Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Windows 10 en gamen - Wat we tot dusver weten

Alles over de releasedatum, prijs, DirectX 12, Xbox, crossplatform gaming, HoloLens en nog veel meer.

Op 29 juli komt Windows 10 uit. De opvolger van Windows 8.1 is voor zowel huis-, tuin- en keukengebruikers als het bedrijfsleven interessant, maar brengt ook de nodige veranderingen met zich mee op het gebied van gamen. Naast de nieuwe Windows-versie lanceert ook DirectX 12 en krijgt de Xbox One een prominente positie. Daarnaast biedt Windows 10 nieuwe kansen voor crossplatform gaming en voor zowel virtual als augmented reality. Hier lees je wat we tot dusver weten.

DirectX 12

De introductie van Windows 10 gaat gepaard met die van DirectX 12. Microsoft DirectX is een verzameling van application programming interfaces (API's), die softwareprogramma's of -onderdelen beter met elkaar laten communiceren. Het bestaat onder meer uit Direct3D, DirectPlay, DirectMusic en DirectSound.

DirectX 12 is volgens Microsoft sneller, mooier en energiezuiniger dan zijn voorganger. Dat klinkt als een gepolijst PR-praatje, dus in hoeverre komt Microsoft zijn woorden na? Volgens Xbox-eindbaas Phil Spencer kun je de eerste games die DirectX 12 gebruiken pas ten vroegste aan het einde van het jaar verwachten. Tot die tijd moet je het dus nog met technische demonstraties doen.

Een van die demonstraties vindt tijdens Microsoft Build 2015 plaats. Tijdens deze jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars wordt Square Enix' tech demo met de titel Witch Chapter 0 [cry] van stal gehaald. Tijdens deze demonstratie wordt zwaar geschut ingezet: een monster-pc met maar liefst vier Nvidia GeForce Titan X videokaarten draaiend op Windows 10 en DirectX 12. Op een 8K bij 8K resolutie worden 63 miljoen polygonen per scene op het beeld getoverd. Dat is volgens Microsofts Steve Guggenheimer zes tot twaalf keer zoveel als wat met DirectX 11 kan. Het is op gamegebied weliswaar nog (verre) toekomstmuziek, maar het toont in ieder geval wel het potentieel van de nieuwe DirectX-generatie.

Bekijk op YouTube

Xbox App en crossplatform gaming

Microsoft zet in op universele apps die je op je desktop, laptop, tablet, Xbox-console en/of smartphone kunt gebruiken. Een van die applicaties in Windows 10 is de nieuwe Xbox App. Gamen moet dankzij deze app socialer worden. Met de nieuwe Game Bar maak je op eenvoudige wijze screenshots en opnames (Game DVR) van je Windows pc-games. Ook zijn je berichten, avatar en vriendenlijst beschikbaar via de Xbox App.

Een van de meest in het oog springende features is het streamen van Xbox One-games naar pc's of tablets met Windows 10. Zo is het dus mogelijk games die op de console draaien op zolder, in bed of in de tuin te spelen. Je gebruikt hiervoor de Xbox One-controller, die alleen in combinatie met een speciale adapter werkt. Voorwaarde is dat alle apparaten in verbinding met hetzelfde lokale wifi-netwerk staan.

Je hebt pc-gamers en je hebt consolegamers. Windows 10 moet moet een brug tussen beide groepen slaan. Crossplatform gaming wordt namelijk ondersteund. Een van de eerste aangekondigde games waarbij Xbox One- en pc-gamers elkaar in de multiplayermodus treffen, zijn Fable Legends en de nieuwe MOBA Gigantic. Over andere games heerst nog onduidelijkheid. Zo komen de Xbox One-games Killer Instinct en Gears of War Ultimate Edition naar de pc, maar houdt Microsoft met betrekking tot crossplatform tot nu toe zijn kaken stijf op elkaar.

Bekijk op YouTube

Oculus Rift en HoloLens

Microsoft gaat in Windows 10 diverse virtual reality-headsets ondersteunen. Het is straks mogelijk Xbox One-games naar de Oculus Rift te streamen. De Xbox One-game wordt naar een pc met Windows 10 gestreamd, waarna de pc het beeld bij de VR-bril bezorgt. Dit houdt echter niet in dat elke game ook daadwerkelijk virtual reality ondersteunt. Zo kun je bijvoorbeeld wel Forza Horizon 2 of Halo 5: Guardians naar de Oculus Rift streamen, maar zit je in een virtuele woonkamer met driedimensionaal beeld van een tweedimensionale game. Games als Eve: Valkyrie en Edge of Nowhere zijn overigens wel vollledig in 3D. Elke Oculus Rift-headset wordt geleverd met een draadloze Xbox One-controller.

Microsoft komt zelf nog met HoloLens: een augmented reality-bril die op Windows 10 draait. Terwijl je bij virtual reality volledig in een virtuele wereld wordt gezogen, krijg je met augmented reality een driedimensionale virtuele laag in de echte wereld te zien. Zo kan bijvoorbeeld de spelwereld van een game op je eettafel geprojecteerd worden. De besturing verloopt vervolgens via spraak, handbewegingen en oogbewegingen. Er zijn nog geen prijs en releasedatum bekend. Ook zijn er nog niet officieel games voor de HoloLens aangekondigd, maar Microsoft heeft tijdens de E3 2015 wel een demonstratie van Minecraft laten zien.

Bekijk op YouTube

Releasedatum en prijs

De releasedatum van Windows 10 is 29 juli 2015. Microsoft rolt de nieuwe software langzaam uit om problemen vroegtijdig te herkennen en op te lossen. Het besturingssysteem komt eerst alleen voor de pc en tablets uit; telefoons en Xbox-consoles volgen later.

Een opmerkelijke beslissing van Microsoft is dat mensen met Windows 7 of 8.1 hun versie zonder kosten naar de nieuwste Windows-uitvoering kunnen updaten. Microsoft biedt deze gratis opwaardering tot een jaar na de lancering van Windows 10 aan. Afhankelijk van de versie die je hebt, krijg je Windows 10 Home, Pro of Mobile. Over de prijzen van Windows 10 die je ná 28 juli 2016 moet betalen, heerst momenteel nog veel onduidelijkheid.

Als je Windows 7 of Windows (Phone) 8.1 in bezit hebt, zie je momenteel rechtsonder in de taakbalk een Windows-icoontje staan. Microsoft nieuwste Windows-uitvoering is via deze pop-up te reserveren en wordt automatisch gedownload zodra het beschikbaar is.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Fable Legends

Xbox One, PC

Gigantic

Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.
Reacties