Skip to main content

Valorant beste wapens en damage stats: de beste Assault Rifle, Sniper Rifle, Pistol en SMG wapens om te kopen

Onze aanraders.

De Valorant beste wapens kopen kan jouw team helpen om te winnen in zelfs de moeilijkste omstandigheden.

Belangrijk daarbij zijn de Valorant wapen damage stats die in een oogopslag het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen.

De game is gemaakt door Riot Games met input van ex-Counter-Strike professionals en dat voel je. De gunplay is geweldig, er is een mooi arsenaal om bij de start van elke ronde uit te kiezen en accuraat mikken is alles.

Er zijn echter veel wapens en de time-to-kill (TTK) ligt laag, waardoor het moeilijk is voor nieuwe spelers om te weten wat ze willen. Daarom geven we je hier een overzicht van onze Valorant beste wapens aanraders.

Op deze pagina:

Valorant wapen aanraders en wapen damage uitgelegd

Net als in Counter-Strike moet je in Valorant de in-game economie beheersen om te winnen. De eerste ronde heb je zo weinig cash dat je enkel een pistool kunt kopen.

Daarna probeer je fiscaal het overwicht te krijgen door de economie van het team te saboteren door geld op te sparen of net door geld te spenderen, afhankelijk van hoe goed de ronde voor je was. Maar overleef je een ronde, dan hou je de wapens die je hebt gekocht. Sterf je, dan verlies je de wapens en het geld dat je spendeerde.

Prijzen van wapens liggen erg ver uiteen. In het algemeen raden we je aan om voor assault rifles of een degelijke SMG of pistol te gaan. Heb je veel cash, kies dan een sniper rifle.

Andere categorieën zijn eerlijk gezegd niet nuttig, maar je kunt steeds experimenteren als je wilt.

Belangrijk om op te merken: je kunt steeds winnen met enkel de startpistolen. Koop slim en denk goed na over hoeveel geld je in de volgende ronde zult overhouden.

Wapen damage is ook een complex gegeven en valt te vergelijken met Counter-Strike. Headshots doen het meeste schade, daarna schoten in de torse, en tot slot doe je weinig schade bij het onderlijf. Hier is nog wat extra basisinfo:

  • Je start met 100 health en kunt 25 of 50 toevoegen door een light of heavy armor aan het begin van een ronde te kopen. Dit kan dus een groot verschil maken op het slagveld.
  • Sommige personages zoals Sage en Reyna kunnen schade genezen, maar meestal is elk verlies van health finaal.
  • Valorant heeft kogelpenetratie. Schuilt er een vijand achter een houten doos of de hoek van een muur, probeer dan vooral met een krachtig wapen dat oppervlak te lijf te gaan.
Bekijk op YouTube

Met die basisinfo uit de weg vind je hier onze aanraders in de volgende wapencategorieën en wat damage stats om te vergelijken:

Beste Pistol in Valorant aanrader: Ghost

Dit is je startwapen in Valorant, maar onderschat het niet: dit is een cruciaal instrument om je economie op een goeie manier te beheersen.

De Ghost is namelijk een uitstekend wapen. Een headshot van dichtbij of mid-range is genoeg om een vijand uit te schakelen. Bovendien is de fire rate uitstekend, al moet je wel oppassen met trigger happy spelen gezien je accuracy zienderogen daalt.

Met een kostprijs van amper 500 credits is het extreem goedkoop; perfect voor een 'economy' round waar je team wat credits probeert op te sparen na een slechte ronde om later met duurdere en betere wapens terug te keren. De Ghost is kortom écht een aanrader.

Shorty is een degelijk alternatief als je graag gebieden binnenrusht. De Sheriff is dan weer dodelijk in de handen van iemand met extreme precisie. Ghost is echter het pstool bij uitstek dankzij zijn veelzijdigheid en desondanks toch hoge damage output.

Valorant Pistol damage stats:

PistolAlt FirePenetrerend vermogenGrootte magazijnDamage op torsoDamage via headshotDamage op onderlichaam
ClassicBurst met 3 kogelsLaag12Minder dan 30m: 26, Meer dan 30m: 22Minder dan 30m: 78, Meer dan 30m: 66Minder dan 30m: 22 Meer dan 50m: 18
ShortyN/ALaag2Minder dan 9m: 12, Minder dan 15m: 8, Meer dan 15m: 3Minder dan 9m: 36, Minder dan 15m: 24, Meer dan 15m: 9Minder dan 9m: 10, Minder dan 15m: 6, Meer dan 15m: 2
FrenzyN/ALaag13Minder dan 20m: 26, Meer dan 20m: 21Minder dan 20m: 78 Meer dan 20m: 63Minder dan 20m: 22 Meer dan 20m: 17
GhostN/AMedium15Minder dan 30m: 30, Meer dan 30m: 25Minder dan 30m: 105, Meer dan 30m: 87Minder dan 30m: 25 Meer dan 30m: 21
SheriffN/AHoog6Minder dan 30m: 55, Meer dan 30m: 50Minder dan 30m: 159, Meer dan 30m: 145Minder dan 30m: 46 Meer dan 30m: 42

