Skip to main content

Windows 11 aangekondigd

'Windows voelt als thuiskomen'.

Tijdens een livestream heeft Microsoft Windows 11 aangekondigd en heeft meerdere details over het nieuwe besturingssysteem gedeeld.

Een afzonderlijk bericht over de Windows 11 release en prijs vind je hier.

Microsoft heeft de gebruikerservaring aangepast door een aantal kleine, maar opvallende veranderingen door te voeren. Het meest opvallende is dat de Startmenuknop nu naar het midden van de taakbalk is verplaatst. Dat startmenu lijkt nu vrij van reclame, widgets en voorgestelde apps.

Deze functionaliteit is naar een losstaand venster verplaatst, wat als een glazen paneel over je scherm ligt. Daar vind je nieuws, widgets zoals weers- en verkeersinformatie en andere informatie die op jouw is gepersonaliseerd.

Windows 11 is bedoeld om naadloos tussen werkomgevingen te schakelen. Dat is vooral merkbaar op Surface-tablets, die nu dynamisch schakelen tussen touchscreeninterface, laptopmodus en docken met een extra scherm. Ook is het mogelijk om eenvoudig meerdere bureaubladen aan te maken, zodat je werk en privé makkelijker gescheiden kunt houden.

Bekijk op YouTube

Voor de game-ervaring op Windows 11 heeft Microsoft Auto HDR toegevoegd, wat momenteel ook op de Xbox Series S/X beschikbaar is. Ook kunnen games hun graphics meteen naar de videokaart sturen zonder dat de processor daar tussen moet zitten. Feitelijk betekent dat kortere laadtijden, en deze snelheid moet doorheen het gehele besturingssysteem voelbaar zijn.

Naast deze updates is ook Microsoft Teams standaard aanwezig als chatapplicatie met voice- en video-opties. Ook is de interface van de Microsoft Store geüpdatet, waardoor het nu minder rommelig oogt. Bovendien is het mogelijk om Android-applicaties direct in Windows uit te voeren.

Voor Windows 11 heb je een 64-bit processor nodig, 4 gigabyte RAM en 64 gigabyte opslagruimte.

Read this next