Skip to main content

Valorant - Release, closed bèta, gameplay en alles wat we weten

Samen sta je sterker.

2020 wordt voor Riot Games een veelbewogen jaar. Buiten de vele zijprojecten in het League of Legends-universum lanceert het bedrijf namelijk ook de tactische first-person shooter Valorant. Naast heftig schietwerk moet je in die game rekening houden met bijzondere vaardigheden, een bom en goed samenspel. Hier lees je alles wat we over Valorant weten.

Inhoud:

Valorant release - Wanneer lanceert Valorant?

Riot Games heeft de Valorant release bekendgemaakt. De game lanceert op 2 juni. Valorant is free-to-play en exclusief voor pc.

Bekijk op YouTube

Valorant closed bèta - Hoe doe ik mee?

De Valorant closed bèta is officieel afgelopen. Sinds 28 mei is het niet meer mogelijk om aan de gesloten bèta deel te nemen. Bij het gros van de games moet je daarvoor een pre-order plaatsen, maar bij Valorant gebeurde deelname aan de bèta op een lichtjes andere manier.

Zo werden kijkers van Twitch-streams willekeurig uitgeloot. Al moest je nog wel aan wat voorwaarden voldoen.

Bekijk op YouTube

Valorant gameplay - Hoe werken de vuurgevechten?

Voor de gameplay kijkt Riot Games vooral heel goed naar de concurrentie. In Valorant nemen twee teams van vijf personen het tegen elkaar op, maar net zoals bij Overwatch en Rainbow Six: Siege kiest iedere speler een specifieke held. Die tien personages beschikken ieder over unieke vaardigheden, waaronder een giftige gaswolk, een Orbital Strike en een teleport. Naast een Ultimate heeft ieder personage ook een signature ability en twee vaardigheden die je tijdens de matches kunt kopen.

Het strakke schietwerk in Riots tactische first-person shooter heeft uiteindelijk dan ook meer van Counter-Strike weg. Iedere ronde heb je namelijk de mogelijkheid om met je verdiende geld nieuwe wapens, uitrusting en extra vaardigheden te kopen. Naast verschillende sidearms heb je de keuze uit SMG's, rifles, sniper rifles, shotguns en nog zwaarder geschut. Elk wapen heeft een unieke recoil, waardoor je de verschillende patronen stilaan moet leren. Daarnaast beïnvloeden je bewegingen de hoeveelheid recoil. Simpelweg rennen en schieten in Valorant gaat dus niet op. Iets waar spelers van Counter-Strike waarschijnlijk wel ervaring mee hebben.

Vuurgevechten zijn kort maar intens.

Het tempo ligt in tegenstelling tot Overwatch en Call of Duty dus een stuk lager. Dat komt niet alleen door de hevige recoil, maar ook door het potentieel van de wapens. Een goed gemikt schot op het hoofd resulteert namelijk in een snelle dood. Vuurgevechten zijn dus kort maar intens. Bovendien zijn vaardigheden niet constant bruikbaar. De cooldowns van de Ultimates zijn lang en kunnen enkele rondes duren. Door al die designkeuzes lijkt de nadruk op tactiek en goed samenspel te liggen.

Dat komt ook naar voren in de enige modus in de huidige closed bèta: bomb defusal. Net zoals in Counter-Strike moet een team een bom, de zogenoemde Spike, op een bomlocatie plaatsen, terwijl het andere team verdedigt. Een ronde is pas voorbij als de Spike na 45 seconden ontploft of als een volledig team weggevaagd is. Matches duren uiteindelijk 24 rondes of eindigen bij een gelijkspel in een sudden death.

Bekijk op YouTube

Valorant personages - Wie zitten er in Valorant?

Riot Games hoopt Valorant met tien verschillende personages te lanceren. Die zogenoemde Agents hebben ieder hun eigen achtergrondverhaal en vaardigheden. Hieronder vind je een overzicht van de Agents die tot nu toe bekend zijn.

Sova

 • Shock Bolt - Vuur een explosieve pijl af die bij een botsing een schadelijke puls van statische energie afgeeft.
 • Owl Drone - Zet een bestuurbare drone in die een pijltje kan afvuren, dat getroffen vijanden onthult.
 • Signature Ability: Recon Bolt - Vuur een pijl af met een sonarzender. De sonar tagt vijanden in de buurt, waardoor ze worden onthuld. Kan vernietigd worden.
 • Ultimate: Hunter's Fury - Vuur tot drie dodelijke energiestoten af, die over de hele map reiken. Elke getroffen vijand loopt zware schade op en wordt gemarkeerd.

Phoenix

 • Hot Hands - Gooi een vuurbal die bij vertraging of botsing met de grond explodeert. De vuurzone beschadigt vijanden en geneest je.
 • Blaze - Creëer een vlammenmuur die het zicht blokkeert en iedereen die erdoorheen gaat beschadigt. Je kunt de muur tijdens het casten buigen door de linkermuisknop ingedrukt te houden.
 • Signature Ability: Curveball - Creëer een flare orb die een gebogen pad neemt en kort na het werpen tot ontploffing komt.
 • Ultimate: Run it Back - Markeer je huidige locatie. Als je sterft tijdens de duur van deze vaardigheid of wanneer de duur van deze vaardigheid afloopt, word je op de gemarkeerde locatie met volledige gezondheid herboren.

Cypher

 • Trapwire - Plaats een verborgen draad tussen twee muren. Vijanden die erdoorheen lopen, worden vastgehouden en voor een korte tijd onthuld. Als de val niet wordt vernietigd, wordt deze geactiveerd om de tegenstander te verdoven. Trapwires kun je weer oppakken.
 • Cyber Cage - Plaats een val. Reactiveer Cyber Cage om een kooi te maken om vijanden die erdoorheen gaan te vertragen.
 • Signature Ability: Spycam - Plaats een camera. Reactiveer Spycam om de videofeed te bekijken. Tijdens het kijken kun je met de linkermuisknop een pijl afvuren.
 • Ultimate: Neural Theft - Haal informatie uit het lijk van een vijand en onthul de locatie van zijn levende bondgenoten.

Jett

 • Cloudburst - Creëer een wolk van mist om het zicht te belemmeren. Houd de vaardigheidsknop ingedrukt om het vluchttraject van de wolk te manipuleren.
 • Updraft - Stuw jezelf de lucht in.
 • Signature Ability: Tailwind - Ren meteen een korte afstand in de richting waarin je beweegt.
 • Ultimate: Blade Storm - Bewapen jezelf met enkele werpmessen die flink wat schade toebrengen. Dood je een vijand, dan krijg je alle messen terug. Met de linkermuisknop gooi je een mes en met de rechtermuisknop gooi je op korte afstand alle messen.

Viper

 • Snakebite - Vuur een projectiel af, dat explodeert in een plas schadelijk zuur.
 • Poison Cloud - Gooi een gaszender. Reactiveer Poison Cloud om in ruil voor brandstof een giftige rookwolk te creëren. De zender kun je oppakken en opnieuw gooien.
 • Signature Ability: Toxic Screen - Gooi meerdere gaszenders om een muur van giftige rook te creëren. Net zoals Poison Cloud kost Toxic Screen brandstof.
 • Ultimate: Viper's Pit - Creëer een enorme giftige wolk. De wolk blijft bestaan zolang Viper in de wolk blijft. Vijanden die zich in de wolk bevinden, zijn voor Viper gemarkeerd.
Valorant personages - Agents hebben unieke vaardigheden.

Brimstone

 • Incendiary - Lanceer een brandbomgranaat die een schadelijke vuurzee veroorzaakt.
 • Stim Beacon - Roep een Stim Beacon op, zodat alle spelers in de buurt Rapidfire krijgen.
 • Signature Ability: Sky Smoke - Gebruik de kaart om rookgordijnen op te roepen.
 • Ultimate: Orbital Strike - Gebruik de kaart om een dodelijke Orbital Strike op te roepen. De Orbital Strike pulseert enkele seconden voor hoge schade.

Sage

 • Slow Orb - Vuur een bol naar voren die bij landing tot ontploffing komt. Het gecreëerde veld vertraagt tegenstanders.
 • Barrier Orb - Creëer een barrière.
 • Signature Ability: Healing Orb - Verzorg de wonden van je teamgenoten. Met Alternate Fire genees je jezelf.
 • Ultimate: Resurrection - Breng een teamgenoot weer tot leven.

Omen

 • Paranoia - Vuur een Ethereal shadow in een rechte lijn af. Het projectiel vermindert het zicht van alle spelers die het aanraakt. Ethereal shadow kan dwars door muren heen gaan.
 • Shrouded Step - Dematerialiseer na een korte vertraging en teleporteer vervolgens een korte afstand.
 • Signature Ability: Dark Cover - Vuur een bol af om een locatie te verduisteren. Dark Cover kun je opladen om de afstand te vergroten.
 • Ultimate: From the Shadows - Selecteer een locatie op de kaart om daar als schaduw naartoe te teleporteren. Als de schaduw gedood wordt, keer je terug naar je oorspronkelijke locatie.

Breach

 • Aftershock - Creëer een golf door muren heen. De uitbarsting brengt grote schade toe aan iedereen die in de buurt is.
 • Flashpoint - Creëer een snelle flits door muren heen. Iedereen die de flits ziet, is verblind.
 • Signature Ability: Fault Line - Creëer een schokgolf door de grond heen. Iedereen die door de schokgolf geraakt wordt, loopt en schiet trager.
 • Ultimate: Rolling Thunder - Creëer een aardbeving. Iedereen door de aardbeving getroffen wordt in de lucht gelanceerd, en loopt en schiet trager.

Raze

 • Blast Pack - Gooi een Blast Pack. De bom blijft op oppervlakken kleven. Reactiveer Blast Pack om de bom tot ontploffing te brengen.
 • Boom Bot - Zet een Boom Bot in. De robot zal vijanden opjagen en achtervolgen. Wanneer de Boom Bot een vijand bereikt, explodeert hij, met zware schade tot gevolg.
 • Signature Ability: Paint Shells - Gebruik een Cluster Grenade. De granaat explodeert in kleinere granaten die op hun beurt schade toebrengen.
 • Ultimate: Showstopper - Bewapen jezelf met een raketwerper. De Showstopper veroorzaakt zware schade.

Valorant microtransacties en Battle Pass - Skins, skins en skins

Valorant is free-to-play, maar bevat wel microtransacties. Valorant krijgt echter geen loot boxes.

Tijdens de closed bèta zijn er al meerdere skins voor de wapens te koop. Die skins koop je met Valorant Points, die je dan weer met je eigen valuta aanschaft. Ook de verschillende Agents zijn met Valorant Points te koop.

Microtransacties die tijdens de closed bèta plaatsvinden, worden na afloop weer van je account verwijderd. De uitgegeven Valorant Points krijg je gelukkig wel terug, inclusief 20% bonus punten.

Tot slot is er door Riot Games bekendgemaakt dat Valorant een Battle Pass krijgt. Die bestaat uit een gratis en betaalde versie. Volgens de ontwikkelaar verdien je onder andere Radianite Points via de Battle Pass. Die punten gebruik je weer om skins en andere in-game voorwerpen te evolueren.

Valorant microtransacties en Battle Pass - Valorant krijgt geen loot boxes.

Valorant systeemeisen - Draait de game wel op mijn pc?

Riot Games wilt ervoor zorgen dat Valorant op de meeste desktops draait. Dat houdt dus in dat de minimumsysteemeisen van de game vrij laag liggen. Bekijk hieronder of je aan de verschillende eisen voldoet:

Minimum (30 fps)

 • OS: Windows 7/8/10 (64-bit)
 • RAM: 4GB
 • CPU: Intel Core 2 Duo E8400
 • GPU: Intel HD 3000

Recommended (60 fps)

 • OS: Windows 7/8/10 (64-bit)
 • RAM: 4GB
 • CPU: Intel i3-4150
 • GPU: Geforce GT 730

High-end (144+ fps)

 • OS: Windows 7/8/10 (64-bit)
 • RAM: 4GB
 • CPU: Intel i5-4460
 • GPU: GTX 1050 Ti

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste Valorant nieuws? Hou dan vooral dit artikel in de gaten, waar we de belangrijkste informatie blijven updaten!

Read this next