Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Western Digital WD_Black SN850 SSD review - Snel, sneller, SN850

Speedy Gonzalez.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De WD_Black SN850 is met voorsprong de snelste SSD van het moment. Met deze snelheidsduivel zit je voor jaren goed.

In deze WD_Black SN850 SSD review onderzoekt Michiel hoe de nieuwste PCIe 4.0-SSD van Western Digital de vergelijking met de concurrentie doorstaat. Probleemloos, zo blijkt.

Sinds de release van de PlayStation 5 en Xbox Series X/S kunnen ook consolegamers de enorme kracht van een NVMe-SSD ervaren. Lange, frustrerende laadtijden zijn nog slechts een relict uit een ver verleden terwijl functionaliteiten zoals Quick Resume de nieuwe standaard worden. Pc-gamers lachen bij het lezen van dit alles ongetwijfeld in hun vuistje, want voor hen zijn NVMe-SSD's al veel langer de norm. Sterker nog, de afgelopen maanden hebben verschillende ontwikkelaars nieuwe SSD's op de markt gebracht met snelheden die de SSD's van de PlayStation 5 en Xbox Series X/S doen verbleken. Eind vorig jaar leek het er even op dat de Samsung 980 Pro de nieuwe snelheidskoning zou worden, maar Western Digital levert met de WD_Black SN850 een nog indrukwekkender eindresultaat. Het prijskaartje is niet min, maar in ruil daarvoor krijg je wel de snelst mogelijke SSD van het moment.

Voor wie niet vertrouwd is met NVMe-SSD's: terwijl oudere SSD's met behulp van een SATA-aansluiting connecteren, installeer je een NVMe-SSD rechtstreeks op je moederbord. De WD_Black SN850 maakt daarvoor gebruik van de nog relatief recente PCIe 4.0-standaard. Als je een iets ouder moederbord hebt, kun je de SSD ook in een ander PCIe-slot installeren, maar dan kun je de fenomenale snelheden van de WD_Black SN850 niet optimaal benutten.

De WD_Black SN850 die wij aan de tand mochten voelen, bevat 1 TB vrije schijfruimte en een koelelement. Voor die variant belooft Western Digital leessnelheden tot 7000 MB/s en schrijfsnelheden tot 5300 MB/s. Uit testen in CrystalDIskMark blijkt al snel dat de SSD die snelheden ook probleemloos haalt. Daarmee doet de WD_Black SN850 nog een tikkeltje beter dan de Samsung 980 Pro. De andere concurrenten staan zelfs niet op de foto.

Eind vorig jaar bracht Western Digital al een versie van de WD_Black SN850 uit zonder koelelement. Die uitgave baarde sommige gebruikers nog zorgen door de soms hoge temperaturen. Bij de nieuwe editie is dat probleem echter helemaal van de baan. Onder normale omstandigheden schommelt de temperatuur rond de 55 graden, en zelfs in extreme omstandigheden wordt de grens van 70 graden zelden of nooit overschreden. Het koelelement is bovendien voorzien van RGB zodat je de verlichting van je nieuwe SSD helemaal in lijn met je andere hardware kunt brengen.

WD_Black SN850 SSD review - Door het koelelement ligt de temperatuur meestal rond een geruststellende 55 graden.

Dat laatste doe je met behulp van het Western Digital Dashboard. Naast het instellen van de RGB-verlichting en het downloaden van de nieuwste firmware krijg je in dat dashboard ook een handig overzicht van de prestaties en temperatuur van je SSD. Ook de resterende levensduur van je WD_Black SN850 is daarin te zien. Western Digital belooft immers 600 TB aan lifetime writes, waardoor je dus jaren verder kunt. De Western Digital Dashboard is in elk geval een nuttige en handige tool om het meest uit je SN850 te halen.

De belangrijkste vraag is uiteraard welke impact de duizelingwekkende snelheid van de WD_Black SN850 heeft voor gamers. Momenteel is die nog vrij beperkt. De omschakeling van een SATA-SSD of een iets tragere NVMe-SSD naar deze snelheidsduivel heeft immers een veel kleinere impact op laadtijden dan de overstap van een klassieke HDD naar eender welke SSD. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de WD_Black SN850, maar wel met het feit dat de ondersteunende API-technologie voor pc-games op dit moment gewoonweg niet in staat is om optimaal gebruik te maken van de enorme snelheden van moderne SSD's. Daar komt later dit jaar echter verandering is wanneer Microsoft zijn DirectStorage-API voor de pc beschikbaar stelt. Die API wordt momenteel al gebruikt in de Xbox Series X/S en maakt een functionaliteit zoals Quick Resume mogelijk, waardoor je razendsnel tussen verschillende games wisselt. Het is dus een kwestie van tijd alvorens je het volledige potentieel van deze SSD kunt benutten.

Western Digital levert opnieuw een indrukwekkend staaltje innovatieve hardware. De prijs van de WD_Black SN850 is niet min (de adviesprijs voor de 1 TB-versie met koelelement bedraagt momenteel € 298,99 op de website van Western Digital), maar in ruil daarvoor krijg je wel de snelste SSD van het moment. In games kun je die snelheid momenteel nog niet optimaal benutten, maar daar kan Western Digital niets aan doen. Van zodra Microsoft DirectStorage later dit jaar beschikbaar is, zit je met deze snelheidsduivel echter voor jaren goed.

Je kunt de 500 GB-versie van de Western Digital WD_Black SN850 SSD met Heatsink kopen op Bol.com.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties