Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Waarom kunnen we UMD-games niet transferen naar Vita?

De vraag is niet hoog genoeg blijkbaar.

Gamers die de Vita nu al in handen hebben, hebben het natuurlijk al gemerkt: er is geen plaats in de Vita om je oude UMD-games van de PSP in te steken. Gamers die hun oude games willen spelen op dat nieuwe 5" OLED-scherm moeten ze opnieuw digitaal kopen op de PSN-store en opnieuw downloaden. In Japan echter heeft Sony een service opgestart waarbij men voor een kleine meerprijs van vijf à tien euro zijn UMD-games kan omzetten naar digitale PSN-games. De service gaat echter niet overwaaien naar Europa meldde Sony een paar weken geleden. Baas van Sony Worldwide Studios Shuhei Yoshida legt nu eindelijk uit waarom niet in een interview met Wired.

Blijkbaar is er simpelweg niet genoeg vraag in Europa om een dergelijke service op te starten. In Japan is de PSP veel populairder, komen er nog regelmatig nieuwe games uit en zijn de games veel duurder. Daar is een service om je nieuwe, dure game speelbaar te maken op je Vita dus veel nuttiger dan hier in Europa waar PSP-games tegenwoordig verkocht worden voor tien of twintig euro.

"Als je kijkt naar het releaseschemda van nieuwe titels, dan zie je dat er nog steeds veel PSP-games uitgebracht worden in Japan en zelfs nu nog aangekondigd worden," zei Yoshida. "Veel mensen die geïnteresseerd zijn in de Vita zijn ook geïnteresseerd in het spelen van PSP-games die uitgebracht zijn voordat de Vita er was, en die mensen zullen niet perse de digitale versie verkiezen. Dus is er gewoon veel vraag naar een dergelijke service van ons."

"Als je aan de andere kant kijkt naar de titels die digitaal verkocht worden in de VS of Europa, dan zie je dat games heel redelijk geprijsd zijn. Je kan Final Fantasy Tactics kopen voor tien dollar. Dat is een geweldige prijs."

"Er zijn zovele games die verkocht worden aan een betaalbare prijs. In Japan krijgen de mensen hun digitale kopie niet gratis, omdat het ons geld kost om de service draaiende te houden. We vragen vijf à tien euro extra voor die digitale kopie bovenop wat ze al betaald hebben voor de UMD."

"Als je dat vergelijkt met de prijs van games hier...In Japan worden ze aan een veel hogere prijs verkocht dus mensen zien er de waarde van in om vijf à tien euro extra te betalen voor die digitale versie. Maar als de games al verkocht worden aan een lage prijs zien we de waarde van het systeem niet in."

Valkyria Chronicles 2 is één van de beste games beschikbaar op PSP.

Over de auteur

Jasper Segers avatar

Jasper Segers

Heel Belangrijk

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Reacties

More Nieuws

Meest recente artikelen