Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Valorant gids en tips voor beginners en gevorderden

Een verzameling van al onze Valorant tips voor startende spelers en oude rotten.

Valorant, Riot Games' nieuwe tactical shooter, is eindelijk speelbaar voor iedereen. Dat betekent dat het tijd is om wat Valorant tips op te lijsten om je vooruit te helpen.

Onze tips geven een snelle basiscursus voor beginners, tips voor gevorderden, en zelfs wat informatie die spelers die van CS:GO komen handig zullen vinden.

Valorant is lang in closed beta geweest, maar sinds 2 juni is de game officieel voor iedereen speelbaar op pc. Waarschijnlijk volgt er later nog een versie voor PS4 en Xbox One of zelfs PS5 en Xbox Series X.

Algemene informatie over Valorant

Valorant tips: de basis uitgelegd voor beginners en nieuwe spelers

1. Als algemene vuistregel moet je altijd wandelen. Dit doe je door Shift ingedrukt te houden. Op die manier zijn je voetstappen stiller en is het veel moeilijker voor het andere team om te weten waar je bent en waar je naartoe gaat. Loop enkel in het begin van de match, tijdens noodgevallen of wanneer je zeker bent dat er niemand van het andere team in de buurt is.

2. Je schiet het meest accuraat wanneer je stilstaat. Als je beweegt, wordt de cursor groter. Als jij beweegt en de vijand staat stil, is de kans groot dat je het gevecht verliest. Wat niet betekent dat je in een open gebied moet staan uiteraard.

Je kan oefenen voor een reden. Het is de moeite om er even de tijd voor te nemen!

3. Je geraakt niet erg ver als je enkel wapens gebruiken perfectioneert, of het gebruik van je abilities perfectioneert. De beste spelers weten perfect hoe ze beide gebruiken, en hoe ze ze optimaal kunnen combineren.

4. Leer de namen van locaties. Zelfs als je de voice chat negeert, wat een begrijpelijke zet is, kan het een enorm verschil maken als je snel de locaties kunt aanwijzen in text chat (en begrijpen wat andere spelers aanwijzen) waar iets gaande is.

5. Communiceer, coördineer, en werk samen. Dat betekent zowel de basics: zorgen dat alle wegen gecovered worden door minstens één speler wanneer je team verdedigd, als de meer geavanceerde zaken. Leer hoe je tegenstanders kunt uitlokken, aanvallen kunt veinzen, roteren, en je team kunt doen samenwerken. Goed samenwerken in team kan slecht mikken compenseren in sommige situaties.

6. Geluid is superbelangrijk. Luister naar de voetstappen en weet waar ze vandaan komen en heen gaan. Er is geen excuus goed genoeg wanneer een speler gewoon in je rug kan komen lopen en je afmaakt.

Bonus tip: neem je tijd om je communicatie opties juist te zetten in het begin van de match.

Valorant tips: meer geavanceerde tips voor gevorderden

7. Wanneer je aan het schieten bent, sta niet gewoon stil maar buk na je eerste schot. Dit helpt voor twee redenen: de terugslag van wapens betekent dat kogels steeds hoger en hoger eindigen met elk schot. Dus als je vijand naar je schiet, betekent bukken dat het moeilijker wordt om jou te raken en het voor jou gemakkelijker wordt om goed te mikken.

8. Gebruik de shooting range om te oefenen. Ze zijn je tijd waard! Probeer je persoonlijk record te breken in de timed target practice ronde. Ga voor 30+ kills binnen de tijdslimiet en blijf gaan. Goede, snelle aim is de helft van het gevecht en zal een groot verschil maken in de meeste low level tot mid level matches.

9. Kies een wapen dat bij je rol past. Als je op lange afstand blijft van het vijandelijk team met zicht op de overkant van de map, dan ben je niets met een SMG terwijl je tegenstander waarschijnlijk een sniper klaar heeft staan. Behalve natuurlijk als je gaat counteren met een personage als Jett die snel die afstand kan overbruggen. Het gaat ook in tegenovergestelde richting: als je naar kleine, smalle gangetjes gaat, gebruik dan een wapen dat goed werkt op short range.

Net zoals target practise, kan je de practice arena gebruiken om je abilities te oefenen. Het hoeft niet meer gezegd te worden dat als je een Agent ten volste wil benutten, je de abilities volledig onder de knie moet hebben.

10. Leer welke wapens door welke muren kunnen schieten. Sommige muren zien eruit als je er niet door kunt schieten, maar eigenlijk kan je het wel. Zeker met een sterk genoeg wapen zoals de Odin LMG. Als je weet dat er iemand zich verstopt achter een muur, kan het een goede (en grappige) manier zijn om ze uit te schakelen.

11. Plant altijd de spike! Zelfs als het vijandelijk team bijna uitgeschakeld is en je op het punt staat om een potje automatisch te winnen, plant het toch, en zo snel mogelijk. Je team krijgt extra geld voor het planten van de spike, en dat beetje extra geld kan veel verschil maken.

12. Houd je cursur altijd op hoofdhoogte, zelfs als je aan het peeking bent naar een ver, hoger punt. Probeer je cursor te zetten op de plek waar een hoofd zou verschijnen en dit nog voordat je effect gaat peeken. Het maakt een enorm verschil als je klaar bent om te schieten moest er iemand staan of plots verschijnen op die plek!

13. Denk na over de economie - als je een rondje verliest, zal je niet veel geld hebben voor de volgende ronde. Zelfs als je dan wapens koopt in die tweede ronde, zullen ze niet zo goed zijn. Het is soms dus beter om zo weinig mogelijk geld uit te geven ("econ") de ronde na een verlies, zodat de ronde erna je genoeg geld hebt om wapens te kopen die tegen het andere team op kunnen. Praat met je team en probeer op hetzelfde idee te brengen.

14. Wanneer je aanvalt als één groep, zorg er dan altijd voor date r minstens één speler je flank of rug bewaakt. Stel dat je A aanvalt, dan is het heel gemakkelijk voor vijanden bij B of C rond je te sneaken om je te verrassen wanneer ze doorhebben dat jullie allemaal bij A zijn. Door iemand aan te stellen die daar op let en communiceert dat ze aanvallen, houd je je positie veilig.

15. Het duurt vier seconden om de spike te planten, 45 seconden om te ontploffen en 7 seconden om te defusen. De laatste, snelste 'beeps' starten wanneer je nog maar vijf seconden over hebt, de tweedesnelste 'beep' start wanneer je nog 35 seconden hebt. Je moet dus het defusen starten binnen de 2-3 seconden na de tweedelaatste 'beep' fase als je nog kans wil maken om de spike te defusen.

16. Als je weet dat het niet meer zal lukken om de spike te defusen, dan is het perfect OK om weg te lopen en je gear en geld te sparen voor de volgende ronde. Stel dat je de laatste aanvaller bent en er zijn nog vijf verdedigers over met dertig seconden op de klok, dan is het beter om weg te lopen, je te verstoppen en het geld op te sparen dan om ze de gratis kill en het bijhorende geld te gunnen.

Valorant is er eindelijk! Bekijk onze informatie over de Battle Pass skins voor het eerste season. We vertellen je ook alles over de Ranks en tiers in Valorant en wat de beste wapens in Valorant zijn. Kan je niet spelen? Misschien heeft ons artikel over de Valorant error codes de oplossing!

17. Double peeking, of "repeeking", is erg gevaarlijk in Valorant want er is geen “peeker's advantage”. Er is geen lag die in het voordeel werkt van degene die aan het peeken is. Dus als een sniper weet dat je achter een muur zit en wacht tot je tevoorschijn komt, dan is het beter om gewoon een andere route te nemen. De enige reden waarom je op die plek zou mogen blijven staan is om de sniper zijn aandacht te trekken terwijl de rest van je team aan het flanken is.

18. Een leuke om te weten! Objecten kunnen door de teleporters gaan. Je kan abilities door teleporters gooien en ze zullen de deuren aan de andere kant ook openen. Dit kan een enorme chaos creëeren als de timing goed zit.

19. Wees vriendelijk! Alsjeblieft. Studies hebben uitgewezen dat teams met toxic gedrag een veel kleinere kans hebben om een game te winnen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties