Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Wii Fit

De balans zit goed.

Het is wel vaker zo dat voorname gebeurtenissen als bij wonder op hetzelfde moment plaatsvinden. Zo was in april niet enkel het langverwachte verkoopskanon Grand Theft Auto IV in de winkelrekken te vinden zijn, ook het hippe Balance Board voor de Nintendo Wii verscheen in diezelfde maand op de markt. Iedereen die het laatste jaar niet onder een steen leefde weet dat deze populaire witte plank onlosmaakbaar verbonden is aan Wii Fit , hét product dat wereldwijd door de mainstream media nu al wordt gezien als een potentiële concurrent voor sportscholen en fitnesszalen.

Het is overigens voor een groot stuk aan al die media-aandacht te danken dat Wii Fit aan het einde van de rit wel eens hogere verkoopcijfers zou kunnen halen dan Grand Theft Auto IV. Het is vooral een kwestie van hoeveel Balance Boards ontwikkelaar Nintendo zal kunnen produceren om de explosieve vraag naar Wii Fit-exemplaren bij te houden. Één ding kunnen we echter nu al met zekerheid zeggen: Wii Fit gaat groot worden, en dat verdient het ook.

Met EUR 89,99 op zak heb je genoeg geld om een glanzend witte Wii Fit-doos in huis te halen. Een pittig prijskaartje, maar naast het spel krijg je er ook het uiterst essentiële Balance Board bij. Dit stukje hardware kan het best omschreven worden als een maagdelijk witte weegschaal die opvallend robust en stevig aanvoelt. Zelfs de wat zwaardere personen onder ons kunnen zonder enig probleem plaatsnemen op het Balance Board, zolang het totale gewicht maar niet de honderdvijftig kilo overstijgt.

Eens het Balance Board ingeschakeld is en een plaats voor je televisietoestel heeft gekregen is het tijd om het spelschijfje in de Wii te stoppen. Al meteen krijg je naar goede gewoonte de mogelijkheid om je zelf ontworpen Mii-personages naar Wii Fit te importeren. Doe je dit niet, dan registreer je je als gastgebruiker. Daarna is het tijd om een Body Test te ondergaan. Nadat je eerst wat persoonlijke informatie hebt ingegeven zal het Balance Board na wat berekeningen gemaakt te hebben onverbiddelijk je BMI laten zien. Deze afkorting staat voor het voor vele mensen angstaanjagende Body Mass Index en geeft aan of je te weinig, genoeg, te veel, of veel te veel weegt.

Gelukkig is het mogelijk om je gewicht door een simpele druk op de knop te verbergen voor mogelijke ongewenste pottenkijkers (je vriendin na een weekend zwaar doorhangen in de kroeg bijvoorbeeld). Het gaat zelfs zover dat je de hoeveelheid kilo's die je dagelijks moet meesleuren door een cijfercode kunt beveiligen waardoor enkel jijzelf toegang hebt tot deze informatie. Wanneer je weet hoeveel je BMI bedraagt is het meest vervelende moment achter de rug. Wat volgt zijn enkele simpele evenwichtsoefeningen die niet meer dan een paar minuten in beslag nemen. Eens dit alles achter de rug is velt men een oordeel over hoe fit je bent en welke leeftijd daaraan verbonden is. Zo viel voor mij het vonnis dat ik zo sportief ben als een 28-jarige (terwijl mijn eigenlijke leeftijd toch een stukje lager ligt).

Deze conclusie moet je echter niet al te serieus nemen. Zo zou het best kunnen dat je Wii Fit-leeftijd de ene dag 18 jaar is, terwij je wat later opeens een 40-plusser blijkt te zijn. Dit grote verschil heeft vooral te maken met de instellingen die maakt betreffende de kledij die je op het Balance Board aanhebt. Men stelt je nog voor men je fitheidsleeftijd gaat berekenen de vraag of je zware of lichte kleren draagt. Het antwoord hierop weegt duidelijk wat te zwaar door tijdens de eindberekening, waardoor je de leeftijd die op je beeldscherm verschijnt maar best met een korrel zout kunt nemen.

De Wii Fit-leeftijd is dan ook vooral geinig wanneer je met een paar vrienden de Body Test doet en de uitkomsten kunt vergelijken. Daarnaast kun je na elke trainingssessie je leeftijd opnieuw laten berekenen waardoor je het idee krijgt progressie te maken. Om het plaatje compleet te maken mag je net zoals in Brain Training na elke dag een stempeltje op je eigen kalender plaatsen als symbolische afsluiter. Mocht dat nog niet genoeg zijn er nog grafieken die je weg richting het ideale streefgewicht weergeven.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als

Reacties