Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Xbox One: Wat we tot dusver weten

Releasedatum, prijs, lanceringsgames, Kinect en nog veel meer.

Bijna tien maanden na de oorspronkelijke lancering is op 5 september 2014 de Xbox One eindelijk ook in Nederland en België verkrijgbaar. Het is daarom hoog tijd dat wij alles wat je wil weten over de Xbox One op een rijtje zetten. Dit artikel wordt voorzien van updates zodra er meer nieuws bekend is over de lanceringsgames en applicaties.

Releasedatum en prijs

De releasedatum van de Xbox One in Nederland en België is 5 september 2014. Microsofts opvolger van de Xbox 360 is sinds 22 november 2013 in slechts dertien landen verkrijgbaar, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Naast de Benelux komen bijna een jaar later ook Japan en de andere delen van Europa aan de beurt.

De Xbox One komt in twee varianten: 399 euro zonder Kinect-camera en 499 euro met Kinect-camera. Je krijgt in beide pakketten naast de console een harde schijf van 500 GB, een draadloze controller en een proefabonnement van veertien dagen op Xbox Live Gold.

Pre-orders en pakketten

Microsoft heeft twee Nederlandse en Belgische Xbox One-bundels aangekondigd. De bundels kosten 399 euro zonder Kinect en 499 euro met Kinect. Je krijgt er de downloadcodes van twee games bij: Forza Motorsport 5 en FIFA 15. De laatste game is echter pas vanaf diens releasedatum op 25 september te downloaden.

Het is op dit moment onduidelijk of de bundel met Kinect nog verkrijgbaar is. Het beste is bij een van de retailers hiernaar te informeren. In deze bundel zit naast de Limited Edition Xbox One ook een gelimiteerde Day One-controller en de downloadcode van Dance Central Spotlight.

Inmiddels zijn er nieuwe bundels in Europa aangekondigd. Op 31 oktober 2014 komt een Sunset Overdrive-bundel van de Xbox One. Opvallend is dat het hier om een witte variant van de Xbox One gaat. De bundel kost 399 euro.

Daarnaast ligt vanaf 3 november 2014 een speciale Call of Duty: Advanced Warfare-bundel in de winkel. Het bevat naast de shooter een speciaal aangepaste kastje en controller. Deze bundel is voor 499 euro te koop.

Games

De Xbox One biedt zowel fysieke als digitale games aan. Microsoft heeft nog geen officiële lijst met lanceringsgames in Nederland en België vrijgegeven. De onderstaande lijsten zijn daarom provisioneel en worden geüpdatet zodra Microsoft de definitieve lijst met lanceringsgames publiceert.

Lanceringsgames (zowel fysiek als digitaal):

Lanceringsgames (alleen digitaal):

Overige grote releases 2014:

 • Alien: Isolation (7 oktober 2014)
 • Assassin's Creed Unity (13 november 2014)
 • Call of Duty: Advanced Warfare (4 november 2014)
 • Destiny (9 september 2014)
 • Dragon Age: Inquisition (21 november 2014)
 • Far Cry 4 (18 november 2014)
 • FIFA 15 (25 september 2014)
 • Forza Horizon 2 (30 september 2014)
 • Grand Theft Auto 5 (herfst 2014)
 • Halo: The Master Chief Collection (11 november 2014)
 • Middle-earth: Shadow of Mordor (7 oktober 2014)
 • Sunset Overdrive (28 oktober 2014)
 • The Evil Within (24 oktober 2014)

Specificaties

Hieronder de specificaties van de Xbox One:

 • 8 GB DDR3-RAM geheugen (waarvan 5 GB beschikbaar voor games)
 • AMD x86-processor met acht kernen
 • 500 GB harde schijf
 • Blu-ray speler
 • Drie USB 3.0 poorten
 • HDMI input en output met 4K-ondersteuning
 • 7.1-kanaals surround sound
 • Gigabit Ethernet, 802.11n draadloos internet en WiFi Direct

Kast

Microsoft heeft met de Xbox One gekozen voor een zwarte plastic behuizing die deels mat en deels glanzend is. De afmetingen van het kastje zijn 33,3 bij 27,4 bij 7,9 centimeter, en is daarmee aanzienlijk forser dan de PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox 360. Daar komt dan nog een losse voeding en eventueel de Kinect bij. Er gaan inmiddels geruchten over een witte Xbox One later dit jaar, die tot nu toe exclusief voor medewerkers is die aan de console hebben gewerkt.

De kast heeft opvallend veel luchtroosters. Microsoft lijkt daarmee de notoire red ring of death te willen voorkomen die door oververhitting ontstaat bij de oudere modellen van de Xbox 360. Als gevolg hiervan wordt de Xbox One minder heet en maakt het tevens minder geluid. De kast kan eventueel op een zijkant staan, maar dat raadt Microsoft af.

