Skip to main content

5 games in afwachting van Ratchet and Clank: Rift Apart.

Heel apart.

De PlayStation 5 krijgt er binnenkort weer een exclusive bij. De Ratchet and Clank: Rift Apart release valt namelijk op 11 juni. Met ander woorden: je hoeft niet heel lang meer te wachten. Om die periode te overbruggen kiezen vijf redacteuren vijf games in afwachting van Ratchet and Clank: Rift Apart.

Bekijk op YouTube

Heb je interesse in Ratchet and Clank: Rift Apart, maar nog geen pre-order? Onder meer hier kun je Ratchet and Clank: Rift Apart op Bol.com kopen.

Ratchet and Clank (2016)

Wanneer je de eerste Ratchet and Clank en Ratchet and Clank: Rift Apart met elkaar vergelijkt, dan valt het op dat beide games launchgames voor de PlayStation-consoles van hun generatie zijn. Dat is een van de twee redenen waarom je de Ratchet and Clank 1-remake uit 2016 nog eens vanonder het stof moet halen.

Omdat de eerste reden nogal flauw overkomt, is er een tweede reden die je ongetwijfeld over de streep zal trekken. Die heeft alles te maken met de elementen die de games met elkaar delen. Zo hebben beide games ongetwijfeld een goed verhaal, droge en sarcastische humor en een verliezende antagonist waarmee je bijna medelijden krijgt, ook al geniet je stiekem een beetje van zijn ondergang.

Meer redenen heb je echt niet nodig om de Ratchet and Clank 1-remake te spelen tot het je Lombax-oren uitkomt.

- Glenn Nouws

Wil je meer weten? Lees dan de Ratchet and Clank review. Heb je interesse in Ratchet and Clank voor PlayStation 4? Onder meer hier kun je Ratchet and Clank kopen op Bol.com.

Sunset Overdrive

Waar denk je als eerste aan bij een Ratchet & Clank-game? De knotsgekke wapens, natuurlijk! Want hoewel op papier een platformer, zijn het toch vooral de Groovitron, de Pixelizer en hun vele soortgenoten die de show stelen. Ook typisch is dat hoe vaker je ermee schiet, hoe sterker ze worden. En bij iedere level-up krijgen ze nieuwe eigenschappen. Insomniac Games trok exact hetzelfde trucje uit de kast voor Sunset Overdrive, voorheen een Xbox-exclusive maar nu ook op pc speelbaar. Sorry, PlayStation-bezitters.

Sunset Overdrive is een openwereldgame waarin mobiliteit vooropstaat. Je grindt langs rails en springt metershoog de lucht in doordat vrijwel elk object in de omgeving als trampoline dient. Eigenlijk raak je vrijwel zelden de grond terwijl je hordes vijanden (inwoners van Sunset City die door een overdosis aan OverCharge Delirium XT-energiedrank gemuteerd zijn) bestookt met een even creatief wapenaanbod als in Ratchet & Clank. Dat arsenaal wordt bovendien telkens krachtiger door een combometer in stand te houden, terwijl het gedrag van elk wapen met Amps aan te passen is.

Dat Sunset Overdrive een teddybeer-afschietende granaatwerper met de naam TnTeddy heeft, zegt eigenlijk genoeg. Of wat dacht je van The Roman Candle, een machinegeweer met kleurrijke vuurwerkpijlen als munitie? Nog maar het topje van de ijsberg. Dat allemaal met een verhaal dat met een dikke knipoog de vierde wand doorbreekt. Je leest het: Sunset Overdrive is een Ratchet & Clank-game in alles behalve de naam, en daardoor het perfecte voorafje.

- Randolf Bouwma

Kun je niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Onder meer hier kun je Sunset Overdrive kopen op Bol.com.

Super Mario Odyssey

Dit lijstje kan natuurlijk niet volledig zijn zonder Mario. De oervader van alle platformers heeft de afgelopen 35 jaar een rijkelijk cv opgevuld. Ik focus me voornamelijk op Super Mario Odyssey, het recentste grote avontuur van iedereens favoriete loodgieter. (Super Mario 3D World + Bowser's Fury is een remaster en reken ik dus niet mee.)

Over de pure platformer-kwaliteit van de Mario-games zijn ondertussen al encyclopedieën geschreven, dus neem gerust aan dat dat goed zit. Ik wil me vooral op Mario's arsenaal richten. Dat is in Super Mario Odyssey namelijk nog een stuk gekker dan de wapens in Ratchet and Clank. Mario's ultieme wapen is namelijk... zijn pet, Cappy.

Cappy stelt Mario in staat om zijn vijanden over te nemen. Vliegt er een Bullet Bill op je af? Gooi Cappy erop en je bent een kamikazepiloot. Kun je niet hoog genoeg springen? Neem een kikker over en je beklimt in een handomdraai wolkenkrabbers. Staat er een muur in de weg? Hoppa, tank-Mario knalt er een gat door. (Tyrannosaurus-Mario is met z'n petje en snorretje een persoonlijke favoriet.) Met meer dan vijftig transformaties biedt Super Mario Odyssey het grootste en origineelste arsenaal dat je ooit gezien hebt.

- Bert Van der Hoogerstraete

Wil je meer weten? Lees dan de Super Mario Odyssey review. Heb je interesse in Super Mario Odyssey voor Nintendo Switch? Onder meer hier kun je Super Mario Odyssey kopen op Bol.com.

De Ratchet and Clank film

Ok, het is misschien geen game, maar er is gewoonweg geen betere manier om je voor te bereiden op de nakende release van Rift Apart. In essentie is deze animatiefilm een uitgebreide compilatie van de cutscenes uit de game van 2016, maar gezien het hoge niveau van de animaties is dat zeker geen punt van kritiek.

Heb je geen tijd meer om Ratchet & Clank (2016) nog eens opnieuw te spelen, dan is deze film dus een perfect alternatief. Het niveau van Pixar haalt Insomniac Games (nog) niet, maar zeker voor kleine kinderen is deze film meer dan spectaculair. Schuif dus maar samen met je kinderen of neefjes rond de tv en geniet van deze entertainende, hapklare brok van anderhalf uur.

- Michiel De Conink

Bekijk op YouTube

Wil je meer weten? Lees dan de Ratchet and Clank film review.

Crash Bandicoot 4: It's About Time

Eigenlijk heb ik niet zo heel veel met platformers, maar de legendarische Crash Bandicoot blijft mij altijd bij. Zo was daar dan ook ineens in 2020 een nieuw deel binnen de reeks. Crash Bandicoot 4: It's About Time grijpt terug naar de tijd van weleer waarin games simpelweg fun uitstralen. Niet alleen is Crash Bandicoot een heerlijk personage, ook het leveldesign en de nieuwe gameplayelementen zijn om te smullen.

Dat de game nu eveneens naar de PlayStation 5 geport is, is een mooie kers op de taart. Met Ratchet & Clank: A Rift Apart voor de deur is er geen beter moment om de allerlaatste game van ontwikkelaar Toys for Bob aan de tand te voelen.

- Marcel de Jong

Wil je meer weten? Lees dan de Crash Bandicoot 4: It's About Time review. Kun je niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Onder meer hier kun je Crash Bandicoot 4: It's About Time kopen op Bol.com.

Read this next