Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Xbox Series opname-instellingen - Hoe je opneemt en waar je screenshots en video's kunt terugvinden

Schermafbeeldingen en video maken op Xbox Series en Xbox One, en waar je je beeldmateriaal kunt vinden.

Xbox Series X / S heeft de makkelijkste opname-instellingen van elke Xbox-console tot nu toe, dankzij de nieuwste controllerrevisie met een speciale Share-knop.

Alhoewel, je hebt die knop niet echt nodig om screenshots of video's te maken, aangezien elke ondersteunde Xbox-controller beelden kan vastleggen met een paar extra stappen, en daar heb je dan ook de opties om je opname te delen.

Deze pagina legt uit hoe je beeldmateriaal kunt vastleggen op Xbox Series X / S (en Xbox One, op de nieuwste dashboardupdate), waar je opnames vindt en de opname-instellingen kunt aanpassen.

Op deze pagina:

Wil je alles weten over de Xbox Series X / S? Lees dan ook onze guides over Xbox Series accounts, Xbox Series opname-instellingen, Xbox Series Online status en Xbox Series controller synchroniseren.

Cover image for YouTube videoInside Xbox Series X - How Microsoft Redefined The Console Form Factor
Digital Foundry bekijkt hoe Microsoft de vormfactor van de console opnieuw heeft gedefinieerd met Xbox Series X.

Schermafbeeldingen en video vastleggen op Xbox Series X / S en Xbox One

Hoe je beeldmateriaal vastlegt, hangt volledig af van de Xbox-controller die je op dat moment gebruikt. De Xbox Series X en S worden standaard met nieuwe controllers geleverd, die een speciale Share-knop bevatten. Mooi in het midden van de controller.

De Xbox Series-controller heeft een speciale Share-knop, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om je gameplay op te slaan.

Standaard wordt er bij het drukken op de knop een schermafbeelding gemaakt, terwijl het ingedrukt houden van de knop in een video resulteert.

Als je geen Share-knop op je Xbox-controller hebt, druk je op de Guide-knop en vervolgens op de Y-knop om een schermafbeelding te maken, of de X-knop om een video op te slaan van datgene wat net is gebeurd.

In elk van de bovenstaande gevallen ontvang je een melding dat de opname is gelukt. Al kun je die natuurlijk ook uitzetten.

Houd er rekening mee dat je kunt aanpassen hoe het vastleggen werkt, van de vereiste knoppen tot hoelang de console iets vastlegt en of de beelden meteen naar Xbox Live worden geüpload. Meer hierover aan het einde van deze pagina. Eerst meer informatie over waar je de beelden precies terug kunt vinden.

Waar vind je opnames op Xbox Series X / S en Xbox One?

Om te zien waar opnames op Xbox Series X / S zijn opgeslagen, druk je op de Guide-knop (het logo) op je controller. Dat zal een menu aan de linkerkant van het scherm weergeven.

Ga nu naar de voorlaatste optie aan de rechterkant, namelijk Capture and Share.

Zo krijg je een lijst te zien met vrijwel alles wat je nodig hebt om vast te leggen op een Xbox, van het opnemen van wat er gaat gebeuren, het maken van een schermafbeelding en het delen van je beelden.

Als je met name opnames wil bekijken, dan is de voorlaatste optie, Recent Captures, de juiste keuze.

Daarmee krijg je een lijst met de meest recente opnames te zien. Als je er een selecteert krijg je bovendien opties om te delen en om te bewerken.

Als je echter al je opnames wil zien, selecteer dan de optie Show All onderaan dit menu.

Hierdoor kun je met de vervolgkeuzelijst linksboven alles zien wat aan je online account gekoppeld is of op de Xbox staat. Daarmee kun je ook filteren op andere instellingen, zoals een screenshot, video of zelfs game.

Opname-instellingen wijzigen op Xbox Series X / S en Xbox One

Ga via Settings naar Preferences aan de linkerkant, selecteer vervolgens Capture and Share.

Je kunt ook de Guide-knop op je controller gebruiken. Daarmee krijg je een menu aan de linkerkant van het scherm te zien. Ga vervolgens naar Capture and Share en vervolgens de Capture-instellingen onderdaan.

Dat brengt vervolgens een aantal opties naar voren - inclusief welke apps er automatisch beeldmateriaal mogen vastleggen, wat er gebeurt wanneer ze worden geüpload, enzovoort.

Waaronder::

  • Allow game captures (Captures by me or games, Captures by me, Don't capture)
  • Record what happened (van 15 seconden tot enkele minuten *)
  • Automatically upload (Captures by me or games, Captures by me, Don't upload)
  • Game clip resolution *
  • Capture location **

* Dit is afhankelijk van de Xbox-console die je gebruikt en de games die je speelt (opties voor games die geoptimaliseerd zijn voor de Xbox Series verschillen waarschijnlijk van backwards compatible games.)

** Als je geen externe opslag hebt, wordt alleen de interne weergegeven.

Hoe je kunt wijzigen wat de Share-knop doet op Xbox Series X / S

De Xbox Series X of S wordt geleverd met het laatste model van de Xbox-controller, compleet met een nieuwe knop om beeldmateriaal vast te leggen. Namelijk in het midden van de controller.

Standaard wordt er bij het drukken op de knop een schermafbeelding gemaakt, terwijl het ingedrukt houden van de knop in een video resulteert.

Je kunt dat veranderen door naar Settings te gaan, dan Preferences, Capture and Share en vervolgens Button Mapping.


Wil je alles weten over de Xbox Series X / S? Lees dan ook onze guides over Xbox Series accounts, Xbox Series opname-instellingen, Xbox Series Online status en Xbox Series controller synchroniseren.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties