Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

WD_Black interview: maakt de officiële PS5-licentie het verschil?

Over de ‘SN850 NVMe SSD for PS5’ en meer.

Hardwarefabrikant Western Digital is gespecialiseerd in opslagmogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een harde schijf of een SSD (solid-state drive), het bedrijf heeft een ruim aanbod aan producten. Sinds 2019 heeft het bovendien het submerk WD_Black dat specifiek focust op gaming, waarvan de lancering zelfs tijdens Gamescom 2019 plaatsvond! Geen beter moment dus dan Gamescom 2022 om met senior productmarketingmanager Ruben Dennenwaldt te spreken.

Het was onmogelijk om het gesprek niét te beginnen met de ‘WD_Black SN850 NVMe SSD for PS5’. Deze recente SSD is een heuse blikvanger in de catalogus van WD_Black aangezien het de eerste officiële gelicentieerde SSD voor de PlayStation 5 is - beschikbaar in 1TB of 2TB. Ervaart Western Digital dit als een grote overwinning? Concurrerende merken hebben immers nog geen alternatief. “Dit is bovenal een grote overwinning voor consumenten,” nuanceert Ruben. “Vroeger kochten consumenten soms SSD’s in de veronderstelling dat die compatibel zouden zijn met de PlayStation 5. Dat was zeker niet altijd het geval. Via deze officiële licentie die ook op de doos staat, helpen we die onzekerheid nu weg.”

Bekijk op YouTube

En hoe vlot ging het ontwikkelingsproces en de communicatie met Sony? “Het was een redelijk lang proces,” zegt Ruben. “Uiteraard moet je voldoen aan veel technische eisen. Een belangrijke daarbij was ‘thermal management’, dus het onder controle houden van de interne temperatuur. Door de constante overdracht van gegevens zorgen SSD’s namelijk voor een opbouw van hitte”, zo legt Ruben uit. “Daarom was het essentieel dat onze SSD een ingebouwde ‘heatsink’ heeft.”

Toch wil Ruben niet te veel nadruk leggen op de samenwerking met Sony. “Voor ons is het één van vele mijlpalen voor WD_Black,” zegt Ruben. Hij benadrukt immers dat het bedrijf ook producten heeft ontwikkeld in samenwerking met andere bedrijven en merken. Zo zijn er de WD_Black Apex Legends 128GB SanDisk microSDXC, en een reeks WD_Black producten met een Call of Duty-tintje. “Over het volgende partnerschap kunnen we voorlopig nog niks kwijt,” zo lacht Ruben.

De WD_Black SN850 NVMe SSD for PS5

Bovendien heeft WD_Black ook producten voor andere consoles. Het ontwikkelingsproces voor PlayStation en Xbox is immers niet zo verschillend. En hoe zit het met de Nintendo Switch? Is Western Digital soms niet gefrustreerd dat het met relatief verouderde technologie moet werken? De Switch is immers beperkt tot het gebruik van Micro SD-kaarten. “Nee, niet per se”, zegt Ruben. “Micro SD is een technologie die reeds lang bestaat en eenvoudig is, maar het wordt tegelijk ook gebruikt in de beste smartphones van het moment. Bovendien gebruikt de nieuwe Steam Deck ook Micro SD. Meer dan genoeg ruimte voor innovatie dus.”

Over innovatie gesproken: vanaf nu kun je voor WD_Black-producten op pc van de nieuwe ‘WD_Black Dashboard’ software gebruik maken. Deze is gebaseerd op bestaande software van SanDisk (een dochterbedrijf van Western Digital), zodat de software naar eigen zeggen geen kinderziektes meer zou mogen hebben. In de WD_Black Dashboard kun je bijvoorbeeld de RGB-belichting van producten aanpassen en zelfs een Game Mode activeren. Ruben claimt dat dit ook nuttig kan zijn voor contentcreators, aangezien zij bijna constant het uiterste van hun SSD vergen.

Promoshot van de WD_Black SN850 NVMe SSD for PS5

Hoe zit het met de traditionele harde schijven? Zijn ze dood nu SSD’s zo populair worden? “Nee, zeker niet! We hebben bijvoorbeeld net een nieuw type harde schijf gelanceerd met een gigantische capaciteit die bedoeld is om datacenters over de hele wereld te helpen”, zegt Ruben. “Door de digitale revolutie gebruiken we immers allemaal veel meer data, maar als consument merk jij daar vaak niks van omdat het via datacenters gaat. De harde schijf is dus zeker niet dood.”

Hoe ziet de toekomst voor WD_Black eruit? Zijn er belangrijke kansen die aan de horizon lonken? “Digitale aankopen zijn min of meer de standaard geworden voor gaming”, zo zegt Ruben. “Daardoor is er een duidelijke nood aan opslagcapaciteit voor gamers. En ook abonnementsdiensten als Game Pass en de verschillende Tiers van PlayStation Plus zorgen ervoor dat je veel games tegelijk wil installeren. En buiten gaming bieden elektrische en autonome voertuigen ongelofelijk veel groeipotentieel”, zo knipoogt Ruben. Op naar de volgende drie jaar WD_Black.

Read this next