Skip to main content

Valheim iron: zo vind je iron locaties uit muddy scrap piles en smelt iron ore uitgelegd

Haal alles uit je iron met onze gids.

Iron in Valheim is een resource die je zal moeten vinden als je betere items wil craften, nieuwe biomes wil verkennen en je thuisbasis wil uitbreiden.

Dit is één van de grootste uitdagingen in Valheim aangezien je ver moet zoeken en verschillende bosses moet verslaan om maar zelfs te kunnen beginnen iron minen.

Op deze pagina leggen we uit waarom iron zo belangrijk is, waar je Iron locaties in Valheim vindt, en welke items je moet craften wanneer je begonnen bent met iron smelten.

Op deze pagina:

Iron in Valheim uitgelegd

Spelers zullen merken hoe belangrijk iron is in Valheim nadat ze Bronze gereedschap en armour gemaakt hebben. Na het verslaan van de eerste boss Eikthyr, krijgen spelers de mogelijkheid om een Antler Pickaxe te maken. Daarmee kunnen ze ores minen.

Tin en Copper zijn de eerste resources die je kan minen, en deze vind je in Black Forest. Wanneer je ze smelt en combineert, krijg je Bronze. Met de Forge kan je Bronze smelten en krachtige wapens, tools en armour maken.

Deze items zijn stevig gebouwd en je zal ermee toekomen na de tweede boss The Elder, die de overlord van Black Forest is.

Maar eenmaal je daarmee klaar bent, moet je naar de Swamp gaan om de Sunken Crypts te bezoeken. Als je The Elder verslagen hebt, heb je de Swamp Keys gekregen waarmee je de Sunken Crypts kunt openen. Bronze is echter niet sterk genoeg om de vele Draugr, Blobs en Surtlings te verslaan. Dit is het punt waarop je Iron begint nodig te hebben.

Met Iron kan je nog betere wapens, armour en tools maken die je leven in Valheim stukken efficiënter maken. Ze houden je veillig voor allerhande vijanden en moeilijke omgevingen. Maar naast de extra verdediging en aanvalskracht is Iron ook nuttig omdat je er sterkere gebouwen mee kunt zetten en de Stonecutter kan craften.

De Stonecutter laat spelers stenen gebouwen neerzetten en vervangt zo hout (wood) als bouwmateriaal. Je thuisbasis wordt zo ook sterker en beschermt je beter tijdens de events.

Scrap iron locaties: waar vind je scrap iron in Valheim

Voordat we Iron kunnen craften, moeten we eerst Scrap Iron vinden. Om Scrap Iron te vinden, moeten we dan weer Muddy Scrap Piles vinden. En om Muddy Scrap Piles te vinden moeten we naar de Sunken Crypts. En de Sunken Crypts, die liggen in de Swamp.

Open je map en kijk eens rond om te zien of je toevallig nog geen modder-kleurige gebieden bent tegengekomen. Je kan zien of het het Swamp is als je er met je cursor over gaat, want de naam van het gebied verschijnt rechtsboven de map.

Elke wereld is anders in Valheim, dus je zal moeten verkennen tot je de Swamp biome vindt voordat je verder kan gaan. Zodra je deze gevonden hebt, steek je je Swamp Keys dat je kreeg toen je The Elder versloeg in je inventory en ga je op verkenning uit.

Nu moet je wat geluk hebben en een Sunken Crypt vinden. Maar net zoals de Burial Chambers in Black Forest zijn ze relatief gemakkelijk te zien. Ze worden aangeduid door groene vlammen, vijanden, en een versterkte poort. Wanneer je eentje vindt, ga er dan heen en open de deur met de Swamp Key.

Je komt terecht in een onder water gelopen ondergrondse kerker vol vijanden. Kijk rond tot je opslagplaatsen vindt. Meestal liggen er schedels op.

Als je met je cursor over deze opslagplaatsen gaat, zal je zien dat het Muddy Scrap Piles zijn. Proficiat, je hebt er eentje gevonden! Haal je Antler of Bronze Pickaxe boven en sla erop tot het breekt! Je krijgt Scrap Iron.

Niet vergeten dat je metalen niet kan teleporteren met portals dus je zal te voet of per boot naar huis moeten gaan zodra je genoeg vezameld hebt. Wat je ook kan doen is genoeg materiaal meenemen om ter plekke een Smelter en Forge te bouwen, maar erg veilig is dat niet. De mosnters zullen al snel alles vernietigen en je leven een hel maken.

Hoe smelt je Iron in Valheim

Nu dat je eindelijk wat Scrap Iron in je thuisbasis hebt, zal je een Smelter en Charcoal Kiln moeten bouwen om het te bewerken.

Normaal heb je deze al omdat je ze ook nodig had om Bronze te maken, maar zoniet, gebruik je de Hammer om ze te bouwen. Dit is wat je ervoor nodig hebt:

  • Smelter: Stone x 20, Surtling Core x 5
  • Charcoal Kiln: Stone x 20, Surtling Core x 5

Stone kan je vaak vinden op de grond en Surtling Cores zijn te vinden in de dungeons van Black Forest. Normaal gezien heb je al deze resources al gevonden als je al tot Iron bent geraakt.

Zodra je je Smelter en Charcoal Kiln hebt, zal je Wood in je Charcoal Kiln moeten steken om Coal te maken. Neem de Coal en steek deze aan één kant van de Smelter. Steek je Scrap Iron in de andere kant.

Na een tijdje zal de Smelter Iron geven die je kan gebruiken. Zodra je je de Smelter hebt gevuld met beide resources kan je gaan slapen om het proces wat te versnellen.

Hoe farm je Iron in Valheim

Er is helaas geen gemakkelijke manier om snel iron te farmen in Valheim. Hoeveel Iron je kan vinden is afhankelijk van de Sunken Crypts die je vindt en hoeveel Swamp biomes er zijn op jouw unieke map. Eén ding dat je wel kan doen is zoveel mogelijk Swap Keys verzamelen door de tweede boss The Elder zo vaak mogelijk te verslaan. Elke keer dat hij sterft krijg je Swamp Keys en dus kan je altijd een Sunken Crypts openen als je een nieuwe vindt.

Het beste wat je kan doen om je Iron te maximaliseren is door alle Muddy Scrap Piles in de crypts te gaan en met zoveel mogelijk Iron Ore terug naar huis te keren. Je kan de storage compartment in je boot gebruiken om wat minder gewicht mee te sleuren indien nodig. Reis zo licht mogelijk naar Sunken Crypts zodat je zoveel mogelijk kan meenemen!

Waarvoor dient Iron in Valheim, en de beste Iron items uitgelegd

Het grote voordeel van Iron is dat je het kan gebruiken om sterkere versies van je wapens, tools en armour te craften. Iron items laten je langer overleven in gevechten, doen meer damage tegen vijanden en halen sneller resources binnen. Dit is erg belangrijk wanneer je moeilijkere biomes zoals Swap betreed, want het zit daar vol met genadeloze vijanden en moeilijk te vinden resources.

De Iron Scale Mail zou je prioriteit moeten zijn om te craften, aangezien het maar liefst 14 armour geeft, het dubbele van het Bronzen equivalent. En als je een Iron wapen maakt, laat het dan de Ancient Bark Spear zijn. Deze doet 55 base Pierce damage en kan je gooien. Hierdoor is het extra handig tijdens gevechten.

Het Banded Shield kan ook geen kwaad. Dit is een kleiner, rond schild dat vijanden kan parryen en gevaarlijke aanvallen kan blocken. Als het op tools aankomt is de Iron Pickaxe de belangrijkste. Dit is momenteel de moeilijkste die aanwezig is in de game. Deze heeft niet alleen een hogere durability, maar is ook efficiënter in het mijnen van resources.

Naast alle statistische voordelen van Iron, laat ore smelten je ook toe om het Stonecutter recipe te maken. Hiermee kan je een station maken dat je toelaat om stenen gebouwen neer te zetten. Dit is een enorme stap voorwaarts van houten structuren en geeft je thuisbasis de nodige verdediging tegen aanvallen.

Excess Iron laat je ook toe om de Forge Toolrack en Smith's Anvil te craften. Dit zijn upgrade stations voor de Forge waarmee je wapens, tools en armour nog eens naar een hoger level kan upgraden.

Iron heb je ook nodig voor het Reinforced Chest recept, dat acht extra storage slots heeft in vergelijking met de normale Wooden Chest. Je kan er ook een Personal Chest mee maken. Dat is een kist waar enkel jij in kan. Ideaal als je je teamgenoten niet perse vertrouwd met al je waardevolle items.

Keer terug naar ons overzicht van onze Valheim gids met tips.

Read this next