Skip to main content

Weg naar E3 2013: kleinere ontwikkelaars

Wat verwachten we van Indie ontwikkelaars en consolebouwers?

E3 2013 staat nu echt wel voor de deur. In ons drieluik over de komende editie hebben we het al gehad over de drie grootste consolebouwers, de belangrijkste games en welke wij willen zien op de beurs dit jaar. Wat rest er ons nog te zeggen? Wat we willen zien van de kleinere consolebouwers en ontwikkelaars.

Nee, dit stuk zal niet even lang zijn als vorige twee delen in onze reeks. E3 is dan ook een mekka voor grote ontwikkelaars en niet voor de kleine. Toch zal ook de Ouya getoond worden tijdens de dagen van de E3. Niet op de beursvloer, maar ervoor. Op een parkeerterrein in de buurt van de E3-beurs zullen de makers van de door Kickstarter gefinancierde console het apparaat voor het publiek open stellen. De console draait Flash spellen en kost slechts 99 dollar.

De Android-console Ouya zal niet aanwezig zijn op de beursvloer zelf.

De reden waarom de Ouya niet op de beursvloer te zien zal zijn is omdat de makers de console voor iedereen beschikbaar willen stellen. Dat is dan ook de kerngedachte achter het product. Een console van iedereen, voor iedereen en dat allemaal lekker goedkoop. Naast een hele hoop onbekende titels zullen er ook enkele indie klassiekers speelbaar zijn op het apparaat. Zo zal The Ball, een al iets oudere Indie game, vanaf release beschikbaar zijn.

Op vlak van kleinschaligere games kijken we zeker uit naar een speelbare versie van Leisure Suit Larry Reloaded. Deze game grijpt terug naar de hoogdagen van Larry. Een pervers klein ventje dat zich voortbeweegt in een point and click omgeving zoals we die ook kennen vanuit bijvoorbeeld de Sam & Max reeks van Telltale games. Deze game zal eind deze maand nog verschijnen en is een remake van het eerste Leisure Suit Larry-spel, namelijk Leisure Suit Larry In The Land of the Lounge Wizards.

De grote consolebouwers neigen de jaren later ook vaker naar een Indie aanbod. Sony investeerde ook al in veel Indie ontwikkelaars. En met resultaat! Het PSN-spel Journey werd vorig jaar door menig gamepers uitgeroepen tot game van het jaar. Ook dit jaar is de kans dus groot dat Sony enkele kleinere ontwikkelaars bij z'n persconferentie zal betrekken. Op de PS4 reveal toonden ze al footage van The Witness, een PSN-game van Jonathan Blow, de bedenker van dat andere spel, Braid. We verwachten meer te zien van dat spel en ook nog een andere titel van een kleinere ontwikkelaar. That game Company moet ook nog een nieuwe IP voorstellen en we verwachten dat dat zal gebeuren tijdens de E3-beurs.

Wat de E3 nu net allemaal met zich mee zal brengen weten we vanaf morgen. Dan gaat het grote evenement van start en weten we wat de consolebouwers, spelontwikkelaars en uitgevers allemaal voor ons in petto zullen hebben. Voor al het belangrijkste en interessantste nieuws, plus informatie over de belangrijkste persconferenties op E3 2013, ben je het beste bij Eurogamer Benelux.

Read this next