Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Wolfenstein 2: The New Colossus - Release, gameplay en alles wat we weten

Update met laatste nieuwe info!

Na meerdere hints en het voortijdig lekken van informatie is Wolfenstein 2: The New Colossus dan eindelijk officieel onthuld. Daarbij valt vooral het cijfer twee in de titel op. Uitgever Bethesda lijkt te willen voortborduren op het succes van Wolfenstein: The New Order en ziet dit dan ook als een nieuwe serie in de langlopende shooterreeks. Het is aan ontwikkelaar MachineGames om die wens waar te maken. Een direct vervolg betekent normaliter meer, groter en beter. De studio heeft echter andere ambities dan alleen maar meer van hetzelfde aanbieden. Wat dat precies inhoudt, zetten we voor je op een rijtje.

Wolfenstein 2 releasedatum

De Wolfenstein 2: The New Colossus release valt op 27 oktober. De shooter komt voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit.

Wolfenstein 2 verhaal en setting

Na de dood van Deathshead in Wolfenstein: The New Order blijft B.J. Blazkowicz zwaargewond achter. Hij wordt gered door de Kreisau Circle, maar ligt wel in een coma. Op het moment dat hij eindelijk ontwaakt, onthult zijn vrouw Anya dat zij zwanger is van een tweeling. Echt tijd om ervan te genieten heeft hij niet, want Frau Irene Engel en haar nazi's hebben Eva's Hammer, de geheime onderzeeër waarin hij verblijft, gevonden. De game begint hier en als speler mag je met Blazkowicz, die nog in zijn rolstoel zit, kontschoppen. Als de aanval eenmaal is afgeweerd, vertrek je naar de Verenigde Staten waar de nazi's inmiddels de dienst uitmaken. Daar probeer je een tweede Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog te ontketenen.

Volgens ontwikkelaar MachineGames is 'Wolfenstein 2 ons beste verhaal ooit'. De studio geeft aan een erg ambitieus verhaal te hebben geschreven dat door drie uur aan cinematics wordt ondersteund en gebruikmaakt van een cast bestaande uit ongeveer honderd acteurs. Overigens keert vrijwel iedereen die Wolfenstein: The New Order heeft overleefd terug om Blazkowicz te helpen bij het werven van verschillende verzetsgroepen. Overigens is Europa met opzet ingeruild voor de Verenigde Staten. MachineGames is ervan overtuigd dat wanneer je een land waar alles om vrijheid draait onder een fascistisch bewind ziet, het voor de speler een erg interessante setting is om in te verblijven.

Dat de nazi's het nu voor het zeggen hebben, zie je aan alles terug. Zo neemt het verhaal je onder andere mee naar de bekende Amerikaanse plaats Roswell. Hier hangen de muren vol met propaganda, en overal wapperen nazivlaggen. Zelfs eten, muziek, televisieprogramma's en de taal zijn naar het Duits aangepast. Hoewel hij al jaren de nazi's het leven zuur maakt, is het voor de Amerikaanse Blazkowicz een stuk persoonlijker geworden. Niet alleen is zijn thuisland hem ontnomen, hij moet ook een toekomst voor zijn ongeboren tweeling zien veilig te stellen. Ontwikkelaar MachineGames mixt wederom drama met grof geweld, net zoals hun grote inspiratiebron Quentin Tarantino dat in zijn films doet.

Lees hier Wolfenstein 2: The New Colossus combineert brutaliteit en humor op meesterlijke wijze.

Wolfenstein 2 gameplay

In essentie blijft de gameplay in Wolfenstein 2: The New Colossus hetzelfde. Je hebt nog steeds de keuze uit stealth, grof geweld of een combinatie van die twee. Het staat je vrij te wisselen en je bent niet aan een bepaalde speelstijl gebonden. Dankzij een gestroomlijnd Perk-systeem is het gemakkelijker om jouw favoriete speelstijl verder uit te bouwen. De Perks beïnvloeden niet alleen je vaardigheden, maar ook je arsenaal en uitrusting. Door bepaalde doelstellingen te halen krijg je bijvoorbeeld meer munitie of lijd je minder schade van sommige vijandige wapens. Het loont dan ook om je Perks te verbeteren en Blazkowicz nog gevaarlijker te maken.

Vijanden worden nog steeds door officieren ondersteund. Als je die ongezien ombrengt, dan kunnen ze niet langer aan de alarmbel trekken en versterking oproepen. Het is nu wel zo dat ze meerdere keren hulptroepen kunnen inschakelen. Dankzij de verbeterde AI probeert de vijand je effectiever in te sluiten waardoor het crucialer is geworden om je zo snel mogelijk van de officieren te ontdoen. Het leveldesign speelt ook slim op die ontmoetingen in door je smalle gangetjes en veel verticaliteit aan te bieden. Indien je niet oplet, ben je snel omsingeld, maar je vindt genoeg alternatieve routes en geheime gangen die je in combinatie met het Perk-systeem de ruimte geven om te experimenteren.

Als je voorzichtige tactische plan verkeerd uitpakt, dan val je direct terug op je vuurwapens om in een chaos van bloed en kogels de pittige vuurgevechten in jouw voordeel te beslechten. Je beschikt over dual-wielding, maar je bent niet langer tot dezelfde wapens beperkt en je bepaalt zelf of je in de ene hand een machinegeweer en in de andere hand een shotgun wilt hebben. Zo kun je een gedempt pistool gebruiken om stil te werk te gaan en direct met je assault rifle te schieten zodra het fout gaat, zonder eerst van wapen te wisselen. Het zijn kleine aanpassingen aan een formule die zich in het vorige deel al ruimschoots heeft bewezen.

Daarnaast is Blazkowicz' arsenaal en uitrusting uitgebreid. Voor de stealthspelers is er nu de hakbijl waarmee je nazi's op een stille doch bloederige manier uitschakelt. Liefhebbers van actie kunnen hun lol op met de Dieselkraftwerk, een granaatwerper die je van verschillende soorten munitie kunt voorzien. In de E3 2017 onthulling trailer zie je Blazkowicz de controle nemen over een Panzerhund, een grote robothond die vuur spuwt. Verder beschik je nu over het Da'at Yichud Power Suit waarmee je erg divers kunt uitpakken. Met de Ram Shackle beuk je vijanden omver en met de Battle Walker heb je ineens een aanzienlijk voordeel omdat je twee keer zo groot bent. Als kers op de taart heb je een veel gevarieerder aanbod aan vijanden, inclusief eindbazen, op wie je al je nieuwe speeltjes kunt loslaten.

Lees hier In Wolfenstein 2: The New Colossus kies je zelf je gewelddadige pad.

Wolfenstein 2 special editions en pre-order bonus

Naast de standaardversie is er voor 99,99 euro een Wolfenstein 2: The New Colossus Collector's Edition te koop. Daarin zit onder meer een actiefiguur met toebehoren van B.J. Blazkowicz die door de nazi's Terror-Billy wordt genoemd. Verder bevat de uitgave een limited edition steelbook en een poster van de superheld Blitzmensch.

Iedereen die de game vooraf bestelt, krijgt daarnaast toegang tot de exclusieve The Freedom Chronicles: Episode Zero DLC als pre-order-bonus. In de prequelmissie maak je kennis met Joseph Stallion, Jessica Valiant en Gerald Wilkins. Ook zij nemen het tegen de nazi's in de Verenigde Staten op en gebruiken daarbij verschillende wapens en vaardigheden.

Over de auteur
Johnny van Spronsen avatar

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.

Reacties