Controller

De draadloze controller van de Xbox One komt op het eerste gezicht grotendeels overeen met die van de Xbox 360. Toch heeft het Xbox-team meer dan veertig verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de vorige controller. Microsoft richt zich niet zozeer op nieuwe features, maar heeft de controller vooral nauwkeuriger en comfortabeler gemaakt.

Hieronder de meest opvallende aanpassingen en kenmerken van de Xbox One controller:

 • De duimsticks zijn iets langer en hebben een ribbelrandje voor meer grip en precisie.
 • De D-pad is herontworpen en reageert nauwkeuriger op bewegingen.
 • De Impulse-triggers zijn gevoeliger en voorzien van een trilfunctie.
 • De Back- en Start-knoppen zijn vervangen door knoppen voor 'menu' en 'view'.
 • De ABXY-knoppen zijn nu zwart met groene, rode, blauwe en gele letters erop.
 • De Home-knop is naar boven verplaatst.
 • De controller wordt standaard geleverd met twee AA-batterijen en een usb-kabeltje.
 • Er is een Plug and Charge-kit, maar die moet los worden aangeschaft.
 • De controller is compatibel voor games op Windows.
 • De prijs is ongeveer 55 euro.

Kinect

De Kinect 2.0 stond lange tijd centraal in Microsofts ambitieuze plannen, maar is inmiddels achteruit geschoven nu de console ook zonder de sensor te koop is. De zwarte Kinect is 24,9 bij 6,6 bij 6,7 centimeter en wordt geleverd met een 2,9 meter lange kabel. Microsoft lijkt de Kinect niet zozeer voor het gamen te willen gebruiken, maar als nieuwe manier om de console te besturen. Wanneer je na de installatie ervoor kiest de Kinect aan te laten staan, communiceer je met de Xbox One middels gebaren en spraak.

Zo reageert het op gesproken commando's die beginnen met "Xbox...". Als je bijvoorbeeld "Xbox, on" zegt, wordt de console opgestart en bij "Xbox, sign in as [naam]" log je in met het gewenste profiel. De spraakherkenning wordt ondersteund in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Hoewel Microsoft zegt hieraan te werken, is tijdens de lancering van de Xbox One nog geen Nederlandse spraakherkenning beschikbaar.

Naast een microfoon bevat de nieuwe Kinect een 1080p-resolutie camera die draait op 30 frames per seconde. Met een verwerkingssnelheid van 2 GB aan data per seconde reageert de Kinect zeer nauwkeurig op jouw bewegingen. Door middel van gebaren navigeer je door de interface van de Xbox One. De vernieuwde sensor kan tot zes personen tegelijkertijd van elkaar onderscheiden. Het is zelfs in staat in het donker te registreren en je hartslag te meten.

Interface

De interface van de Xbox One komt overeen met die van Windows 8 en de Xbox 360. Je hebt zelf invloed op de indeling van de tegels. De Home-pagina wordt automatisch aangepast aan wat je het vaakst gebruikt. Favoriete applicaties en menuutjes kun je 'pinnen' in de My Pins-pagina. Tot slot is er nog de Store-pagina waar je games en downloadbare uitbreidingen (DLC) kunt aanschaffen.

De interface is hoofdzakelijk gemaakt om met de Kinect middels spraakcommando's door de verschillende menu's te navigeren. Aangezien de console nu ook zonder de camera verkrijgbaar is, gaat Microsoft op korte termijn de besturing voor controllergebruik verbeteren. Een interessante optie is de snap-functie. Hiermee kun je meerdere games en applicaties naast elkaar laten lopen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk te skypen tijdens het spelen, waarbij het scherm in tweeën gesplitst wordt.

De Xbox One is oorspronkelijk ontworpen met de Xbox SmartGlass in het achterhoofd. Deze applicatie dient als 'tweede scherm' waarmee je middels een telefoon, tablet, pc of laptop de Xbox One bedient. Tot maar liefst zestien apparaten kunnen met de console verbonden worden.

Xbox Live Gold

Om online te kunnen gamen, is Xbox Live Gold vereist. Het betaalde abonnement is overigens niet meer vereist voor populaire entertainment applicaties zoals Netflix en YouTube. Ook apps als Skype, Internet Explorer, OneDrive en Xbox Music zijn gratis te gebruiken. Het is daarnaast mogelijk om met meerdere accounts op één console gebruik te maken van Xbox Live Gold. Een abonnement van twaalf maanden kost ongeveer 60 euro, maar als je goed zoekt op internet bespaar je al gauw een paar tientjes op de aanschafprijs.

Met Xbox Live Gold krijg je tevens toegang tot bonusgames en exclusieve kortingen. Sinds juni 2014 is Games with Gold beschikbaar op de Xbox One. Dit houdt in dat je elke maand twee gratis games kunt downloaden. Welke dat zijn, lees je aan het einde van elke maand op onze website. Met Deals with Gold ontvang je elke week korting op geselecteerde content, die kan oplopen tot 75 procent.

Getagged als

Over de auteur

Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties