Skip to main content

WD_BLACK D10 Game Drive voor Xbox One review - Nooit meer games schrappen

Size matters.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De WD_BLACK D10 voor Xbox One 12 TB is gebruiksvriendelijk, mooi vormgegeven en blinkt uit in opslagruimte en snelheden.

De WD_BLACK D10 Game Drive voor Xbox One review van Carl kijkt of de grote opslagcapaciteit van deze hard drive meer dan een promostunt is.

Nu Call of Duty: Modern Warfare records breekt met de omvang van zijn patches, kun je er niet langer omheen: er ontbreekt plaats op je PlayStation 4 of Xbox One om meerdere blockbusters tegelijk op te slaan. Welke game ga je schrappen om die laatste paar gigabytes vrij te maken? Het is ondertussen een vast vraagstuk geworden in vele huishoudens. Extra opslagcapaciteit via een externe harde schijf biedt echter soelaas. Nadat Seagate de markt enkele jaren domineerde, komt Western Digital nu met de WD_BLACK D10 voor Xbox One op de proppen. Die hard drive heeft maar liefst een opslagcapaciteit van 12 terabytes. Weet Western Digital het dure prijskaartje te verantwoorden? Het antwoord is volmondig ja.

Hardware staat of valt met gebruiksgemak en daar blinkt de WD_BLACK D10 in uit. In twee eenvoudige stappen krijg je de hard drive namelijk aan de praat: verbinding met het stroomnetwerk en je Xbox One, en een zeer korte formattering van minder dan een minuut. Daarna is de WD_BLACK D10 volledig klaar voor gebruik. Belangrijk om daarbij op te merken is dat deze harde schijf enkel compatibel is met Xbox One. Het beheer van de opslagruimte vindt na formattering volledig plaats via de interface van de Xbox One, waardoor je geen laptop bij de hand hoeft te houden om te klooien met settings. Alles werkt intuïtief en onmiddellijk, perfect zoals het hoort.

WD_BLACK D10 Game Drive voor Xbox One review - Aantrekkelijk, industrieel design.

Ook op het vlak van design scoort de WD_BLACK D10 erg goed. Met zijn industriële, geribbelde ontwerp en de helwitte letters op het zwarte oppervlak ziet de hard drive er modern en aantrekkelijk uit. Bovendien heeft de D10 het formaat van een 3,5 inch desktop drive, waardoor je niet veel plaats op je tv-meubel moet reserveren om het apparaat een plekje te geven. Zowat het enige echte nadeel is dat je deze hard drive niet enkel verbonden moet houden met je Xbox One, maar ook met het stroomnetwerk. Dat betekent weer twee extra kabels in je huiskamer. Het is echter een zeer klein euvel voor een hard drive die voorts perfect in een moderne woonst past.

WD_BLACK D10 Game Drive voor Xbox One review - Western Digital heeft ondertussen een ruim gamma aan kwaliteitsvolle harde schijven uitgebouwd.

Wat betreft opslagruimte is de WD_BLACK D10 een echte eyecatcher. Fabrikant Western Digital promoot immers 12 terabytes aan opslagruimte. Na formattering blijkt echter wel dat de werkelijke beschikbare capaciteit 10,9 TB is. Minder dan beloofd dus, maar weliswaar nog steeds een waanzinnige omvang waarop je makkelijk dozijnen games installeert. Die Installaties gaan ook snel, want de lees- en schrijfsnelheden van de hard drive zijn uitstekend. Tests tonen een snelheid van 244 MB/s, wat ongeveer 70 MB/s sneller is dan de producten van grote concurrent Seagate. De combinatie van enorme opslagcapaciteit en hoge snelheden zorgt ervoor dat je snel en makkelijk een plekje vindt voor al je games.

De WD_BLACK D10 voor Xbox One 12 TB is kortom een uitstekende hard drive. Het gebruiksgemak verdient alle lof, met een zeer kort installatieproces en erg intuïtief gebruik. Qua design en omvang hoef je je eveneens niet te schamen om deze hard drive op je tv-meubel te zetten. Tot slot zorgen de massieve opslagcapaciteit en snelle lees- en schrijfsnelheden ervoor dat je altijd je favoriete games op stand-by hebt staan. Nooit meer games schrappen, is dat geen mooi vooruitzicht?

De WD_BLACK D10 Game Drive review vond plaats op een Xbox One X. Deze harde schijf is enkel met Xbox One compatibel.

Read this next