Skip to main content

Valheim The Elder verslaan - zo vind je Ancient Seeds en versla je de tweede boss

Versla de baas van Black Forest.

Op naar het gevecht tegen de bosses in Valheim. Je hebt reeds bewezen dat je de basis van de game snapt door Eikthyr te verslaan en de Antler Pickaxe te maken van zijn gewei. Nu moet je verschillende stappen nemen om The Elder, de tweede boss in Valheim, te verslaan. Deze vergt echter veel meer voorbereiding en is niet zomaar om de hoek te vinden.

In deze gids vertellen we hoe je The Elder kan vinden in Valheim, hoe je je moet voorbereiden op dit gevecht en natuurlijk hoe je The Elder kan verslaan.

Op deze pagina:


Altaar van The Elder vinden in Valheim

Zoals met alle andere elementen in Valheim is de locatie van The Elder willekeurig gegenereerd en is de wereld voor niemand hetzelfde. Hierdoor kan ook de schuilplaats van The Elder niet precies gezegd worden. Toch is de manier waarop je de locatie van The Elder te weten komt voor elke speler hetzelfde.

Verken Burial Chambers en uiteindelijk zal je zo'n steen vinden. Deze zal je de locatie van de tweede boss The Elder geven.

Je moet naar een Black Forest gaan en de Burial Chambers doorzoeken. Dit zijn de dungeons met de Skeletons ervoor. Vroeg of laat zal je in één van de kamers van deze Burial Chambers een rode runesteen vinden die de locatie van The Elder op je map aanduidt.

Op het altaar van The Elder staat een raadsel. Het leest "Burn their young". Het antwoord zijn Ancient Seeds.


Voorbereiden op het gevecht tegen The Elder

Wanneer de locatie van The Elder aangeduid is op je map, zal je deze kunnen zien op je wereldkaart (druk op de 'M'-toets). Hoogstwaarschijnlijk ligt de marker ver buiten het startgebied en zelfs op een ander eiland. Je zal dus verder moeten reizen dan voor Eikthyr. The Elder kan nauwelijks te voet bereikt worden en daardoor is dit het moment om na te denken over het bouwen van een boot.

Daarnaast moeten we zeggen dat The Elder ook een veel moeilijker gevecht is dan Eikthyr. Zorg er dus voor dat je je harnas verbeterd, of nog beter: een beter harnas maakt (uit Bronze bijvoorbeeld). Doe ook hetzelfde voor je wapens. De Finewood Bow met een honderdtal pijlen is geen slecht idee voor je gevecht tegen The Elder.

Ook voldoende eten en drank zijn aan te bevelen. Niet enkel honing en gebraden vlees maar ook Stew en Meade. Je kunt deze laatste zo mengen dat je stamina regeneration erg hoog is en je ook healt (tot wel 7,5 HP per seconde). Hiervoor heb je een Fermenter nodig (30x Fine Wood, 5x Bronze, 10x Resin).

Ancient Seeds vinden in Valheim

Zoals elke boss in Valheim moet je The Elder eerst oproepen. Aan de locatie van het altaar ben je wel iets, maar daar heb je niet genoeg mee. Bij Eikthyr moet je Deer Trophies offeren. Voor The Elder zijn dit Ancient Seeds. Je hebt drie Ancient Seeds nodig om The Elder op te roepen. Je kan Ancients Seeds op deze manieren vinden in Black Forest:

  • Versla de grotere Greydwarfs met dr rode gloeiende ogen. Dit zijn Greydwarf Shamans en Greydwarf Brutes. Zij laten soms Ancient Seeds vallen.
  • In Black Forest zie je soms Greydwarf Nests. Deze plekken glinsteren in het paars en zien eruit als een stapeltje takken. Hier komen om de zoveel seconden Greydwarfs uit. Vernietig zo'n Greydwarf Nest en vaak komt er dan een Ancient Seed uit.
  • Soms kan je in chests in de Burial Chambers van Black Forest ook Ancient Seeds vinden.

