Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Xbox One S - Release date, prijs, pre-order, specs, controller

Xbox One S(lim)

Eerdere geruchten over nieuwe de Xbox One S werden tijdens de Microsoft E3-persconferentie bevestigd. Dit nieuwe Xbox-model is compacter dan ooit: 40% kleiner dan de huidige Xbox One Hardware, ondersteuning voor 4K en HDR output, een grotere harde schijf tot 2TB en enkele andere hardware-aanpassingen. In dit overzicht zetten we alles op een rij wat je over de Xbox One S moet weten.

Specificaties versus klassieke Xbox One

Cover image for YouTube videoXbox One S Revealed! - E3 2016 Microsoft Conference

Nieuwe features van Xbox One S:

 • 40% kleiner en een witte kleur.
 • HDR voor games en video, 4K-video-ondersteuning voor Blu-rays, apps en films, 4K-upscaling voor games (meer info verder in het artikel).
 • Nieuwe Xbox Wireless Controller met een nieuw design en Bluetooth-verbinding (meer info verder in het artikel).
 • Mogelijkheid om de console verticaal te plaatsen.
 • Fysieke 'Aan'-knop.
 • Connectieknoppen en een van de drie USB-poorten aan de voorkant.
 • Tot 2TB opslagruimte.
 • IR Blaster aan de voorkant.

Verwijderde features tegenover klassieke Xbox One:

 • Geen Kinect-poort, maar wel nog ondersteuning door externe adapter.
 • Geen externe voedingseenheid, die is bij de Xbox One S ingebouwd.

Gelijkenissen tussen Xbox One S en klassieke Xbox One:

 • Alle Xbox One-games, de apps en games met Xbox 360 backwards compatibility worden ondersteund.
 • Alle accessoires, waaronder Kinect, worden ondersteund.
 • De HDMI In-poort, waarmee je andere apparaten met de Xbox One verbindt, blijft behouden.

Anders dan bij de aankondiging van de Xbox One Scorpio belooft Microsoft met de Xbox One S geen verbeterde prestaties. Wel is er ondersteuning voor HDR en 4K-upscaling van een standaard HD-beeld.

Om het met de woorden van Phil Spencer te zeggen: "Ik wil niet dat consumenten denken dat Xbox One-games beter zullen presteren op de Xbox One S. Daarom hebben we het expliciet over HDR. Buiten die verbetering presteren Xbox One-games exact hetzelfde op beide consoles."

Buiten HDR-ondersteuning runnen Xbox One S-games dus exact hetzelfde als op de klassieke Xbox One. Maar wat is nu precies HDR of High Dynamic Range?

HDR of High Dynamic Range

Apparaten met HDR (High Dynamic Range) leveren beelden met een rijker kleurenpalet. Vooral de diepere tinten zwart en wit leveren een ervaring die dichter aanleunt bij werkelijke kleuren dan andere niet-HDR-beelden.

Je hebt echter niet alleen een tv nodig die deze technologie ondersteunt, maar HDR moet ook bij de bron berekend worden. Praktisch betekent dit dat niet alles dat je op de Xbox One S speelt automatisch HDR ondersteunt.

Momenteel is de lijst met games die de technologie ondersteunen nog beperkt: Gears of War 4, Forza Horizon 3 en Scalebound. HDR wordt ook door 4Kvideo ondersteund, maar ook hier ligt de sleutel bij het bronmateriaal. UHD Blu-ray ondersteunt High Dynamic Range en populaire streamingdiensten zoals Netflix beloven het in de toekomst.

Wat betekent deze technologie echter in de praktijk? Volgens de voorspellingen van Digital Foundry levert HDR mogelijk "een aanzienlijke boost aan grafische kwaliteit wanneer ruwe pixel count minder belangrijk is", zelfs bij een beeld dat door 4K-upscaling gaat.

UHD 4K Blu-ray en 4K videostreaming

Hoewel de Xbox One S geen 4K-gaming ondersteunt (enkel upscaling van HD-beelden), levert de nieuwe hardware wel 4K-videomogelijkheden met Ultra HD Blu-ray en 4K-streaming. 4K Ultra HD Blu-ray is nog een nieuwe technologie en de Xbox One S is een betaalbare manier om het nieuwe medium af te spelen.

Xbox One S wireless controller

De nieuwe Xbox One-console lanceert samen met een revisie van de Xbox One-controller.

De meest opvallende aanpassing is de textured grip aan de onderkant van de controller. Nieuwe thumbsticks beloven langer mee te gaan. Het bereik is bijna verdubbeld.

De nieuwe Xbox One S-controller biedt naast de draadloze connectie met de console ook de optie om via Bluetooth met de pc te verbinden. Dat past in de plannen van Microsoft om gamen op Windows 10 en het nieuwe cross-buy- en cross-play-iniatief Xbox Play Anywhere te promoten.

Kinect ondersteuning

Bij het nieuwe ontwerp van de Xbox One S is de Kinect-poort verdwenen. Het accessoire wordt echter nog wel ondersteund door middel van de Xbox Kinect Adapter, een USB-aparaat dat voor bestaande Xbox One-eigenaars gratis is.

Om een adapter te krijgen, moet je op de Xbox Support-website drie serienummers invullen: die van je originele Xbox One-console, je Kinect en de nieuwe Xbox One S.

Verschil met Xbox Project Scorpio

Ondanks de 4K-output en HDR-ondersteuning, biedt de Xbox One S geen verbeterde prestaties tegenover de klassieke Xbox One. De nieuwe console is dus in de eerste plaats een herontwerp en geen upgrade zoals de Xbox Project Scorpio of de PlayStation 4K.

Xbox One S-games en -accessoires blijven echter in de toekomst compatibel met de Scorpio, dus alle hardware en software kun je ook op krachtigere console gebruiken.

Prijs, releasedatum en pre-order

De Xbox One S is vanaf begin augustus 2016 verkrijgbaar in drie modellen:

De drie edities kun je via Bol.com pre-orderen. De exacte releasedatum is echter nog onbekend en wordt momenteel met de tijdelijke datum 31/08/2016 aangegeven.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties