Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Valorant tier list: onze aanbevelingen voor de beste Agents en hoe je ze krijgt uitgelegd

Iedere agent beoordeeld - plus onze keuze voor Sentinels, Controllers, Initiators en Duelists.

Het bekijken van een Valorant tier list is behulpzaam voor de speler die net met Riots competitieve shooter is begonnen - of goed wil worden in een specifieke Agent.

Valorant is namelijk een kruising tussen de strakke gameplay van Counter-Strike en het rooster van Overwatch. Er zijn namelijk een aantal Agents waar je uit kunt kiezen - en de keuze kan overweldigend zijn.

We hebben een Valorant tier list met de beste Agents samengesteld. Daardoor heb je enig idee welke personages je het eerst moet leren.

Op deze pagina:

Valorant Agents uitgelegd: Hoe verschillen de Agents van elkaar?

Bij de lancering zijn er 11 Agents in Valorant en aan het begin van iedere ronde moet iedere speler een personage kiezen, waarmee diegene de gehele match speelt.

Iedere Agent heeft een unieke set aan vaardigheden, die ieder aan vier toetsen zijn toegewezen:

  • De eerste twee vaardigheden - zijn aan C en Q toegewezen - koop je tussen de rondes door en kosten geld.
  • De E-toets vaardigheid is gratis aan het begin van iedere ronde, maar heeft vaak een cooldown.
  • Je X-toets vaardigheid is je ultimate en iedere Agent heeft een verschillend aantal punten nodig, voordat die zijn ultimate mag gebruiken. Je krijgt punten door vijanden te doden, dood te gaan, de spike te activeren, de spike te ontmantelen of door zwarte bollen te verzamelen. Die bollen geven je ieder een ultimate point.

De Agents in Valorant zijn kneedbaar - ieder van hen vult het team op speciale manieren aan - dus het vinden van die combinaties tussen agenten om de tegenstander te domineren, te vernederen en de spike te laten ontploffen, maakt deel uit van het plezier.

Hoe speel je Agents in Valorant vrij?

Wanneer je Valorant opstart, zie je in de linkerbovenhoek in het hoofdmenu twee cirkels. Een daarvan hoort bij de Ignition Battle Pass, maar de andere hoort bij het levelsysteem, die je gratis Agents laat unlocken op level 5 en 10.

De game geeft je automatisch de melding als je een nieuwe Agent mag ontgrendelen, maar als dat niet het geval is moet je naar de 'Collection tab' gaan en daar een Agent selecteren.

Je kunt heel gemakkelijk hogerop komen door de game te spelen en XP te verdienen. Je speelt waarschijnlijk na een of twee dagen de eerste twee Agents vrij.

Maar wat nou als je beide Agents al vrijgespeeld hebt? Er is nog een andere manier om Agents vrij te spelen, maar die wordt in-game niet goed uitgelegd:

  • Navigeer naar de Agents sub-menu onder de 'Collection tab' en je ziet daar een prompt 'Activate Contract' onder de Agents die nog gelocked zijn.
  • Je moet het contract van de derde Agent die je wil activeren en vervolgens een paar potjes spelen om XP te verdienen en het contract naar level 5 te levelen.
  • Als je dat gedaan hebt, heb je de Agent ontgrendelt.
  • Ook is het mogelijk om geld uit te geven en de Agents gelijk te ontgrendelen.

Valorant Agent tier list: Onze aanbevelingen voor de beste Agents

Voordat we de aanbevelingen van de tier list bespreken, is het handig om een aantal zaken in het achterhoofd te houden. Ten eerste is de lijst subjectief en gebaseerd op een aantal factoren; zoals onze eigen ervaringen met de closed bèta, de meningen binnen eSports, de patch notes en de mening van de community.

Bij de lancering van Valorant - en helemaal als je gewoon voor plezier speelt - is iedere Agent goed speelbaar. Naast de tier list gaan we ook nog dieper op de Agents in.

Onze tier list. (Bedankt aan TierMaker voor de template)

Tot slot, verschuiven de aanbevelingen op basis van de meta die de komende tijd ontstaat en de skill cap die de komende tijd blijft stijgen. Dus geen zorgen als je favoriete Agent onderaan staat. Dat kan namelijk zo veranderen.

Valorant Tier List (Agents gerangschikt op Tier)

Tier ListAgent
S tierSage, Cypher
A tierBrimstone, Breach, Sova
B tierRaze, Phoenix, Omen, Reyna
C tierViper, Jett

Valorant Tier List (Agents gerangschikt op alfabet)

Valorant AgentTier Ranking
BreachA
BrimstoneA
CypherS
JettC
OmenB
PhoenixB
RazeB
ReynaC
SageS
SovaA
ViperC

Nu we de tier list hebben besproken, leggen we onze keuzes op basis van de rollen in Valorant uit. Zo weet je gelijk waar een bepaalde Agent in Valorant nuttig is.

Nogmaals, zaken gaan op basis van patches en de verschuivende meta veranderen. Ten tijde van de lancering is onderstaande onze gedachtengang.

Valorant is er eindelijk! Bekijk onze informatie over de Battle Pass skins voor het eerste season. We vertellen je ook alles over de Ranks en tiers in Valorant en wat de beste wapens in Valorant zijn. Kan je niet spelen? Misschien heeft ons artikel over de Valorant error codes de oplossing!

De beste Sentinel Agents in Valorant: Sage, Cypher

Er is een reden dat de Sentinels zo hoog op onze tier list staan - Sage en Cypher zouden standaard gekozen moeten worden. Je zult het gevoel hebben dat je een arm mist, als je een match zonder deze Agents speelt.

Met Sage komt dat door haar veelzijdigheid als medic en de wijze waarop ze controle heeft over de map. Ze kan andere spelers en haarzelf genezen, muren omhoog werpen en spelers uit de dood terughalen.

Die muur kun je eveneens onder teamgenoten plaatsen, waardoor ze vanuit de hoogte op een onvoorspelbare manier andere spelers kunnen uitschakelen of het kan worden gebruikt om een gevaarlijke flank te stoppen. De muur is niet kogelvrij, maar het duurt zo lang dat het altijd nuttig is om je tegenstanders af te snijden.

De mogelijkheid om jezelf te genezen maakt van Sage ook een ontzettend sterke Agent. Wat betreft de ultimate, zorg ervoor dat je veilig staat. De animatie duurt namelijk zo lang, dat je met gemak dood kunt gaan.

Informatie is alles in Valorant en Cypher is de koning van alwetendheid. Zijn Spycam kan gebruikt worden om op verborgen locaties het vijandelijke team in de gaten te houden en om vijanden met een pijl te taggen. Zodoende zie je ze over de gehele map.

In feite kun je hele bomlocaties alleen met zijn vaardigheden behouden, met behulp van tripwires en vertragende kooien om zo vijanden aan de rest van je team te onthullen en hun doodvonnis te ondertekenen, zelfs als Cypher naar een ander gebied gevlucht is.

Zijn ultimate toont de locatie van het vijandelijke team als je de vaardigheid op het verse lijk van een tegenstander gebruikt. De ultimate kan de ronde dus beslissen. Cypher is dus een hele sterke Agent om controle over de map te houden. Zijn veelzijdigheid maakt hem van groot belang bij het maken van een team.

Het beste wat je kunt doen als je Cypher speelt, is het leren van je pre-match setup, het verdelen van je vaardigheden over de bomlocaties en ervoor zorgen dat je veilig bent als je je camera's gebruikt.

De beste Cypher-spelers communiceren constant met de rest van het team. Het is ontzettend van belang om te weten waar de tegenstanders zijn en waar ze naartoe gaan. Probeer om de dart te meesteren en plaats tripwires op de plekken waar de vijand waarschijnlijk de spike activeert, of op onvoorziene plekken, zodat je je tegenstanders de indruk geeft dat ze veilig zijn.

Sage is het makkelijkste beginpunt voor beginners, maar als je van een uitdaging houdt en een top-tier personage wil spelen, is het interessant om Cypher te kiezen als je je eerste Agent mag ontgrendelen. Je krijgt daar geen spijt van en je team zal je voor de essentiële informatie voor eeuwig dankbaar zijn.

De beste Controller Agents in Valorant: Viper, Brimstone, Omen

Controllers hebben kennis over iedere map en gebruiken hun aanwezigheid tot hun voordeel om zo gebieden af te bakenen. Dat zie je het beste aan Brimstone, een Controller die zich specialiseert in luchtaanvallen en rookgordijnen.