Als je drie Ancient Seeds in je inventory hebt, genoeg voedsel, een schip om de zee over te steken, en verder alles geregeld hebt waarvan je denkt dat het nuttig is, dan moet je reizen naar het altaar van The Elder. In het midden van de stenen pilaren zie je een vuurkorf staan. Gooi er de drie Ancient Seeds in en The Elder komt tevoorschijnt.

Voor je dat doet is het echter ook slim om eerst een Portal te bouwen naar je thuisbasis en minstens één bed in de buurt te zetten als nieuwe spawn point.


Zo versla je The Elder in Valheim

The Elder komt tevoorschijn na het offeren van 3 Ancient Seeds in zijn altaar. Hij ziet eruit als een grote, tot levend geworden boom. Zodra The Elder rechtstaat begint het gevecht. Hij heeft verschillende aanvallen.

Zijn eerste aanval is een aanval op afstand. Hij schiet graag lianen af met stekels. De beste manier om deze te ontwijken is om zijwaarts te springen en te dodgen. Je kan ook de vier stenen pilaren rond het offeraltaar gebruiken als dekking.

De tweede aanval is het oproepen van wortels uit de grond. Deze komen tevoorschijnen in een straal van enkele meters van The Elder en concentreren zich rond jouw positie. Je moet deze snel ontwijken. Je kan deze wortels niet wegdoen (ze nemen geen damage) maar ze verdwijnen wel na verloop van tijd. Blijf dus focussen op The Elder aanvallen. Blijf bewegen en aanvallen.

Zijn derde aanval is meer close range. Hij doet een voetstomp. Hij doet deze enkel als je dicht bij hem staat en je kan de aanval herkennen door het feit dat hij zijn voet traag optilt.

Meer tips voor het gevecht tegen The Elder

  • Zijn voetstomp kan je blokkeren met een Bronze Buckler. Af en toe loop je wat schade toe, maar dit herstel je wel als je goed gegeten hebt.
  • Gebruik de pilaren als dekking en gebruik pijl en boog. Dit is nogal vervelend en moeilijk (want het zuipt stamina), maar hierdoor blijf je wel op veilige afstand en kan The Elder je moeilijk raken. Fire Arrows zijn extra goed, want je doet The Elder niet enkel pijn de pijl waarmee je hem raakt, The Elder vat ook nog eens vuur! Hierdoor doe je meer damage.
  • De pilaren zijn ook goede dekking als je in close combat vecht. The Elder moet je inhalen voordat hij je kan raken met zijn stomp. Je kan dus snel naar hem toe lopen, hem wat klappen geven en terug weglopen. Maar let wel op je stamina!

Een goede tactiek voor close combat: Blijf achter een pilaar staan en verberg je tot The Elder vlak naast je staat. Houd je schild omhoog en dodge naar achter als hij zijn been opheft om te stampen. Met goede timing ontsnap je aan alle schade en kan je hem daarna twee of drie keer raken. Ontwijk nog een keer als hij stampt en meestal zal hij vervolgens de wortels oproepen. Ren dan naar de volgende pilaar en herhaal dit tot je The Elder verslagen hebt.

shout>Een goede tactiek voor long distance combat: Maak 150-200 Fire Arrows en schiet ze af met je Finewood Bow. Blijf op veilige afstand van The Elder en verberg je achter de pilaren om de lianen te ontwijken. Als hij de wortels oproept kan je lopen naar een andere pilaar. Blijf The Elder raken met je Fire Arrows zodat hij het hele gevecht in brand staat. Zo doe je constant damage aan hem.

Na het verslaan van The Elder kan je een korte adempauze nemen. Hij laat een Swamp Key vallen en een Elder's Trophy.

Ga met The Elder's Trophy naar zijn steen op je startplaats in het spel en je krijgt zijn Forsaken Power. Als je deze activeert kan je bomen sneller omhakken.

Keer terug naar het overzicht van onze Valheim gids met tips

Read this next