Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Weg naar E3 2013: De grote drie

Onze verwachtingen van Sony, Microsoft en Nintendo.

De weg naar de E3-beurs is een driedelige reeks waarin Eurogamer vooruitblikt naar de komende editie van E3 en de belangrijkste feiten op een rijtje zet.

De grootste gaming- en elektronicabeurs van het jaar staat weer voor de deur. E3 2013 belooft er één van onthullingen en verduidelijkingen te worden. Even tijd om onze verwachtingen en kennis op je af te laten.

Laat het vooral duidelijk zijn, deze E3-beurs draait helemaal rond de komende generatie consoles. Nintendo bracht vorig jaar al de Wii U op de markt, maar lijkt niet meer tot de grote jongens te horen als het gaat om hardcore games. Zowel Sony als Microsoft stelden het voorbije voorjaar hun nieuwe console voor, respectievelijk zijn dat natuurlijk de PlayStation 4 en de Xbox One. Momenteel lijkt Sony met de PS4 de klemtoon te leggen op games en connectiviteit tijdens het spelen. Microsoft toonde daarentegen bijna uitsluitend wat de Xbox One allemaal voor het gezin kan betekenen.

Op 20 februari stelde Sony de PS4 voor.

Het is ondertussen al een tijdje geleden. Op 20 februari stelde Sony Computer Entertainment de opvolger van de door velen geliefde PlayStation 3 voor. We kregen toen de nieuwe DualShock controller te zien die een start en een select toets armer is, maar tegelijkertijd wel een touchpad en een share-knop rijker geworden is. We kregen ook te zien welke kracht het apparaat onder de motorkap zal hebben, maar we kregen de motorkap zelf niet te zien. Er zijn veel speculaties naar hoe Sony's nieuwe console eruit zal zien. Een eerder getoonde teaster trailer beloofde een officiële onthulling van de hardware op 10 juni. Op die manier zullen de bezoekers van de E3-beurs het apparaat zelf van dichterbij kunnen bewonderen op de beursvloer.

De PlayStation 4 zal over 8GB aan RAM-geheugen beschikken. Qua hardwarematige inhoud heeft de console veel weg van een PC. Je kan de volgende PlayStation dan ook met een stevige gaming PC vergelijken. Sony moedigt multitasking aan en laat met behulp van de Gaikai streamingservice gamers hun nieuwste aankoop al spelen terwijl het volledige spel nog binnen gehaald wordt op de console. We gokken/ hopen dat we meer Gaikai gerelateerde dingen te zien zullen krijgen op Sony's persconferentie tijdens de E3-beurs in Los Angeles. Zo willen we wel eens weten hoe een gestreamde game er net uit zal zien. Zal alles even vlot lopen als wanneer het spel op je harde schijf staat, of moeten games in kwaliteit inboeten wanneer ze gestreamd worden. Al zullen we zulke dingen niet definitief te weten komen tijdens de komende E3.

Onlangs stelde Microsoft de Xbox One voor, zelfs voor fans werd de reveal gezien als een lichte teleurstelling.

Microsoft beloofde al voor de onthulling van de Xbox One op 21 mei dat er op E3 gefocust zal worden op games. Gelukkig maar, want wat we reeds zagen was nog niet overtuigend genoeg. De nieuwe Xbox wordt namelijk vooral weergegeven als multimedia centrum in je woonkamer. Microsoft belooft dat z'n nieuwste console dingen uit je televisietoestel zal halen die je voorheen zo goed als onmogelijk achtte. Qua rekenkracht heeft de nieuwe Xbox ongeveer dezelfde eigenschappen van de PlayStation 4. Wel zullen er twee besturingssystemen terug te vinden zijn op de console. Eén voor wanneer je gamet en één voor wanneer je de andere apps en andere features van de console zal gebruiken. Hierdoor zou het multitasken op de console heel aangenaam moeten worden.

Ook werd de nieuwe Kinect voorgesteld, de Kinect One. Deze zal bij de console zitten en je Xbox zal niet werken zonder dat het apparaat aangesloten is aan deze motion sensor controller. De grootste commentaar die Microsoft al kreeg op de opvolger van de eerste Kinect is dat de camera constant aan staat en je gegevens naar Microsoft doorspeelt wanneer je jouw Xbox One gebruikt. De kans dat Microsoft tijdens de komende E3-beurs z'n misstap tegenover de fans recht zal zetten door aan te kondigen dat de Kinect ook uit kan staan, is heel klein. Wat we ongetwijfeld wel kunnen verwachten zijn games die je met je Kinect controller zal kunnen spelen.

Want zoals we al eerder aanhaalden, de persconferentie van Microsoft zal om de games draaien. En games zullen er getoond worden! Het bedrijf kondigde eerder al aan dat er 15(!) games bij release exclusief op de Xbox One zullen verschijnen. Acht van die exclusives zijn nieuwe franchises. De enige release titles die we reeds zagen zijn Forza Motorsport 5, Quantum Break en Call of Duty: Ghost en enkele sportgames vanuit de EA Sports stal. Van Forza Motorsport 5 zijn we zeker dat de game een exclusive zal worden, Quantum Break wordt gemaakt door dezelfde makers als Alan Wake wat ook een Xbox exclusive was (tot de game later geport werd naar de PC). Call of Duty: Ghost is ook al bevestigd voor andere platformen waardonder de PS4. De games van EA Sports verschijnen ook op alle andere platformen.

Nintendo wou met de Wii U terug hardcore gamers aanspreken.

Als we het over de drie grootste persconferenties willen hebben moeten we er ook even Nintendo bij halen. De Wii U die ze vorig jaar op de E3-beurs geheel voorstelden is momenteel al een hele poos op de markt en verkoopt ondermaats. Het zal dus voor de komende E3-beurs zijn om iedereen warm te maken voor hun nieuwste console. Dit is het eerste jaar waarop zowel de Nintendo 3DS en de Wii U op de markt zijn. Verwacht je dus aan de overload aan exclusieve games die allemaal de Nintendo stijl en stempel met zich mee zullen dragen. Ondanks dat de Wii U zich ook tot hardcore gamers richt, gokken we dat het bedrijf naar goede gewoonte partygames als Wii Sports voor zal laten gaan. De vraag is of Nintendo de achtervolging op Sony en Microsoft in zal zetten door met enkele verrassingen uit de hoek te komen, of gewoon weer z'n eigen weg inslaat en de Nintendo feel zal versterken.

Daarmee kunnen we dit eerste deel van onze E3-reeks afsluiten. Hou zeker Eurogamer Benelux in de gaten, want in het volgende keer gaat het helemaal over de games gaan die we waarschijnlijk op de komende editie van de beurs te zien zullen krijgen.

Over de auteur
Lazlo Cootmans avatar

Lazlo Cootmans

Redacteur

Student journalistiek die zich vooral met videogames bezighoudt. Ondanks dat hij niks tegen andere platformen heeft, speelt hij vooral games op z'n PlayStation of pc. Wanneer hij niet aan het gamen is of schrijft voor Eurogamer, schrijft hij verhalen of maakt hij muziek met z'n gitaar.

Reacties