Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Wat te doen na het verslaan van de Elite Four in Pokémon X en Y?

Het spel begint nog maar pas!

Dus, je hebt de Elite Four verslagen. Goed gedaan hoor. Maar wat nu? Ben je echt al klaar met de game? Kun je jezelf naar alle eerlijkheid en geweten een Pokémon-meester noemen? Je hebt het hoofdverhaal uitgespeeld en de grootste uitdaging overwonnen. Wat is er nog te doen? In deze guide helpt Eurogamer Benelux je nog tientallen uren te verblijven in de nieuwe Kalos-regio. Dit is wat je zoal kan proberen nadat je de Elite Four naar huis hebt gestuurd.

Probeer een 'Locke uitdaging

Door jezelf specifieke regels op te leggen, speel je Pokemon X en Y op een hele nieuwe manier. Daarvoor is het wel de bedoeling dat je een nieuwe game start. De populairste en meest bekende uitdaging is die van 4chan-poster Nuzlocke. In de moeilijke 'Nuzlocke Challenge' houd je je aan de volgende regels: je vangt enkel de eerste Pokémon die je op een route tegenkomt, je geeft ze allemaal een naam en zodra ze sterven in een gevecht, laat je ze voor altijd vrij. Het idee erachter is dat je een sterkere band opbouwt met de Pokémon in je team of juist Pokémon gaat waarderen (of haten) die je normaal gesproken nooit in je team zou stoppen. Oh, en het maakt de game ook retemoeilijk.

Is Nuzlocke te hardcore voor je, dan zijn er nog andere uitdagingen die misschien beter in je straatje passen. Deze zijn in de loop der jaren verzonnen door allerlei Pokémon-spelers van over de hele wereld. Je bent dus niet de enige die gek genoeg is om ze aan te gaan!

  • Wedlocke Challenge

Dezelfde regels gelden als bij de uitdaging van Nuzlocke maar dit keer bestaat je team uit drie Pokémon van beide genders. Iedere Pokémon wordt gepaard met dezelfde Pokémon van het andere geslacht, en kan alleen zij aan zij vechten met zijn of haar geliefde. Als de ene sterft, dan is het ook einde oefening voor de andere.

  • Scramble Challenge

Voor deze uitdaging heb je vrienden nodig die ook Pokémon spelen, of anders mensen die je online vindt. Het idee van de Scramble uitdaging is dat andere mensen voor jou kiezen welke Pokémon je mag gebruiken. Jep, maak je borst maar vast nat voor een team vol Bidoofs en Magikarps.

  • Monotype Challenge

Wilde je altijd al zelf een Gym Leader zijn? Met deze uitdaging kun je net doen alsof. Zoals de naam van Monotype al doet vermoeden, kies je één Pokémontype (bijvoorbeeld gras of vuur) en blijf je daarbij tot het bittere einde. Pokémon die bestaan uit twee types zijn gelukkig wel toegestaan.

  • Solo Challenge

Deze uitdaging spreekt bijna voor zich. Kun je heel Pokémon X en Y uitspelen met slechts een enkele Pokémon in je team? Echt? Zeker weten? Bewijs het dan maar!

  • Catchless Challenge

De Catchless uitdaging gaat in tegen het puurste spelprincipe van Pokémon: dit keer mag je ze niet allemaal vangen. Eigenlijk mag je helemaal geen enkele Pokémon vangen. Enkel de Pokémon die je krijgt, zoals je starter, mogen deel uitmaken van je team. Je mag verder niet ruilen, niet kopen en dus echt, niet, vangen.

  • Character Challenge

In deze uitdaging doe je net alsof je een karakter bent uit de Pokémonreeks, bijvoorbeeld Ash Ketchum. Je gebruikt dan alleen de Pokémon die dat personage in de game/anime/manga zelf gebruikt. Niets meer en niets minder.

  • Moveset Challenge

De Moveset Challenge doet denken aan de Scramble Challenge. Het verschil? Dit keer mag je zelf je Pokémon kiezen, maar kiezen andere mensen de moves die je ze mag aanleren.

Vang ze allemaal!

Klinkt logisch, toch? Al sinds het beging is de slagzin van Pokémon 'Gotta catch 'em all!' Maar vraag jezelf eens af: hoe vaak heb je ze daadwerkelijk allemaal gevangen? De tijden dat je met 151 Pokémon op zak de koning was, zijn sowieso voorbij. Hoeveel zijn het er ondertussen? 300? 400? Als je toch klaar bent met de game, waarom probeer je ze dan niet eens allemaal te vangen? Het zijn er ten slotte maar 718 in totaal. Oh.

