Skip to main content

WRC 10 review - Bejubeld jubileum

Wereldkampioen geworden.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
WRC 10 is het resultaat van jaarlijkse verbeteringen en toevoegingen, met de Career modus als absolute parel. Een geweldig jubileum.

De WRC 10 review van Carl kijkt of het vijftigjarige jubileum van WRC goed wordt gevierd.

Het World Rally Championship blaast in 2022 vijftig kaarsjes uit. Ter ere daarvan komt WRC 10 uit, dat het jubileum in stijl belooft te vieren. Net als de rallysport zelf heeft de WRC-gamereeks een ontzettend interessant geschiedenis achter de rug. Na het legendarische (en nu ter ziele gegane) Evolution Studios werd Milestone enkele jaren de ontwikkelaar van dienst, voordat uiteindelijk Kylotonn in 2015 voogdij over de reeks kreeg. Sindsdien gaat de WRC-reeks er jaar na jaar op vooruit, met WRC 10 als hoogtepunt tot nu toe.

Als je rallygames wat volgt, dan weet je dat de WRC-reeks al enkele jaren een zeer indrukwekkende Career-modus heeft. WRC 10 gebruikt dezelfde formule van de voorbije paar jaren. Zo verzamel je dankzij events experience points om te levelen, terwijl je skill points in een uitgebreide skill tree voor R&D-team investeert. Denk daarbij aan het inhuren van een meteoroloog voor betere weersvoorspellingen, technologie die waterplassen op het circuit minder invloed op je auto doet uitoefenen, en ga zo maar door. Tegelijk krijg je geld dat niet enkel voor nieuwe wagens en upgrades bruikbaar is, maar ook dient om een heel team in te huren en te onderhouden. De formule blijft met andere woorden sterk en erg verslavend.

Bekijk op YouTube

Het management van je team is bovendien diepgaander dan ooit. Naast het feit dat je de moraal en vermoeidheid van je team goed in de gaten moet houden, zijn er namelijk talloze statistieken en effecten om in de gaten te houden. Aangezien vele van die statistieken en effecten een onderlinge impact op elkaar hebben, is het management van je team eigenlijk een volledige game op zich. Goede Career-modi in racegames zijn al een paar jaar op de retour, maar samen met Codemasters' F1-games toont Kylotonn hoe het wél kan en hoe fijn diepgang kan zijn.

Natuurlijk moet je in de Career-modus ook regelmatig achter het stuur kruipen. Wat dat betreft, biedt de Career van WRC 10 nog meer variatie in events. Naast trainingevents en de effectieve nationale kampioenschappen zijn er nu ook Manufacturer Tryouts. Daarin vergroot je je reputatie bij een team door een unieke uitdaging te voltooien (bijvoorbeeld zoveel mogelijk afstand afleggen terwijl een timer aftikt). Tijdens Extreme Conditions events moet je dan weer onder extreme weersomstandigheden en met een beschadigde wagen een doel halen. Tot slot zijn er nog 'Anniversary'-uitdagingen die je in een historische context plaatsen (waarover zo dadelijk meer). Het zijn an sich geen baanbrekende ideeën, maar het feit dat je op zo goed als elke wedstrijddag een ander type event aangaat, komt variatie in de Career-modus alleen maar ten goede. Door de korte duur van de evenementen blijft het tempo doorheen je hele carrière overigens lekker hoog.

Bekijk op YouTube

Zoals gezegd komt WRC 10 vlak voor het vijftigjarig bestaan van de World Rally Championship uit, en dat betekent enkele zeer unieke events die de rijke geschiedenis van de rallysport vieren. Je krijgt een kort tekstje met wat historische duiding, foto's van de piloot en copiloot, en een iconische wagen in een uitdagend 'stage' om zelf een stukje geschiedenis te recreëren. Hoewel je in de het hoofdmenu de toegewijde sectie '50th Anniversary Mode' vindt, waarin je allee events na elkaar doorloopt, komen de races als onderdeel van de Career-mpdus het best tot hun recht. Dan zijn het immers nog maar eens een extra soort events die variatie inbouwen en ervoor zorgen dat je de Career-modus met veel plezier blijft spelen. Bovendien is het een prachtig eerbetoon voor iedereen die de rallysport een warm hart toedraagt.

Het grootste issue van de WRC-reeks blijft de wegligging. Hoewel je op gravel wel degelijk het gewicht van je wagen voelt en hoe je ermee kunt rondspelen, is dat niet het geval voor vele andere oppervlakten. Met name op tarmac voelt het rijgedrag bijvoorbeeld te simplistisch aan. De physics van de wagens in WRC 10 zijn gewoonweg niet zo genuanceerd als bijvoorbeeld bij grote concurrent Dirt Rally. Het rijden in WRC 10 is daardoor een relatief 'vlakke' ervaring, waarbij de grootste uitdaging vooral in het parcours en niet zozeer de kracht van je wagen schuilt. Toegegeven: dat is niet helemaal negatief. WRC 10 is een mooi instapje voor wie zich geprikkeld voelt door rally en de sensatie ervan wil beleven; Dirt Rally blijft immers te intimiderend voor nieuwkomers. Als je echter wat meer ervaring onder de gordel hebt en een instructie als 'Acute Hairpin, crest, don't cut' je niet afschrikt, dan mist het rijgedrag van WRC 10 diepgang en uitdaging.

WRC 10 review - De 50th Anniversary events zijn hoogtepunten.

Op vlak van content is WRC 10 dan weer wel duidelijk genereuzer dan de concurrentie. Naast de uitgebreide Career-modus en de 50th Anniversary Mode, die zoals gezegd ook op zichzelf speelbaar is, krijg je namelijk een ruime suite aan multiplayeropties. Je kunt in splitscreen spelen, online tegen elkaar racen, en je hebt de optie om online als copiloot te spelen en instructies te geven. Hoewel de uitwerking van die laatste modus wat rudimentair blijft, is het een steengoed idee dat in volgende edities verder uitgewerkt mag worden. Tot slot tackel je in de Challenges-modus nog vijftig uitdagingen die je tot het uiterste drijven en bijzonder verslavend werken. Genoeg om je zoet te houden tot WRC 11 dus.

WRC 10 viert de vijftigste verjaardag van het World Rally Championship in stijl. De Career-modus behoudt dezelfde verslavende opzet en omvat bijzonder diepgaand teammanagement. De variatie tussen events is groter dan ooit, met de 50th Anniversary events als bijzondere uitschieters. Hoewel het weggedrag van WRC 10 wat nuance blijft missen, is het tegelijk een aangename eerste ervaring voor nieuwkomers tot de rallywereld. Tot slot blijft de hoeveelheid content in WRC 10 een lichtend voorbeeld voor vele andere racegames. 's Werelds mooiste motorsport heeft al enkele fantastische racegames voortgebracht. WRC 10 mag zich nu bij dat rijtje scharen. Een geweldig jubileum.

De WRC 10 review vond plaats op de Xbox Series X.

Read this next