Beste SMG in Valorant aanrader: Spectre

De Spectre is de volgende stap na de Ghost om je economie uit te bouwen en een soort tussenstap voor je een assault rifle bemachtigt (en daar vervolgens bij blijft).

De Spectre heeft een geweldige 'feel' en dankzij zijn bliksemsnelle en stille spray kun je snel verschillende groepen vijanden onder vuur nemen.

Spectre is ook geweldig voor headshots in bursts van dichtbij of mid-range. Pas wel op met je munitievoorraad en herlaad niet na elke kill - als je die gewoonte kunt afleren in Valorant, dan is de overwinning nabij.

Sommigen vinden Stinger een degelijk alternatief, maar daar gaan we niet mee akkoord. Zelfs de Spectre is eerlijk gezegd niet zoveel beter dan de Ghost, waardoor je misschien beter bij je pistool blijft tot je een assault rifle kunt oppikken.

Heb je echt een boost nodig, dan kun je natuurlijk wel via de Spectre lekker in een ritme komen en wat oefenen vooraleer je met de duurdere wapens aan de slag gaat.

Valorant SMG damage stats:

SMGAlt FirePenetrerend vermogenGrootte magazijnDamage op torsoDamage via headshotDamage op onderlichaam
StingerADS, reductie in spreadLaag20Minder dan 20m: 27, Meer dan 20m: 25Minder dan 20m: 67, Meer dan 20m: 62Minder dan 20m: 23, Meer dan 20m: 21
SpectreADS, lichte reductie in spreadMedium30Minder dan 20m: 26, Meer dan 20m: 22Minder dan 20m: 78, Meer dan 20m: 66Minder dan 20m: 22, Meer dan 20m: 18

Beste Assault Rifle in Valorant aanrader: Vandal

Absoluut verwoestende headshots vanop eender welke afstand; dat is het enige dat je moet weten. Vandal is voor Valorant wat AK-47 voor Counter-Strike is. Als je genoeg cash hebt, probeer dit wapen dan in elke ronde te kopen - tenzij je liever snipet en daar het geld voor hebt.

De keuze tussen Vandal en Phantom hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeur, want ze zijn allebei geweldige wapens. De Phantom heeft bovendien een veel beter beheersbare recoil.

De Vandal is het wapen bij uitstek voor headshot-experten. Van dichtbij is het echter geen makkelijk wapen, zeker in vergelijking met Phantom. Die is namelijk veel beter voor meerdere vijanden door de betere recoil en hogere fire rate.

Het hangt af van jouw speelstijl, dus probeer ze uit en wissel naargelang het arsenaal van je team. Vandal is geen geweldig wapen als je worstelt met precisie, maar wel een goeie oefening voor je precisie. Bovendien is het een goeie strategie om een mix van assault rifles in je team te hebben.

Valorant Assault Rifle damage stats:

Assault RiflesAlt FirePenetrerend vermogenGrootte magazijnDamage op torsoDamage via headshotDamage op onderlichaam
PhantomADS, lichte reductie in spreadMedium30Minder dan 15m: 39, Minder dan 30m: 35, Meer dan 30m: 31Minder dan 15m: 156, Minder dan 30m: 140, Meer dan 30m: 124Minder dan 15m: 33, Minder dan 30m: 30, Meer dan 30m: 26
VandalADS, lichte reductie in spreadMedium253915633

Beste Sniper Rifle in Valorant aanrader: Operator

De Operator (een leuke woordspeling op de AWP uit Counter-Strike) is de sniper rifle die je moet hebben in Valorant. Hiermee doe je dodelijke schoten op eender welke afstand, in het hoofd of in het lichaam.

Het is een monster in de juiste handen, maar het kan moeilijk zijn om mee aan de slag te gaan voor beginners in Valorant aangezien sommige agents in Valorant zo snel zijn. Het is met een prijskaartje van 4500 credits ook ontzettend duur. Maar als je aan het winnen bent, en je wil die overwinning verzekeren, dan kan je niets beter nemen.

Het is het beste om één goede sniper in je team te hebben, terwijl de rest bombsites verdedigd met assault rifles. Zo ligt niet alle druk op je sniper om het andere team uit te schakelen.

De Operator doet het afschuwelijk op korte afstanden, dus doe zelfs geen moeite met no scope behalve als je zeker bent dat je de vijand zal doden en je stil staat.

Valorant Sniper Rifle damage stats:

Sniper RiflesAlt FirePenetrerend vermogenGrootte magazijnDamage op torsoDamage via headshotDamage op onderlichaam
MarshalADS, lichte reductie in spreadMedium510120285
OperatorADS, grote reductie in spreadHoog5150255127

Valorant is er eindelijk! Bekijk onze informatie over de Battle Pass skins voor het eerste season. We vertellen je ook alles over de Ranks en tiers in Valorant en wat de beste wapens in Valorant zijn. Kan je niet spelen? Misschien heeft ons artikel over de Valorant error codes de oplossing!

Andere Valorant beste wapens aanraders: wanneer moet je Shotguns, Machine Guns en Rifles gebruiken

De rest van de wapens in Valorant zijn volledig situationeel en hoe nuttig ze zijn hangt af van de plannen van je team die ronde. Het kan de moeite zijn een shotgun of een heavy machine gun te nemen als deel van je 'galaxy brain' strategie, maar algemeen gesproken worden ze niet zoveel gebruikt in de game.

De wapens waar je op wil focussen zijn de wapens die in bovenstaande categorieën staan en als je wil oefenen en beter wil leren mikken, dan gebruik je best bovenstaande wapens, los van je economische status, maar hier zijn toch wat aanraders.

WapenAlt FirePenetrerend vermogenGrootte magazijnDamage op torsoDamage via headshotDamage op onderlichaam
BulldogADS, Burst met 3 kogelsMedium243511630
GuardianADS, lichte reductie in spreadMedium126519549
BuckyAir burst, langere afstandLaag5Minder dan 8m: 22, Minder dan 12m: 17, Meer dan 12m: 9Minder dan 8m: 44, Minder dan 12m: 34, Meer dan 12m: 18Minder dan 8m: 19, Minder dan 12m: 14, Minder dan 12m: 8
JudgeNBMedium7Minder dan 10m: 17, Minder dan 15m: 13, Meer dan 15m: 10Minder dan 10m: 34, Minder dan 15m: 26, Meer dan 15m: 20Minder dan 10m: 14, Minder dan15m: 11, Meer dan 15m: 9
AresADS, lichte reductie in spreadHoog50Minder dan 30m: 30, Meer dan 30m: 28Minder dan 30m: 72, Meer dan 30m: 67Minder dan 30m: 25, Meer dan 30m: 23
OdinADS, lichte reductie in spreadHoog100Minder dan 30m: 38, Meer dan 30m: 31Minder dan 30m: 95, Meer dan 30m: 77Minder dan 30m: 32, Meer dan 30m: 26

De Bulldog verandert in een burst-fire wapen wanneer je door de sight mikt, maar het doet niet dezelfde damage als een assault rifle. Als je echt moeite hebt met het managemen van je economie, dan kan je deze gebruiken maar eigenlijk is het beste dat je gewoon je geld spaart.

De Guardian is betere keuze. Deze biedt een semi-automatische fire rate waar je vlot headshots mee kunt uitdelen, maar je moet er wel heel accuraat mee zijn. Laat de Guardian over aan de pro's en gebruik de Vandal of Phantom als je niet zo goed kunt mikken.

De Bucky is geweldig als je geld wil sparen, de bomb site wil rushen en snel tegenstanders wil afmaken, maar omdat hij de magazines zo weinig kogels bevatten en het reloaden echt lang duurt, moet je wel voorzichtig zijn.

De Judge is een automatische shotgun die enorm veel damage doet. Maar die prijs van 1500 credits betekent dat je eigenlijk beter je geld spaart, bij een pistool blijft en de volgende ronde iets beter koopt.

De machine guns zijn nog moeilijker aan te raden aangezien ze zo situationeel zijn, maar als je houdt van 'spray and pray' of tegenstanders wil stoppen tijdens een massale aanval op het punt dat je verdedigt, dan zijn de Ares of Odin handig om een hele gang neer te maaien.

Maar ze zijn zo duur en zijn erg traag, dat je eigenlijk beter af bent door ze nooit te kopen.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Valorant gids en tips voor meer tips.

Read this next