Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

WWE SmackDown vs. Raw 2011

Spierbundel of koorknaapje?

Collega Jasper schreef onlangs in zijn Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 review hoe vervelend hij het vind wanneer mensen het stereotype beeld van studenten Japanologie op hem toepassen. Je weet wel, denken dat al die studenten verzot zijn op sushi en anime, en dat Philip daarom die Naruto game naar hem had opgestuurd. Dat zette me wel aan tot nadenken waarom ik dan op mijn beurt WWE Smackdown vs RAW 2011 in mijn brievenbus heb ontvangen, een game over zweterige, halfnaakte, komisch gespierde mannen die de hele tijd aan elkaar zitten te flikflooien. Wat maak ik me toch zorgen bij het beeld dat Philip heeft op studenten Sociaal Agogisch Werk...

Of misschien heeft hij de game wel naar mij gestuurd om er een maatschappijkritische analyse van te maken? Die reden klinkt op zich al heel wat plausibeler. Worstelen, want de afkorting WWE staat voor World Wrestling Entertainment, is een sport die al enkele eeuwen oud is. Tot in de klassieke oudheid was deze activiteit één van sporten die van jongs af aan geleerd werd aan de jonge Griekse knapen. Tot op heden is het een Olympische discipline. Maar ergens tijdens de jaren 60, in de greep van kapitalisme, kreeg men het idee om deze oude sport een flinke injectie flashiness toe te dienen, vergezeld van een dosis machogehalte, om hem meer te doen aanspreken aan het grote publiek.

En toen was het echt Amerikaanse Wrestling geboren. En dit is ergens wel een typisch Amerikaans verschijnsel, met uitzondering van de populariteit in bijvoorbeeld Brazilië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Het lijkt ons dan ook niet echt vreemd om vast te stellen dat, buiten de hype rond Wrestling van een tiental jaar terug, er niet echt een afzetmarkt is voor deze overdreven macho'sport' in de lage landen. Trek het je dus niet aan als je even niet weet over wat het gaat als we specifieke worsteltermen rond je oren slingeren.

Er zijn verschillende modes om mee aan de slag te gaan in de game. Allereerst is er de Universe mode. Dit valt het best te vergelijken met een aflevering van het befaamde WWE. De game schotelt je een aantal gevechten voor, waarin jij in de huid kruipt van één van de krachtpatsers. Afhankelijk van de uitkomst van de gestreden schermutselingen, krijg je dynamisch een ander aanbod aan wedstrijden. Leuke hieraan is dat bestaande allianties tussen worstelaars alle kanten uit kunnen gaan, afhankelijk van de catchpartijen die je aangaat. Zo kun je bezig zijn met de ene loebas te bewerken, wanneer plots uit het niets één van zijn vrienden hem tot hulp snelt. En wie zei dat met testosteron volgespoten bodybuilders geen gevoelens hadden?

Ook komen alle matchtypes aan bod. Denk hierbij aan gewone 1 vs 1 gevechten, tagteam gevechten, cagematches en een hele waslijst vol aan exotische manieren om met elkaar in de clinch te gaan. Wat zeker een pluspunt is aan de game is dat je al deze matchtypes naar hartenlust kunt aanpassen naargelang je eigen preferenties.

Als tweede mode is er de Road To Wrestlemania, een terugkeerde mode uit vorige WWE-game. Hierin kun je een handvol bekendheden volgen doorheen hun carrière in de World Wrestling Entertainment, of je kunt natuurlijk je eigen speler maken en een eigen kans wagen op die fel beheerde kampioensriem. Wat deze mode dan anders maakt van de Universe mode is dat je voor ieder gevecht de gelegenheid hebt om in een free-roam omgeving rond te lopen en met andere worstelaars te praten. Op zich geen slecht idee, ware het niet dat deze feature al heel snel gaat vervelen. De gesprekken met je collega sportbeoefenaars zijn vrij saai en je kunt ze ook niet ontlopen. Verder valt er niet veel te doen, buiten wat heen en weer geloop om uiteindelijk tot het feitelijk gevecht te komen.

We spraken in de vorige paragraaf over de mogelijkheid om je eigen worstelaar te creëren. Creatievelingen onder de Wrestlingfans zullen, net zoals bij de creëer je eigen mode optie, zich naar behagen kunnen uitleven om je eigen vechtersbaas te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is mogelijk in SmackDown vs. Raw 2011.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Reacties