Skip to main content

Xbox Series controller synchroniseren - Een controller verbinden met Xbox-consoles, PC of mobiele apparaten

Een Xbox One- of Xbox Series-controller verbinden met verschillende apparaten.

Een controller met je nieuwe Xbox Series X of S verbinden is verrassend genoeg niet een van de eerste dingen die je doet, omdat de console je de mogelijkheid geeft om de console volledig via de Xbox app in te stellen.

Hoewel de controller gelijk uit de doos met de Xbox moet synchroniseren, bestaat er natuurlijk een kans dat dit niet zo is.

Leren hoe je een controller met de Xbox Series verbindt is ook handig als je extra controllers koopt, iemand anders een controller meeneemt, of als je de Xbox One-controllers op je nieuwe console wil gebruiken, etcetera.

Naast connectiviteit met de Xbox-console, legt deze pagina ook uit hoe je een Xbox-controller verbindt met pc en mobiele apparaten via Bluetooth , en zijn er enkele algemene tips voor het oplossen van problemen.

Op deze pagina:

Wil je alles weten over de Xbox Series X / S? Lees dan ook onze guides over Xbox Series accounts, Xbox Series opname-instellingen, Xbox Series Online status en Xbox Series controller synchroniseren.

Digital Foundry bekijkt hoe Microsoft de vormfactor van de console opnieuw heeft gedefinieerd met Xbox Series X.Bekijk op YouTube

Een Xbox-controller aansluiten op een Xbox Series X / S of Xbox One

Wanneer je jouw Xbox Series X of S voor het eerst instelt, kun je dit volledig doen via de mobiele app - wat wordt aanbevolen om het inloggen op je account en het bevestigen van andere details veel sneller en gemakkelijker te maken.

De controller die bij de console wordt geleverd, moet vervolgens gewoon verbinding maken - maar als dat niet het geval is, of als je een extra Xbox-controller wilt koppelen, dan kun je dat doen via de synchronisatieknop.

Je kunt een Xbox-controller draadloos koppelen, maar zorg er eerst voor dat de console aan staat.

Druk vervolgens op de Sync-knop op zowel de controller (die bevindt zich aan de 'bovenkant' naast de USB-poort) en de console zelf (aan de voorkant) totdat beide beginnen te knipperen. Dat kan ongeveer 2 à 3 seconden duren.

De synchronisatieknop op respectievelijk de Xbox Series-console en controller.

Als je op de Sync-knop drukt, zal het Xbox-logo op zowel de controller als de console knipperen, wat aangeeft dat ze naar elkaar zoeken. Als je ze allebei rond dezelfde tijd indrukt, moeten ze elkaar binnen een paar seconden moeten vinden en synchroniseren.

Als de bovenstaande methode voor wat voor reden dan ook niet werkt, kun je ook de controller met een kabel op de console aansluiten. Dat is ook handig als de batterij van de controller leeg is, of als je de batterij langer wil gebruiken.

Tot slot - houd er rekening mee dat alle controllers van de Xbox One en Xbox Series verbinding kunnen maken met beide consolegeneraties.

Een Xbox-controller verbinden met een pc of mobiel apparaat via Bluetooth

Sommige generaties van de Xbox One-controller hebben Bluetooth-ondersteuning, waardoor deze verbinding kan maken met een pc of mobiel apparaat.

Je kunt het in één oogopslag zien aan het uiterlijk van de controller; als het plastic rond de Guide-knop een geheel vormt met de rest van de controller, dan is dat het wel het geval. Als het apart plastic is, dan is dat niet zo. Hier is een afbeelding van de officiële ondersteuningswebsite die het verschil laat zien:

Controleer hoe het plastic rond de Guide-knop zit. Het ontwerp van de bovenste controller ondersteunt geen Bluetooth, terwijl de onderste dat wel doet.

De eerste generatie Elite-controllers hebben ook geen Bluetooth. Als je controller niet in het bovenstaande voorbeeld valt, dan zou het goed moeten zijn.

Vanaf hier is het vergelijkbaar met hoe je het zou synchroniseren met een Xbox-apparaat, dankzij de Sync-knop op de controller, die zicht aan de 'bovenkant' van de controller bevindt, tussen de triggers en naast de USB-poort.

Druk de Sync-knop in totdat de Xbox Guide-knop begint te knipperen, wat aangeeft dat er wordt gesynchroniseerd.

Ga nu op je apparaat naar de Bluetooth-instellingen en zoek naar toevoegen voor een een nieuw apparaat. Dat varieert per platform - op iOS kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om Bluetooth uit en weer in te schakelen om het te 'forceren' om naar nieuwe apparaten te zoeken. Windows heeft echter een speciale 'Een apparaat toevoegen' als optie.

Verbinding maken via Bluetooth op respectievelijk Windows en iOS.

De Xbox controller moet dan in de lijst voorkomen. Selecteer de controller, en het zou dan moeten verbinden. De Xbox-controller geeft dat aan door een ononderbroken gloed.

Tips voor probleemoplossing als je Xbox-controller geen verbinding maakt

Hoewel de Sync-knop het zo gemakkelijk mogelijk maakt, werkt deze mogelijk niet elke keer. Volg dan de volgende tips om de problemen op te lossen:

  • Als je een controller draadloos probeert te verbinden en de Xbox-knop knippert niet wanneer je op de Sync-knop drukt, houd hem dan nog een paar seconden ingedrukt - hij zal niet meteen synchroniseren.
  • Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat de batterij genoeg lading heeft. Zorg er ook voor dat de batterijen correct zijn aangesloten. Het is verrassend genoeg om de batterijen er verkeerd om in te krijgen, dus het is de moeite waard om dat nog een keer te controleren.
Zorg er voor de zekerheid voor dat de AA-batterijen in de juiste richting erin zitten. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt.
  • Als je te lang hebt gewacht met het verbinden van de controller, nadat je op de Sync-knop hebt gedrukt, stopt het synchroniseren. Dus controleer nogmaals of de controller nog steeds knippert, terwijl je verbinding probeert te maken.
  • Voor pc en mobiele apparaten: denk eraan dat sommige Xbox-controllers geen Bluetooth-ondersteuning hebben en dat ze een speciale officiële dongle nodig hebben. Hoewel de Xbox One en Xbox Series X / S compitabel zijn met controllers van beide generaties, zijn ze niet compitabel met de Xbox 360-controller.
  • Als je verbinding maakt met een kabel, de verschillende controllers hebben verschillende connectoren: Xbox One gebruikt USB Micro en Xbox Series X / S USB-C, dus zorg dat je de juiste kabel gebruikt.
  • Als de apparaten elkaar nog steeds niet vinden, zorg er dan voor dat je apparaten volledig up-to-date zijn en dat ze de nieuwste firmware gebruiken. (Alleen recente iOS-updates ondersteunen bijvoorbeeld Bluetooth-controllers.)
Zodra je controller is verbonden met een Xbox, kun je de firmware van de controller bijwerken, wat mogelijk kan helpen bij het oplossen van enkele verbindingsproblemen.
  • Microsoft raadt ook aan om slechts één controller via Bluetooth te verbinden, afhankelijk van het apparaat, dus als er twee controllers verbinding proberen te maken en er zijn enkele verbindingsproblemen, probeer het dan te beperken tot slechts één controller. (En als je een Xbox-console gebruikt - die zeker meerdere controllers ondersteunt - probeer er dan voor te zorgen dat er geen obstakels zijn die het signaal kunnen blokkeren.)

Controllerinstellingen wijzigen en controllerfirmware bijwerken op Xbox Series X / S

Nadat je je controller hebt aangesloten op een Xbox-serie of Xbox One, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de ervaring te veranderen - van het uitzetten van rumble, het bijwerken van firmware tot het instellen van je eigen bedieningsschema.

Je kan de controllerinstellingen op twee locaties aanpassen, die beide voor iets verschillende zaken zorgen:

  • Accessories (ga naar instellingen, Devices and Connections, dan Accessories) zodat je de firmware kunt bijwerken, deze aan een specifieke GamerTag kunt toewijzen, en de rumble uit of aan kunt zetten.
  • Controller (ga naar settings, Ease of Access, vervolgens Controller) om knoptoewijzing te wijzigen, rumble settings, en copilot-instellingen.)

Wil je alles weten over de Xbox Series X / S? Lees dan ook onze guides over Xbox Series accounts, Xbox Series opname-instellingen, Xbox Series Online status en Xbox Series controller synchroniseren.

Read this next