Skip to main content

Xbox Series X controller - Alles over de controller, Share-knop en hybride d-pad

Een nieuw jasje.

De Xbox Series controller is meer een evolutie dan een revolutie - en komt met verschillende door fans gevraagde wijzigingen en toevoegingen.

Waaronder een Share-knop en een nieuwe d-pad - evenals enkele andere subtielere aanpassingen die het upgraden de moeite waard maken.

De controller zit zowel bij de Xbox Series X als bij de Xbox Series S - en komt overeen met hun respectievelijke zwart-witte kleur van de console.

Op deze pagina:

We weten verschillende andere zaken over de nieuwe console van Microsoft, waaronder Xbox Series X specs, het Xbox Series X console design en de bevestigde Xbox Series X games.

Een blik op de nieuwe Xbox-controller die wordt gelanceerd met de Series X en S.

Wat is er nieuw bij de Xbox Series X-controller?

De Xbox Series X-controller is vergelijkbaar met de Xbox One-controller. De controller heeft dezelfde knoppen en kernfuncties, maar met een paar kleine wijzigingen:

  • Een speciale Share-knop, die in het midden van de Xbox Series X-controller is geplaatst, tussen de twee thumbsticks. Het idee van een Share-knop is niet geheel nieuw, aangezien de PS4 en Switch ze al hebben. Het maakt het nog makkelijker om afbeeldingen of opgenomen video's op de console op te slaan.
  • Waarom een Share-knop? "We zijn niet de eersten die [dat] doen, dus we gaan niet zeggen dat we dat hebben uitgevonden," aldus Phil Spencer tegen GameSpot, "maar we hebben feedback gekregen dat het delen van momenten voor veel van onze spelers nu een onderdeel van de game-ervaring is."
  • Een hybride d-pad - geïnspireerd op degene die te zien is op de Xbox Elite Controller Series 2.
  • Een licht gewijzigde vormfactor, met een nieuwe maat en vorm die is "verfijnd om zo een nog grotere groep mensen tegemoet te komen," aldus Microsoft. Dat omvat ook nieuw gestructureerde schouderknoppen.
  • De Xbox Series X en S gebruiken nu ook Dynamic Latency Input, wat de gebruikelijke vertraging van 8 ms op analoge controllers vermindert.
Bekijk op YouTube

Wat is er nog meer veranderd aan de Xbox Series X-controller?

Afgezien van die grote wijzigingen, is er niet veel nieuw met de Xbox Series X-controller, waarbij de belangrijkste functies van de Xbox One-controller behouden blijven, zoals de schouderknoppen met rumble.

"We denken dat we vandaag een goede controller op de markt hebben, dus we hadden niet echt het gevoel dat we een nieuwe controller moesten ontwerpen," aldus Spencer tegenover GameSpot.

Het voordeel hiervan is dat de controller compitabel is met andere systemen, waardoor je de Xbox Series X-controller op een pc kunt gebruiken en zelfs met de originele Xbox One.

Welke andere controllers worden ondersteund met Xbox Series X?

Behalve dat de Xbox Series X- en S-controller wordt ondersteund op Xbox One, Xbox One X en pc, is het omgekeerde ook waar - met de originele Xbox One-randapparatuur die op de Xbox Series X en S werken.

Dat omvat ook de controllers, inclusief de reeks Xbox Elite-controllers - die volledig op het systeem worden ondersteund.

Bekijk op YouTube

Meer weten over de Xbox Series X?

Read this next