Vind alle Mega Evolutions

Mega Evolutions zijn nieuw in Pokémon X en Y, dus waarom probeer je ze niet eens allemaal uit? Waarschijnlijk omdat het veel tijd kost. Voor een mega-evolutie heb je de corresponderende Mega Stones nodig, die niet gemakkelijk zijn te vinden. In totaal zijn er 28 Mega Evolutions te vinden. Als je hart niet sneller gaat kloppen van de woordcombinatie 'Mega Gyarados,' dan speel je waarschijnlijk de verkeerde game.

Start een Vivillion-verzameling

Niets brengt je dichterbij de essentie van Pokémon dan het verzamelen van alle verschillende soorten Vivillion. Het patroon op de vleugels van deze gekleurde vlinder-Pokémon hangt af van het land of de regio waarin je hem vangt. Om je collectie compleet te maken, dien je dus te ruilen met trainers uit andere landen. Vind jij ze alle achttien?

Zorg dat Wonder Trade de moeite waard wordt

Okay, Wonder Trade is in theorie een leuk idee. Je ruilt een met een willekeurige online trainer een willekeurige Pokémon. Je kan dus voor aangename verrassingen komen te staan, je zal immers maar een legendarische Pokémon in je inbox vinden! Maar niemand die zijn sterke, unieke Pokémon opstuurt zolang het risico bestaat dat ze er een Rattata of Bidoof voor terugkrijgen, zoals nu wel vaak gebeurd. Je weet wat ze zeggen: een betere wereld begint bij jezelf, dus stop vooral de coolste Pokémon in de Wonder Trade. Natuurlijk, het risico dat je er troep voor terugkrijgt is groot. Maar je hebt een andere trainer heel erg blij gemaakt met een stoere Vaporeon, en dat is ook wat waard!

Ontdek het verhaal achter de Looker Detective Agency

Looker Detective Agency is een sidequest die je pas kan starten wanneer je de Elite Four hebt verslagen. Zodra je de zege in ontvangst hebt genomen keer je terug naar Lumiose City, waar de game verder de draad oppakt. Deze extra opdracht is niet bijzonder lang maar toch zeker interessant genoeg om tot het einde uit te zitten.

Jaag op shiny Pokémon

Voor de mensen met engelengeduld is er de jacht op shiny Pokémon. Ze zijn in niets beter dan gewone Pokémon, maar hun glanslaagje maakt ze perfect om je tegenstanders de ogen mee uit te steken. Hoeveel geduld je er voor nodig hebt? De kans dat je een shiny Pokémon in het wild tegenkomt is 1 op de 8192. Er zijn wel methodes waarbij je meer geluk hebt. Daarover in een latere guide meer!

Ontketen het perfecte Pokémonteam

De Elite Four verslaan is één ding, maar de echte uitdaging in Pokémon X en Y vind je zodra je het opneemt tegen menselijke tegenstanders. Dat kan zowel offline met vrienden als online tegen willekeurige trainers van over de hele wereld. Daar zit ook een bepaald verrassingselement in, je weet immers nooit wie of wat je tegenover je krijgt. Houd er rekening mee dat Pokémon online wordt bevolkt door de meest fanatieke spelers, dus met een standaard Pikachu kom je waarschijnlijk niet ver. Om echt bestand te zijn tegen online tegenspelers broed je Pokémon zo dat ze een ideale moveset krijgen, waarmee je de tegenstander helemaal van de sokken blaast. De overwinning schuilt in het onverwachte.

Ga het gevecht aan in de Battle Chateau Royale

De Battle Chateau Royale is een toren op Route 7. Hier kom je voor maar één ding: vechten. Je verdient er titels mee, maar ook veel geld en experience points. Je neemt het op hierbij op tegen nieuwe en reeds bekende trainers. Hoe hoger je stijgt in rang, hoe meer toegang je krijgt tot zogenaamde Writs. Hiermee pas je onder andere de moeilijkheidsgraad van de gevechten aan. Uiteindelijk verdien je daardoor ook meer aan het einde van het gevecht. Perfect om je team sterker te maken, dus.

Verdere uitdagingen

Zo, nu ben je al aardig op weg geholpen. Nog niet genoeg gehad? Okay, heb je al...

... je trainer voorzien van de laatste mode?
... alle elite kleding vrijgespeeld in de boetiek van Lumiose City?
... alle kapsels voor de Pokémon Furfrou ontdekt?
... je Power Ring geüpgraded? Meegedaan aan een Sky Battle? Ben je al op bezoek geweest bij de safari van een vriend? Alle antwoorden van de quizmaster gevonden? Er is nog genoeg te ontdekken in Pokémon X en Y na het verslaan van de Elite Four... je hoeft het enkel maar te vinden!

Lees zeker ook de Pokémon X en Y review van onze Pokémonmeester Niels Jani!

Met dank aan onze zustersite USGamer.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Pokémon X and Y

Video Game

Related topics
Over de auteur
Reacties