Skip to main content

Valheim voor beginners: Voedsel vinden, wapens craften, workbench en basis bouwen uitgelegd

Zo overleef je je eerste nacht in Valheim.

Alle begin is moeilijk, vooral wanneer een reusachtige vogel je uit het niets loslaat en je naakt in de wildernis terechtkomt. Dat is hoe de survival game Valheim start, en de game houdt niet bepaalt je handje vast in de eerste uren van het spel. Valheim teert op je creativiteit en zelf een doel vinden en daar naartoe werken ligt aan de basis van het spel.

In deze Valheim gids voor beginners vertellen we je over wat je mag verwachten tijdens de eerste uren van de game, wat je doelen zijn, en hoe je snel nieuwe equipment, wapens, en een eerste uitvalbasis kan krijgen.

Op deze pagina:

Veel opties zijn er niet in de nogal rudimentaire Character Creator. Kies een gender, huidskleur, haarstijl en baard, en dat is het zowat. Wanneer je de game start, land je in een stenen cirkel. Dit is je reset point tot je een camp bouwt met een bed. Als je personage sterft, dan kom je hier terug tot leven. Voordat je een camp met een bed kan bouwen en ze kan instellen als nieuw spawn point moet je echter nog heel wat opties unlocken.

Praat met de raaf wanneer deze verschijnt. Hij heeft altijd kleine tips om je verder te helpen.

Het eerste wat je moet doen is praten met Hugin de raaf zodat je leert wat de Megaliths (de vijf grote stenen rond je) betekenen. Zo weet je wat het doel is om de game uit te spelen. Klik vervolgens op de rode, gloeiende steen met de runes waar Hugin op zit (Vegvisir Eikthyr) en op de map verschijnt een marker die je 'eerste loot' aanduidt. Dit is echter misleidend, want het duidt de eerste grote boss fight aan. Je hebt nog een heel eind te gaan voordat je deze aan kan.

Opmerking: Hugin komt nog regelmatig langs tijdens de game om uitleg te geven over een nieuwe ontdekking die je gemaakt hebt en geeft je hints over wat nu te doen. Zoek dus regelmatig naar het gele uitroepteken.


Voedsel vinden, jagen en wapens craften

Je moet eerst je eerste stapjes zetten in de wereld van Valheim en een basis vormen om te vertrekken op avontuur. Loop rond in het gebied en kijk rond met de cursor. Richt de cursor naar je omgeving en kijk welke objecten een naam hebben. Dit zijn items waar je mee kan interacteren. In het begin verzamel je best alles wat je tegenkomt (wood, stone, dandelions, flint,...). Als je de nodige onderdelen hebt om een nieuw item te craften, dan krijg je automatisch de instructies. Dit zijn de eerste vier items die zo zullen verschijnen:

 • Stone Axe = 5x Wood + 4x Stone
 • Club = 6x Wood
 • Torch = 1x Wood + 1x Resin
 • Hammer = 3x Wood + 2x Stone

Zorg om te beginnen dat je een Club en Stone Axe hebt. Geen zorgen: je kan ze later gratis herstellen.

Voedsel vinden: Je bent naakt en hongerig in de wildernis. De volgende prioriteit is dus om eten te vinden. Gelukkig zijn er vlakbij struiken met raspberries te vinden. Pluk deze en ze gaan je inventory in. Mushrooms zullen ook je lege maag, dus als je deze kan vinden, komt dat ook goed van pas.

Wilde dieren geven je vlees. Je zal op herten moeten jagen echter, en daar moet je ze heel stilletjes voor benaderen. Anders lopen ze weg.

Op dieren jagen: je derde voedselbron is vlees. Vlees kan je braden boven een vuurtje en geeft je veel energie. In het startgebied zijn er veel herten waar je op kan jagen. Om dit te doen moet je ze echter heel stilletjes besluipen, want anders jaag je ze weg. Je kan herten veslaan met je blote vuisten. Dit werkt zelfs beter (en sneller) dan met een wapen. Wilde zwijnen zijn vijandig en zullen je aanvallen, maar dit zou geen probleem mogen vormen.


Resources en materialen vinden

Valheim teert op het vinden van resources en materialen die, als je ze combineert, nieuwe items vormen. Zo kan je steeds groter, hoger en beter bouwen. Voorlopig moeten we echter vooral deze drie resources vinden:

 • Wood (hout): De kleine takken die op de grond liggen zijn gemakkelijk op te rapen. Struiken en kleine bomen kan je ook met je blote handen vellen om wood te krijgen. Trap op de dunne boomstammen en je krijgt wat wood. Voor dikkere bomen heb je een stone axe (stenen bijl) nodig. Hoe dikker de boom, hoe langer je erop zal moeten slaan voor je er hout van krijgt.
 • Stone (steen): In het begin heb je nog geen pickaxe (houweel) om steen te kappen. Dat krijg je pas na de Eikthyr boss fight. Voorlopig moet je dus stenen van de grond oprapen wanneer je er ziet. Je kan ze gelukkig wel vaak vinden.
 • Resin (hars): Sommige vijnanden, zoals Greylings, laten resin vallen als je ze verslaat. Daarnaast kan je ook resin vinden op de bomen die je omgekapt hebt.
Bomen geven je hout, dat is duidelijk. Hoe dikker de boomstam, hoe langer je erover doet om hout te kappen, maar je krijgt er wel meer wood voor in ruil.

Met deze drie resources kan je je eerste vier tools maken. Deze zijn de Stone Axe (bomen omhakken en vijanden doden), de Club (een knuppel om mee te vechten), de Hammer (hamer om mee te bouwen) en Torch (om licht in het duister te brengen).


Je eerste camp bouwen

Nu je de basics van overleven in Valheim kent, is het tijd om je eerste kamp te bouwen. Het eerste wat je hiervoor nodig hebt is de hammer, want hiermee unlock je het construction menu. Om een hammer te maken, heb je 3x Wood en 2x Stone nodig.

Met de hamer kan je vanalles maken. Je moet deze eerst equippen (in je hand houden) en dan het building menu openen. Kies de Workbench en plaats deze waar je plaats hebt. Als de workbench rood is, dan is er niet genoeg plaats en moet je het elders proberen.

Abandoned Houses zijn verlaten huizen die kunnen dienen om even te ontsnappen aan weer en wind. Erg goed zijn ze niet, maar het is beter dan niets. Soms kan je er zelfs een gesloten Chest in vinden met kleine schatten.

Nu je de workbench gezet hebt, zou je vele nieuwe instructies moeten hebben om complexere buildings en structuren te zetten. Voordat je daarmee start moet je echter eerst een dak boven je workbench zetten. De workbench werkt namelijk niet als deze buiten onder de blote lucht staat. Er zijn twee manieren om dit snel in orde te krijgen:

 • Vind een van de vele houten ruïnes die er zijn en zet daar je workbench in. Dit spaart je tijd uit en je moet je niet bezig houden met muren en een dak te bouwen.
 • Plaats de workbench op een stuk platte grond, zet er wat houten muren rond en bedek de constructie met een goedkoop dak.

Het zal er ongeveer zo uitzien:


Huizen bouwen en items herstellen

De eerste stap zit erop! Voordat je de workbench plaatste en nog een locatie aan het uitkiezen was, zag je een lijn lopen in de achtergrond. Dit duidt de cirkel aan waarbinnen je dingen kan bouwen met deze workbench. Als je in een groter gebied wil craften en bouwen, dan zal je een extra workbench moeten bouwen om deze cirkel te vergroten.

Dankzij de workbench kan je nu deze dingen doen:

 • Items herstellen - je Stone Axe, je kledij, je Club,...door op de knop links van de crafting lijst te tikken of op de controller op de rechterstick te drukken. Items herstellen is gratis.
 • Een Hoe maken (5x Wood + 2x Stone) om de grond effen te maken. Dit zal later belangrijk zijn als je je basis wil groter maken en upgraden.
 • Je tools upgraden zodra je workbench level 2 bereikt heeft. Dit doet dit door een Chopping Block en Tanning Rack toe te voegen.
 • Meer objecten bouwen: Muren, vloeren, plafonds, deuren, kampvuren, en meer. Afhankelijk van de materialen die je reeds gevonden hebt, zullen er meer of minder items te voorschijn komen in het construction menu.
Let op de lijn in de achtergrond (hier aangeduid in het geel). Dit toont de cirkel aan waarin je kan bouwen en dingen plaatsen met deze workbench.

In een goed kamp heb je niet enkel een workbench maar ook een plek om te slapen. Met muren en een dak kan je een kleine kampeerplaats maken dat je op z'n minst zal beschermen van het slechte weer. Je kan ook altijd één van de Abandoned Houses gebruiken die je tegenkomt in Valheim. Je kan alles draaien en roteren voordat je ze plaats. Dit zal nodig zijn als je wil dat je hutje mooi in elkaar past.

Onder "Decoration" kan je ook een bouwplan vinden voor een bed (8x Wood en een Workbench nodig). Zet deze onder het dak. Zet er ook een campfire (kampvuur) naast (te vinden onder Miscellaneous) met 5x Stone en 2x Wood. Plaats dit bij het bed en je kan eindelijk een dutje doen.

Leuk neveneffect: Je bent nu niet enkel beschermd van dieren en andere gevaarlijke dingen. Dit bed dient nu ook als spawn point als je sterft. Als je het bed naar een andere plaats verhuist, dan zal die nieuwe plaats je spawn point zijn.


Meer tips en gidsen over Valheim:

Read this next