Skip to main content

Watch Dogs 2 hackt je vrije tijd

Hands-on preview in Frisco.

In Watch Dogs 2 kun je tijdens de eerste missie in je onderbroek rondrijden op een roze scooter. Het zet meteen de toon voor deze sequel. In tegenstelling tot het grauwe eerste deel wil de opvolger je vooral overdonderen met plezier. Grombeer Aiden Pearce is ingeruild voor nonchalante hipster Marcus Holloway en de grijze stad Chicago ruimt plaats voor het zonovergoten San Francisco. Maar er ligt meer in het verschiet dan simpelweg een verandering van personages en locaties.

Ubisoft zet namelijk zwaar in op de feel van de game. Geen eindeloze rijen brave voorbijgangers meer. Een korte wandeling langs de Marina volstaat al om dat te zien. San Francisco bruist van het leven, met tientallen personages die aan de telefoon praten, een kop koffie drinken op een terrasje en op een bepaald moment zag ik zelfs een dame die met een koevoet aan de deur van een jeep aan het morrelen was.. Begeef je je 's nachts buiten de stad en beklim je een heuvel, dan wacht je een onvoorstelbaar schouwspel. De enorme stad die voor je uitgestrekt ligt, bulkt van de mogelijkheden om je te amuseren.

Bekijk op YouTube

Watch Dogs 2 neemt zichzelf vooral minder serieus dan zijn voorganger. Dat merk je niet alleen aan de lossere, meer relaxte wereld, maar ook aan het verhaal. Zoals gezegd stap je hier in de schoenen van de gretige hacker Marcus Holloway. Hij is geen getormenteerde ziel met een donker achtergrondverhaal, maar een jonge knaap die ervan houdt om chaos te scheppen en een middelvinger naar de gevestigde orde op te steken.

Je maakt mee hoe Marcus door hackersgroepering Dedsec gerekruteerd wordt en volgt tijdens het verhaal hoe de groep langzaam maar zeker de ijzeren greep van de veiligheidsorganisatie Blume en het establishment op de stad loswrikt. Dedsec is een anarchistische groep en de leden vallen vooral op door hun excentrieke uiterlijk en gedrag. Wrench steelt daarbij de show, met een masker dat in verschillende emoticons verandert. Stuk voor stuk reiken je kompanen ideeën aan om Blume te verzwakken door een diverse reeks missies.

In de missie Haum Sweet Home moet je bijvoorbeeld een nieuwe chip bemachtigen om nieuwe encrypties te kunnen kraken. Je komt toe bij een pand waar een elektronische deur de weg verspert. Met het remote controlled autootje Jumper open je een ventilatierooster, rijd je erdoor en hack je een paneel dat de deur doet openschuiven. Een tel later sta je als Marcus boven een computer om de beveiliging te hacken.

Alle elektronische objecten in de buurt zie je dankzij Net Hack. Dat is min of meer de Eagle Vision van de Watch Dogs-reeks. Hacken is dan ook je hoofdbezigheid doorheen de game, maar met de variatie binnen de missies zit het voorlopig wel snor. Het valt vooral op dat de game veel humoristischer is dan zijn voorganger. In A High Price To Pay moet je bijvoorbeeld een miljonair bedotten die 'de prijs van leukemie-medicatie de hoogte in heeft gestuwd.' Het is een satirische vuistslag aan CEO-baas Marthin Shkreli en diens praktijken, waardoor de humor zelfs in de buurt van de Grand Theft Auto-reeks komt.

Niet enkel qua humor flirt de sequel met realisme. Ook qua rijgedrag is de arcadestijl van het origineel overboord gegooid en vervangen door een realistischere wegligging. Daarbij valt ook het indrukwekkende schademodel op. Bumpers hangen losjes te bungelen en tientallen brokstukken vliegen in het rond als je tegen een vijandelijk voertuig crasht. Want ja, ook achtervolgingen zijn weer belangrijk in deze sequel. Nog steeds manipuleer je met een druk op de knop verkeerslichten of stoompijpen om je tegenstanders in het decor te sturen. Want ook al ben je dit keer meer een speelvogel dan een wraakengel, gewapende tegenstand kom je toch tegen.

Zodra je vuurwapens ter hand neemt, dan valt op dat Watch Dogs 2 trager speelt dan zijn voorganger. Wapens hebben meer kick en tegenstanders zijn dit keer veel dodelijker. Meer dan tevoren word je gedwongen om de omgeving ten volste te gebruiken. Je laat onder andere elektrische transformatoren ontploffen en containers op nietsvermoedende tegenstanders vallen. Ook de vele gadgets die je craft zoals IED's en afleidende apparaten voegen een extra laag diepgang toe.

Watch Dogs 2 gaat voor een andere aanpak dan zijn voorganger. De focus ligt hier op fun: San Francisco is jouw speeltuin en het verhaal staat daar helemaal in het teken van. De zonovergoten omgeving en de chaos van Dedsec beloven een veel lossere en leukere ervaring dan het origineel. Of Watch Dogs 2 uiteindelijk al je vrije tijd zal hacken, kom je binnenkort te weten.

Watch Dogs 2 is vanaf 15 november verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Read this next