De beste tactiek met Brimstone is het blokkeren van het zicht van de vijand. Door middel van zijn signature ability - Sky Smoke - regent het rookwolken. Die kun je op verdedigende vijanden gebruiken om zo ongezien bij de bomlocatie te komen.

Controllers werken hand in hand met Sentinels, die ze extra informatie kunnen geven. Zo weet je precies waar je je rookgordijnen moet gebruiken. Je kunt de match winnen door de bomlocatie met Vipers ultimate of met Brimstones ultimate te bestoken.

Omen is wellicht de interessantste controller. Diens ultimate is geschikt om de tegenstander op de flank aan te vallen, omdat je achter de tegenstander kunt teleporteren en in de rug kunt aanvallen.

Controllers zijn bruikbaar afhankelijk van hun vaardigheden, maar Brimstone is de beste keuze voor beginners als je een controller wil spelen. Zijn vaardigheden zijn vrij essentieel voor een sterke rush naar de bomlocatie.

De beste Initiator Agents in Valorant: Sova, Breach

Initiators in Valorant zijn het beste als een hybride klasse te beschrijven. Ze combineren aspecten van de Sentinel en Controller - en zijn zodoende belangrijk voor je teamcompositie. Je hebt altijd meer kans om te winnen als je in ieder geval een Initiator in je team hebt. Vandaar dat ze ook hoog in de tier list staan.

Breach is een fantastische keuze als je nog je eerste Valorant Agent moet vrijspelen. Hij is namelijk een niet te stoppen ondersteunende powerhouse. Zijn vaardigheden gaan dwars door muren heen, dus als je een Cypher in je team hebt, maak je des te meer kans om de tegenstander uit te schakelen. Zo kunnen agressieve Duelist Agents de rest opruimen.

Gecombineerd met zijn flash breach en explosive breach heb je de mogelijkheid om gehele campende teams uit te schakelen. Met Fault Line verlaag je de raakkans van de tegenstander als je een belangrijk punt moet verdedigen of als je een bomlocatie wil pakken.

Initiators gedijen op team communicatie - dus je moet je Breach of Sova wel vertellen waar ze hun vaardigheden moeten gebruiken. Sova is makkelijker voor beginners, maar ontzettend effectief door zijn recon bolt. Daar kun je overigens flink wat trick shots mee leren, waardoor je de tegenstanders defensieve opstelling overhoop haalt.

Zijn Owl Drone is simpel om te gebruiken en gevaarlijk als je een vijand kunt taggen. Helemaal als je daarna de ultimate gebruikt - een allesverwoestende pijl die dwars door muren gaat en een volledig team platlegt als ze door een smalle gang gaan.

De beste Duelist Agents in Valorant: Phoenix, Jett, Reyna, Raze

Duelists zijn zelfvoorzienende Agents in het rooster van Valorant. Ze vertrouwen op het momentum en staan daardoor niet zo hoog op de lijst. Als een Duelist namelijk moeite heeft om tijdens een match te presteren, dan zijn ze geen aanwinst voor het team.

Als je een Duelist speelt, is agressie noodzakelijk. Je moet goed kunnen richten en je vaardigheden beheersen. Goede spelers met Jett moeten op een reeks knoppen drukken met een uitstekende timing om zo rond teams te draaien, te manoeuvreren en om dan headshots te maken.

Het is een moeilijke rol voor beginners, maar we raden je aan om met Raze te starten, als je echt een Duelist wil spelen. Ze heeft namelijk vaardigheden die je makkelijk kunt leren en waarmee je makkelijk kills kunt maken, door bommen in nauwe ruimtes te gooien en raketten af te vuren, waarmee je gehele teams kunt uitroeien.

Phoenix is ook een goede plek om te beginnen, dankzij zijn muur van vuur en de ultimate Run it Back. Die geeft de mogelijkheid om een bomlocatie met een extra leven aan te vallen - als zijn kloon geraakt wordt, keert hij simpelweg op de locatie terug waar hij zijn ultimate geactiveerd heeft.

Zowel Phoenix als Reyna hebben vaardigheden waarmee je andere spelers kunt verblinden, die zijn vooral handig als je de bomlocatie agressief wil rushen.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Valorant gids en tips voor meer tips.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties