niet omdat die cross-gen Xbox-titels nu nog steeds 64 euro kosten, dat dat de norm blijft. Zodra de Xbox One is uitgefaseerd gaan Xbox-titels geheid ook naar de 80 euro. Let maar op. Een beetje slimme consument koopt bovendien de versie met een schijfstation en gaat op koopjesjacht. De PlayStation Plus Collection wordt ook vast en zeker uitgebreid, PS Now pruttelt lekker verder en ik heb ook wel vertrouwen dat we een influx van klassieke PlayStation-titels gaan krijgen, gebaseerd op dat nieuwe streamingpatent van onlangs. Ja, Sony heeft een achterstand, maar ze hebben wel geweldige voorbeelden van hoe het wel (Game Pass) en niet (Stadia) moet. Ze trekken wel bij.

Carl: Ik denk dat we ook anders moeten nadenken over de term 'exclusive'. Horizon: Zero Dawn en Death Stranding die naar de pc komen toont aan dat zelfs Sony niet echt meer aan pure exclusives doet. Nu Microsoft zo'n enorme waaier aan getalenteerde studio's onder zijn vleugels heeft, vertrouw ik erop dat Game Pass een heel pak geweldige nieuwe releases gaat krijgen. Want laten we wel wezen: Game Pass is hét wapen bij uitstek in het arsenaal van Microsoft. De ingrediënten van de succesformule zijn duidelijk: een gigantisch scala aan games, inclusief AAA-titels van Microsoft zelf die vanaf dag één beschikbaar zijn, voor een belachelijk lage prijs. Enkel qua aanbod kan Sony's PS Now-dienst bijbenen, want voor de prijs en aanwezigheid van splinternieuwe games hoef je het niet te doen. Ik heb zo ontzettend veel geweldige games kunnen spelen dankzij Game Pass waar ik initieel misschien ietwat over zou aarzelen om aan de volle pot te kopen. A Plague Tale: Innocence; What Remains of Edith Finch; Metro Exodus... Stuk voor stuk briljante ervaringen waar ik misschien niet aan was toegekomen. Nu de catalogi van EA en Bethesda ook zonder meerkost naar Game Pass komen, is het al helemaal gek hoeveel kwaliteitsvolle games je voor je geld krijgt.

Randolf: Sinds ik van Game Pass heb geproefd, is het voor mezelf nog lastig te verantwoorden om voor nieuwe games de volle mep te betalen. PlayStation 5-exclusives kosten 80 euro per stuk, zoals Carl al aanhaalde. Xbox-exclusives kosten me daarvan een fractie, omdat ze deel uitmaken van mijn relatief goedkope Game Pass-abonnement. Ook de vele third-party games zijn telkens vaker 'day one' op Game Pass te vinden. Waarom zou ik die dan voor de PS5 kopen?

Sander: Game Pass heb ik al op de pc, en daarmee geeft Microsoft me meteen een geweldige reden om geen Xbox te kopen. Ik ga niets van ze missen, dus waarom moet ik daar een toegewijde console voor kopen? En mocht m'n pc wonderwel een multiplatformgame beter draaien dan de PS5, dan neem ik dat wel op de koop toe. Nee hoor, als ik een Xbox koop deze generatie, dan wordt het een tweedehandsje van iemand die toch liever, net als ik, een PS5 heeft.

Carl: Ik heb zo lang mogelijk gewacht om het te vermelden, maar het moet er even uit. Tot deze generatie heb ik trouwens nog nooit eerder belang gehecht aan de looks van een console, maar tjonge, wat is de PlayStation 5 een gedrocht. Ik heb een hekel aan schreeuwerige 'gamey' looks zoals dat zo vaak gebeurt bij gaming laptops en ik vind het heel triestig om te zien dat Sony zo'n misplaatst design en kleurschema heeft gekozen. De Series X daarentegen ziet eruit als een stijlvolle, zwarte monoliet; bijna als een uit de kluiten gewassen home assistant.

Sander: Op dat vlak geef ik je wel gelijk. De PS5 is foeilelijk. Maar laten we wel wezen, dat los je makkelijk op. Zet hem in je mediacenter of achter je tv en klaar. Sterker nog, heb je die teardown video van onlangs gezien? Die witte platen gaan er heel makkelijk vanaf. Ik garandeer je dat we binnen no time custom faceplates gaan zien, hetzij officieel of van een derde partij. Dus ook dat komt wel goed.

Randolf: Nou, voor mij is het op zich helder: de komende generatie wil ik een Xbox Series X doordat het de betere all-roundconsole is. Hoewel... die PS5-exclusives lonken. Natuurlijk moet ik de Demon's Souls-remake spelen. Spider-Man: Miles Morales ziet er waanzinnig uit. Final Fantasy 16 is vooralsnog een timed exclusive voor de PS5, grote kans dat Final Fantasy 7 Remake Part 2 dat ook wordt. Dus haal ik dan beide consoles in huis? M'n bankrekening huilt nu al. Beide bij launch halen is uitgesloten. Sowieso omdat ik als twijfelaar nog geen pre-order heb geplaatst en het daardoor nog maar de vraag is of ik een van beide consoles nog dit jaar in huis kán halen. Dat maakt de keuze wel iets makkelijker: voorlopig geen van beide. Maar ik wíl ze beide! Argh, help!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties