Skip to main content

Wat is er nieuw in Dark Souls II: Scholar of the First Sin?

De belangrijkste aanpassingen op een rij.

Dark Souls II: Scholar of the First Sin is een heruitgave van Dark Souls II voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Maar PlayStation 3- en Xbox 360-spelers worden niet in de kou achtergelaten en hebben inmiddels door een patch al gratis nieuwe gameplay-elementen ontvangen.

Wat is er nu precies nieuw in Scholar of the First Sin? Een hoop. Maar dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Alleen op pc, PlayStation 4 en Xbox One


1080p/60fps/DX11

De PlayStation 4-versie van Dark Souls II: Scholar of the First Sin draait op een 1080p-resolutie met 60 frames per seconde. Van de Xbox One-versie is dat nog niet zeker. Het is in ieder geval een flinke stap vooruit ten opzichte van de versies voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Deze haalden geregeld de 30 frames per seconde niet, waardoor het beeld vaak schokte. Om dat stabieler te maken, moest From Software zaken als dynamische schaduwen flink terugschroeven. Op de huidige generaties consoles en de pc draait Dark Souls II dus een stuk soepeler. De pc-versie maakt daarbij voor het eerst gebruik van DirectX 11.

Meer spelers in je team

In het originele Dark Souls II kun je met twee andere spelers een team vormen, om bijvoorbeeld samen bazen te verslaan. In Scholar of the First Sin kun je vijf spelers uitnodigen, zodat je in een team van zes speelt. Wordt de game daar niet veel makkelijker van? Niet per se, want de hitpoints van de eindbaas gaat omhoog naargelang er meer spelers meedoen. Het gevecht duurt dan veel langer en de kans dat je dodelijk wordt geraakt is veel groter.

Vijanden op nieuwe plaatsen

From Software heeft de vijanden op andere plaatsen gezet dan je ze verwacht. Plekken die je voorheen als veilig zag, zijn dat mogelijk niet langer. Daardoor moet je een nieuwe strategie aanmeten en blijft de game fris, ook als je hem als eens hebt uitgespeeld op de PlayStation 3 en Xbox 360. De kunstmatige intelligentie (AI) is tevens verbeterd en vijanden blijven je langer achtervolgen. Daarbij is The Forlorn helemaal nieuw; een tegenstander die wanneer hij wil in je game spawnt. Daar zijn nieuwe beloningen aan verbonden.

Inclusief DLC

De drie uitbreidingen Crown of the Sunken King, Crown of the Old Iron King en Crown of the Ivory King zitten standaard inbegrepen bij de Scholar of the First Sin-edition, overigens ook wanneer je deze editie koopt voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Heb je de 'kale' versie van Dark Souls II, dan zijn ze ook los te koop (bijvoorbeeld via de Season Pass). De DLC voegt nieuwe gebieden toe met nieuwe vijanden, eindbazen, wapens en andere beloningen.

Bekijk op YouTube

Ook op de pc, PlayStation 3 en Xbox 360 dankzij patch 1.10

De volgende aanpassingen maken onderdeel uit van Scholar of the First Sin, maar zijn ook al doorgevoerd als gratis patch voor de standaard pc, PlayStation 3 en Xbox 360-versie.

Een nieuwe NPC: Aldia, the Scholar of the First Sin

Aldia, the Scholar of the First Sin is een niet-speelbaar personage (NPC) die je op verschillende plekken in de game tegenkomt. Je vindt hem voor het eerst in de kamer waar je de laatste primal bonfire aansteekt. Of als je alle bonfires al hebt aangestoken, dan vind je hem in de Black Gulch. Spreek met hem om hem te laten verhuizen naar de Undead Crypt. Geef hier antwoord op zijn vraag om hem te verplaatsen naar de Dragon Shrine. De rest, tja... dat gaan we niet voor je spoilen!

Een nieuwe eindbaas en een nieuw einde

De gebeurtenissen met de nieuwe NPC zorgen ervoor dat je tegen een nieuwe eindbaas kan vechten, die tevoorschijn komt nadat je Nashandra hebt verslagen. Versla je deze baas, dan kun je het nieuwe einde zien als je wilt. Loop daarvoor weg van de Throne of Want.

Andere spelers gemakkelijker vinden

Het bonfire-selectiescherm toont voortaan de top drie locaties waarin de meeste spelers zich bevinden. Je vindt dan gemakkelijker andere gamers om mee samen te spelen. Voorheen moest je dat puur gokken.

De Agape Ring

Dit nieuwe voorwerp zorgt ervoor dat je geen souls verdient wanneer je online speelt met anderen, waardoor je Soul Memory zo hoog of zo laag blijft als je zelf wilt. Daardoor is het gemakkelijker om bij spelers van je eigen level in de buurt te blijven. Of zoals de ontwikkelaar het zelf zegt: 'Deze ring absorbeert souls, in plaats van dat ze naar de speler gaan. Doordat je minder souls verzamelt, heb je online matchmaking zelf in de hand.' De Agape Ring is de koop bij Straid voor 5000 souls, zodra je soul memory 30.000 of hoger is.

Kortere laadtijden op de PlayStation 3

Meer hoef je eigenlijk niet te weten! De laadtijden van de PlayStation 3-versie zijn korter na het installeren van de patch, bijvoorbeeld wanneer je sterft of wanneer je naar een andere bonfire teleporteert.

En nog veel meer

Er zijn nog veel meer aanpassingen gedaan aan de gamebalans, bijvoorbeeld door wijzigingen in de effecten van items. Ook de covenants zijn onder handen genomen. Om precies te weten wat er nieuw en ander is, lees je het beste eens de 1.10 patch notes door.

Dark Souls II: Scholar of the First Sin komt op 4 april uit voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Bekijk in de onderstaande afbeelding nog eens de verschillen tussen alle versies terug.

Read this next